Erişilebilirlik

Trump İklim Değişikliğiyle Mücadeleyi Nasıl Etkiler?


Trump İklim Değişikliğiyle Mücadeleyi Nasıl Etkiler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Amerika’da Donald Trump’ın kazandığı başkanlık zaferi, Fas’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde soğuk duş etkisi yarattı. Fas’taki zirvede, geçen yıl Paris’te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşması’nın ayrıntıları tartışılıyor. Öte yandan, seçim kampanyası boyunca iklim anlaşmasını iptal etme, kömür madenlerini yeniden faaliyet geçirme, petrol ve doğalgaz projelerine öncelik verme sözü veren Trump’ın, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra atacağı adımlar, iklim uzmanlarını kaygılandırıyor.

Amerika’nın Block Adası’nda inşa edilen ve 17 bin konuta elektrik sağlaması beklenen ilk rüzgar türbinleri bu ay faaliyete geçti.

Türbinlerin yapımı sekiz yıl sürdü ve bu süre içinde Amerika, iklim değişikliğiyle mücadeleye liderlik etti.

Prof. Samuel Fankhauser, “Şu anda gördüğümüz ivmenin ve Paris Anlaşması'nın bu kadar hızla onaylanmasının nedenlerinden biri, Amerika’nın liderliği oldu,” diyor.

Paris anlaşması, sera gazlarının salınımını azaltarak, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında tutmayı hedefliyor.

Donald Trump, göreve geldiği ilk 100 gün içinde, anlaşmayı iptal etme ve Amerika’nın enerji bağımsızlığına odaklanma sözü verdi: “Kömür madencileri, yeniden işe koyulacak. Madenleri yeniden faaliyete sokacağız.”

Washington’un anlaşmadan çekilmesi, iklim değişikliğiyle küresel mücadeleyi zayıflatabilir.

Fankhauser, “Amerika’nın liderlikten çekilmesi büyük bir boşluk yaratır. Ancak eğer bu duruma iyi tarafından bakarsak, Paris anlaşması yürürlükte ve Amerika da bu anlaşmanın taraflarından biri. Anlaşmadan çekilmek ise, hiç taraf olmamaktan çok daha zor” şeklinde konuşuyor.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi için Fas’ta toplanan temsilciler, kaydedilen ilerlemenin heba olmasından endişe ediyor.

Weram Mannasseh Chlanga, “Eğer Trump çekilmeye karar verirse, rüzgar tersine döner ve bu da dünya için iyi olmaz” diyor.

Bu arada, Block Adası’ndakiler rüzgar enerjisinin devamını umuyor.

Catherine Bowes, “Kıyı şeridinde rüzgar çok güçlü esiyor ki, bütün yönetimleri aşacağına inanmak istiyorum” şeklinde konuşuyor.

Gözlemciler, Trump’ın zaferinin iklim değişikliği üzerindeki etkisinin anlaşılmasının aylar süreceğini söylüyor. Bu da, Paris Anlaşması'nın geleceğiyle ilgili belirsizliğin sürmesi anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG