Erişilebilirlik

Trump: "Biden 'Tanrı'ya ve Dine Karşı"


Başkanlık seçimlerinin sonuçlarının belirlenmesinde kilit önemdeki eyaletlerden biri olan Ohio, Başkan Trump’ı ağırladı.

Ohio seyahati sırasında Cleveland ve Clyde kentlerinde yaptığı konuşmalarda Trump, 3 Kasım seçimlerindeki rakibi Joe Biden’la ilgili görüşlerini sık sık dile getirdi.

Trump, Cleveland’da havaalanında yaptığı konuşmada Joe Biden’a yüklendi; Biden’ın Tanrı’ya ve dine karşı olduğunu söyledi.

Trump Biden hakkında ‘‘Silahlarınızı almak istiyor, Anayasa’nın ikinci ek maddesini kaldırmak istiyor. Dini yok, hiçbir şeyi yok. İncil’i ve Tanrı’yı incitecek. O Tanrı’ya karışı, o silahlara karşı’’ diye konuştu.

ABD’de Anayasa’nın ikinci ek maddesi ile Amerikalılar’a silahlanma hakkı güvence altına alınıyor.

Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı görevini üstlenen Joe Biden, ABD tarihinin ilk Katolik Başkan Yardımcısıydı.

Biden’ın sözcülerinden Andrew Bates ise Biden’in Katolik inancının 1972 yılında geçirdikleri bir araba kazasında ilk eşinin ve kızının ölümünün ardından hayatta kalmasını sağladığını belirtti ve Trump’un sözlerinin partisinin dini muhafazakar kesimini çekmek için yapılmış ikiyüzlü bir tanımlama olduğunu belirtti. Bates, ‘İnancı Biden’ın varlığının temelidir’’ açıklamasında bulundu.

Trump seçimler için hassas olan eyaletlerden Ohio’da yapılan son dört ankette Biden’ın hemen gerisinde yer alıyor.

Trump kendi Presbiteryan inancından fazla söz etmese ve kiliseye fazla gitmese de Evanjelik Hristiyanlar ile yakın işbirliği içinde. Başkan, Evanjelikler için önemli olan kürtajın kısıtlanması ya da silah sahibi olma hakkı gibi konuları siyasi gündeminin öncelikli maddeleri arasında tutuyor.

‘‘Radikal sol Joe Biden demek’’

Clyde kentindeki Whirlpool fabrikasını ziyaret eden Trump, burada yaptığı konuşmasında da Biden’ın gittiği eyaletlerin ismini neredeyse her defasında şaşırdığını öne sürdü ve ‘‘Bu işte bir iş var’’ dedi.

Radikal solun durdurulması gerektiğini söyleyen Trump, ‘‘Radikal sol Joe Biden demek’’ diye konuştu. Radikal solcuların Paris İklim Anlaşması gibi anlaşmalarla petrol ve doğalgaz gibi alanlarda iş imkanlarını yok edeceklerini öne süren Trump, Temsilciler Meclisi’nin genç ismi, Demokrat Parti’nin ilerici grubunda yer alan Alexandria Ocasio Cortez’e değindi. Cortez’den adının baş harfleriyle ‘‘AOC’’ şeklinde bahseden Trump, ‘‘Onlar genç çocuklar, ekonomiyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar’’ diye konuştu.

Trump, aşırı solcuların desteklediği faaliyetler arasında yasa dışı göçmenlere sağlık sigortası vermek, onlara sınırları açmak, polisin kaynağını kesmek olduğunu söyledi ve ‘‘Amerikan Rüyası’nı ortadan kaldırmak istiyorlar’’ dedi.

‘‘Aşı yıl sonundan önce çıkabilir’’

Trump konuşmasında ‘‘Çin virüsü’’ olarak adlandırdığı Corona virüsüne karşı verilen mücadelenin kazanılacağını belirtti ve Corona virüsüne karşı etkili bir aşının yıl sonundan önce bulunabileceğini yineledi.

Karantina uygulamasının ve ekonomilerin durdurulmasının olumsuz sonuçları olduğunu belirten Trump, bu önlemlerin salgının başlangıcında milyonlarca hayatın kurtulmasını sağladığını, ancak artık nokta atışı yapılarak virüsle mücadele edilmesinin daha doğru olduğunu söyledi. Bazı eyaletlerin karantina önlemleri almadan salgınla mücadelede çok başarılı olduklarını kaydeden Trump, evde kalma önlemlerinin aileler için kötü sonuçları olduğunu, intihar eğilimi ve depresyon oranlarının arttığını kaydetti.

Tedarik zincirini ve üretimi ülke içine geri çekerek yeni iş imkanları oluşturma sözünü yineleyen Trump, yeni imzaladığı bir beyannameyle Kanada’ya alüminyum ürünlerinde yüzde 10 gümrük vergisi koyduğunu açıkladı.

ABD'de ilaç üretimini arttıracak kararname

Trump, ABD’nin ilaç ve tıbbi malzeme üretimini arttırarak ilaç fiyatlarını düşürecek ve gelecekte yaşanabilecek bir salgında ABD’nin ilaç eksikliği yaşamamasını sağlayacak bir kararnameye imza attığını da bildirdi.

Kararname bazı tıbbi malzemelerin ve ilaçların federal devlet daireleri tarafından yurt dışındaki değil Amerika’daki üreticilerden satın alınmasını ve ABD’de üretilen yeni ilaçların onaylanması önündeki güçlüklerin kaldırılmasını öngörüyor.

Kararname tedarik zincirinin Çin’den ABD’ye kaydırılması için Trump yönetiminin uzun süredir atmak istediği adımlar arasındaydı.

Trump, ‘‘Gelecek dört yıl boyunca ilaç ve tıbbi malzeme tedarik zincirini ülkemize taşıyacağız ve Çin’e olan bağımlılığı ortadan kaldıracağız’’ diye konuştu.

Ohio ziyaretinde Başkan’ı karşılaması beklenen Vali Mike DeWine ise Corona virüsüne yakalandığının anlaşılması üzerine planlandığı şekilde karşılamaya katılamadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG