Erişilebilirlik

Trump Dış Siyaseti Nasıl Şekillendirecek?


Trump Dış Siyaseti Nasıl Şekillendirecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Yeni başkan Donald Trump, Ortadoğu’daki terör ve savaşlardan Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan tavırları ve Çin’in iddialı tutumuna kadar Amerika’nın çıkarlarını etkileyen birçok küresel sorunla mücadele edecek.

Trump, köktendincilikle savaşı öncelik haline getirme sözü vermişti. Ancak uzmanlara göre kampanya sırasında kullandığı söylem, Trump’ın işine yaramayacak.

Uzman Darrel West bu konuda şunları söylüyor: “Küresel arenada herkes, attığınız her adımı takip eder. Bu da kullandığınız kelimeler önemli sonuçlar doğuracak demektir. Sözleriniz dikkatle incelenir. Meseleleri nasıl bir çerçeveye oturttuğunuzu, insanlarla nasıl iletişim kurduğunuzu yakından izlerler.”

Trump, kampanya boyunca, Obama Yönetimi’nin düşman olarak gördüğü Rusya’yla işbirliği yapmanın önemine değindi. Trump’ın bu tavrı, dış siyaset uzmanlarını kaygılandırıyor. John Herbst'e göre, Trump'ın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları hakkındaki cehaleti, NATO’ya ve müttefiklere olan taahhütleri sorgulaması çok düşündürücü.

Uzmanlar, serbest ticaret anlaşmalarına kuşkuyla bakan Trump’ın, Asya-Pasifik ülkeleriyle yapılan Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı anlaşmasını yürürlüğe koymayacağı görüşünde.

Trump’ın, trilyonlarca dolarlık ticaretin ulaşım yolu olan Güney Çin Denizi’ndeki gerginliklere karşı daha sert bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor.

Trump’ın dış siyaset konusunda ne yapacağı belli olmayan bir başkan olduğunu düşünen uzmanlar, Trump kabinesini şekillendirecek simalara bakarak yeni Beyaz Saray’ın nasıl bir dış politika izleyeceğini anlamaya çalışacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG