Erişilebilirlik

Trump: ‘Ulus Olarak Irkçılığı Kınamalıyız’


Başkan Trump ABD’de 24 saat içinde 31 kişinin hayatını kaybettiği iki silahlı saldırının ardından kendisinin bugüne kadar kullandığı söylemin nefret suçlarını körüklediği eleştirileri üzerine konuştu. Silahlı saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Trump “Ulus olarak ırkçılık ve beyaz ırkın üstünlüğünün savunulmasını kınamalıyız” dedi.

Başkan Trump Teksas ve Ohio’daki silahlı saldırıların ardından basın toplantısı düzenledi. Duygusal bir konuşma yapan Trump silahlı saldırıları ABD ulusuna, toplumuna ve insanlığa karşı işlenen suçlar olarak niteledi.

Polise ve silahlı saldırıların düzenlendiği eyelet ve şehirlerin valilieri ve belediye başkanlarına teşekkür etti. Teksas’ın El Paso kentinde düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler arasında alışverişe gelen Meksikalılar da vardı. Trump Meksika Devlet Başkanı’na da başsağlığı dileklerini iletti.

Trump Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, göçmen karşıtı ifadelerinin nefret suçlarındaki artışta etkisi olduğu yönündeki suçlamalara doğrudan cevap vermedi. Ancak "Bu kötü ideolojiler yenilgiye uğratılmalı. Nefretin Amerika'da yeri yoktur. Nefret zihni çarpıtır, kalbi tahrip eder, ruhu parçalar" ifadelerini kullandı.

Başkan Trump “Ulus olarak ırkçılık, beyaz ırkın üstünlüğünün savunulmasını ve bağnazlığı kınamalıyız. Nefretin ABD’de yeri yoktur. Bu cinayetleri yaşanmadan engellemeliyiz” dedi.

“Sosyal medyanın riskleri görmezden gelinemez”

El Paso'daki saldırının 21 yaşındaki zanlısı saldırı öncesinde, daha çok radikal kişiler tarafından kullanılan 8chan adlı sosyal medya platformunda 4 sayfalık bir manifesto yayınlamış, zanlı kendisi tarafından yazıldığı düşünülen metinde El Paso saldırısı için “Teksas’ın Latin Amerikalılar tarafından işgaline cevap” ifadesini kullanmıştı.

Saldırgan geçtiğimiz Mart ayında Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camiyi hedef alan 51 kişinin öldüğü saldırıya da desteğini ifade etmişti.

Saldırganların sosyal medya kullanımına dikkat çeken Trump “İnternet bu radikalleşmiş dengesiz zihinler için tehlikeli bir platform sağlıyor. Sosyal medya ve internetin riskleri görmezden gelinemez ve gelinmeyecektir” sözleriyle sosyal medya şirketlerinden benzer saldırıların düzenlenmeden önce engellenmesi konusundaki çabalara destek istedi.

FBI’ya nefret suçları ve ülke tiçi terör saldırılarının önlenmesi talimatını verdiğini belirten Trump geçen yıl Florida eyaletinin Parkland bölgesindeki silahlı saldırıya atıfta bulunarak o saldırı öncesinde çok sayıda işaretin olduğunu ancak hiçbir şey yapılmadığını söyledi. Saldırılar yaşanmadan önceki işaretlerin iyi değerlendirilip saldırıların önlenmesi amacıyla yasa çıkarılması çağrısında bulundu.

“Tetiği çeken tabanca değil akıl hastalıkları ve nefret”

“Şiddetin yüceltilmesine son vermeliyiz. Buna bilgisayar oyunları da dahil” diyen Trump kültürel değişimin zor olduğunu belirtti. Trump basın toplantısında “Akıl hastalıkları ve nefret tetiği çekiyor, tabancanın kendisi değil” ifadelerini kullandı.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti’ye bireysel silahlanma konusunda birlikte çalışma çağrısı yapan Trump kitlesel katliam gerçekleştiren zanlılar için idam cezasının gecikmeden uygulanması gerektiğini savundu.

ABD Başkanı Trump Texas ve Ohio’daki saldırıların ardından Kongre üyelerine bireysel silahlanma konusunda silah alacak kişilerin güvenlik soruşturmasından geçmesini öngören yeni yasa geçirmeleri çağrısında bulundu. Trump Twitter’dan paylaştığı mesajda söz konusu tasarının göçmen tasarısıyla da birleştirilebileceğini savunmuş, Trump “Bu iki trajik olaydan HARİKA bir şey olmasa bile iyi bir şey çıkarmalıyız” diye yazmıştı.

Savcı El Paso zanlısı için idam cezası talep etti

Texas’ın Meksika sınırındaki El Paso kentinde Walmart’ta 20 kişinin öldürüldüğü ve en az 26 kişinin de yaralandığı saldırı yurtiçi terör vakası olarak değerlendiriliyor.

21 yaşındaki saldırgan Patrick Crusius’ın saldırıdan kısa süre önce sosyal medyadan paylaştığı göçmen karşıtı mesaj katliamın ırkçılık sebebiyle yapıldığının kanıtı olarak değerlendirildi. Saldırgan hakkında da savcı idam cezası talep etti.

Saldırganın sorgusunda saldırıyı düzenlediği için pişman olmadığını ifade ettiği belirtiliyor.

FBI saldırının ardından yaptığı açıklamada “Saldırı ülke içi radikallerin ve nefret suçu faillerinin teşkil ettiği tehdidi gösterdi” ifadelerini kullandı. FBI, ABD’de bulunan radikallerin bu ve daha önce düzenlenen yüksek profilli saldırılardan etkilenerek benzer saldırılarda düzenleyebileceklerinden endişe duyduğunu belirtti.

FBI Başkanı Christopher Wray 23 Temmuz’da Kongre’de düzenlenen bir oturumda son 9 ay içinde yaklaşık 100 tane ülke içindeki terör şüphelisinin yakalandığını ve bu soruşturmaların çoğunun bir şekilde beyaz ırkın üstünlüğünün savunulmasıyla ilgili olduğunu açıklamıştı.

Trump Florida ziyaretini iptal etti

Başkan Trump ABD'yi sarsan iki silahlı saldırının ardından Florida ziyaretini iptal etti. El Paso bölgesini temsil eden Demokrat bir Kongre üyesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada Trump'ın bölgeyi ziyaret edebileceğini söyledi ancak Beyaz Saray'dan Trump'ın seyahat planlarına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Texas eyaletinin El Paso kentindeki silahlı saldırının düzenlendiği Walmart ABD'de silah satışının yapıldığı marketlerden biri. Walmart El Paso saldırısının ardından silah satışı politikasında bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Walmart saldırılarda kullanılan türden silahların 2015'te satışını durdurmuş, 2018 yılında da silah satın alma yaşını da 18'den 21'e yükseltmişti.


STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG