Erişilebilirlik

Trump Federal Hükümetin Eğitim Sistemi Üzerindeki Kontrolunu Azaltıyor


Trump Federal Hükümetin Eğitim Sistemi Üzerindeki Nüfuzunu Azaltmaya mı Çalışıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Başkan Donald Trump, geçtiğimiz günlerde yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Kararname, Eğitim Bakanlığı’na, devlet okullarının yönetiminde yerel hükümetlere müdahale eden federal yasaları belirleme talimatı veriyor. Bu kararname, Başkan Trump’ın federal hükümetin boyutlarını, masraflarını ve yetkilerini daraltma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Başkan Trump, federal eğitim yasalarının, tüzüklerinin ve yetkilerinin 300 gün içinde gözden geçirilmesini; eyalet ve yerel hükümetlerin devlet okulları üzerindeki kontrolunu engelleyen maddelerin iptalini isteyen bir kararname imzaladı.

Trump, daha önceki yönetimlerin, eyaletlerle okulları, federal yasalara uymaya zorlamasının yanlış olduğunu söyledi.

“En iyisini yerel yönetimler biliyor ve yapıyor. Öğrencilerinin başarılı olmasına yardım eden kararlar alan öğretmenleri ve velileri güçlendirme zamanı geldi.”

Eğitim kararnamesi, bütün federal dairelere, iptal edilmesi mümkün olan programlarla ilgili bir tavsiye listesi oluşturma talimatı veren başkanlık kararnamesini izledi.

Kararnamenin, Eğitim Bakanlığı’nın yetkilerini ve kadrosunu küçültmesi ve Trump’tan önceki Başkan Barack Obama döneminde verilen federal yetkilerin azaltılması için kabul edilen yeni bir yasayı da genişletmesi bekleniyor. Eğitim Bakanı Betsy DeVos bu yasayı destekliyor.

“Her öğrencinin ve her okulun zorlukları farklı. Her öğrencinin farklı ihtiyaçları var. Çözümlerimizin de, hizmet ettiğimiz öğrencilerimiz kadar farklı olması gerekiyor.”

Obama döneminde, eğitim ve sınavlarda aynı standartların uygulanması ve öğrencilerin ırkları, dinleri, cinsel tercihleri veya kimlikleri dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için federal yetkiler kullanılmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG