Erişilebilirlik

Trump'ın Beyaz Saray'daki İlk Yılına Rusya Konusu Damgasını Vurdu


Trump'ın Beyaz Saray'daki İlk Yılına Rusya Konusu Damgasını Vurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Başkan Donald Trump’ın yakasını bırakmayan ve bu dönemi tanımlayan bir kelime varsa o da Rusya. Amerika’nın Sesi, Trump’ın Rusya’yla ilişkisi ve başkan seçilmesinde Kremlin’in rolünün, Beyaz Saray’daki görevinin her anını nasıl meşgul ettiğini inceledi.

Başkan Donald Trump, “Rusya’yla hiçbir ilgim yok. Herkes bunu biliyor. Bu Demokratlar’ın bir oyunu. Seçimleri kaybetmelerinin bahanesi,” şeklinde konuştu.

Bu sözleri Donald Trump yıl sonuna doğru, Rusya’nın kendisine seçimlerde Hillary Clinton’ı yenilgiye uğratmasında yardımcı olmasına karşılık Kremlin’in üzerine fazla gitmediği iddialarını reddederken söyledi.

Trump’ın başkanlık görevine resmen başlamasından iki hafta önce Ocak ayında, dönemin Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’in ofisi, CIA, FBI ve NSA’in birlikte, Vladimir Putin’in Trump’a seçimleri kazanması için yardımcı olmaya çalıştığı sonucuna vardıklarını açıklamıştı.

“Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkileme çabası yürütülmesi için talimat verdiğini belirledik. Rusya’nın hedefleri, Amerikan demokratik sürecine halkın inancının baltalanması, Bakan Clinton’ın karalanması, seçilebilirliği ve olası başkanlık şansına zarar verilmesiydi. Putin ve Rus hükümetinin başkan seçilen Trump’tan yana açık bir tercih ortaya koyduğu değerlendirmesine de vardık. Bu yargılarımıza güvenimiz yüksek. Putin ve Rus hükümetinin başkan seçilen Trump’a seçimleri kazanması için, Bakan Clinton’ın itibarını sarsarak ve halkın gözünde onu Trump’a karşı olumsuz göstererek yardımcı olmak istediğini tespit ettik.”

İstihbaratın değerlendirmesine göre, Putin “Bakan Clinton’ı karalamak ve seçilebilirliğine zarar vermek” için çaba yürütülmesi için talimat verdi. Değerlendirmede, Putin’in, “Trump’tan yana açık tercih ortaya koyduğu ve Clinton’ın itibarını sarsarak Trump’ın seçilme şansına yardımcı olmayı arzuladığı” belirtiliyor.

Bu bulgular Kongre’de derhal soruşturma başlatılmasına neden oldu. Mart ayında dönemin FBI Direktörü James Comey, Trump’ın ekibiyle Kremlin arasında olası işbirliği hakkında FBI’ın da kendi ayrı soruşturmasını başlattığını açıkladı.

Bundan kısa süre sonraysa Trump Comey’nin görevine son verdi. Bu gelişme, soruşturmanın başına Özel Savcı Robert Mueller’in atanmasını beraberinde getirdi. Mueller’in kapsamlı soruşturmasında daha şimdiden Trump’ın çok sayıda kampanya yetkilisi hakkında iddianameler ve itiraflar ortaya çıkmış durumda.

Başkan olarak Trump’ın sözleri ve icraatlarının zaman zaman birbiriyle çeliştiği görüldü.

Trump son dönemde Rusya’nın desteklediği ayrılıkcılara karşı savaşan Ukrayna güçlerine öldürücü silah satışını onayladı ve Ukrayna’daki eylemlerinden dolayı Moskova’ya yeni yaptırımlar öngören yasayı, “ciddi kusurlar içerdiğini” söylese de, imzaladı.

Ancak konuşmalarında Trump, hala Kremlin’le ilişkileri geliştirme çabasından söz ediyor: “Rusya’nın, her zaman savaşmak yerine dost bir tavırda olması hem dünya hem ülkemiz için bir değerdir, yük değil.”

Trump’ın ulusal güvenlik stratejisi Rusya’yı, “demokrasilerin meşruluğunu baltalamak” için yıkıcı tedbirlere başvurarak Amerika’nın küresel etkisini zayıflatmaya çalışan tehlikeli bir rakip olarak tanımlıyor.

Ancak Trump, stratejiyi açıkladığı konuşmasında Putin’le ortaklık kurmaktan da söz etti: “Dün Rusya Cumhurbaşkanı Putin aradı ve St. Petersburg’da planlanan büyük bir terör saldırısı hakkında CIA’in onlara istihbarat vermesinden dolayı ülkemize teşekkür etti. Bu saldırıda çok sayıda, belki binlerce kişi ölebilirdi. Olaydan önce bu teröristleri yakalayabildiler, hiçbir can kaybı olmadı. Bu harika bir şey, işlerin böyle yürümesi lazım.”

Uzmanlar, Rusya’nın, Trump’ın her bir adımının izlendiği bir prizma haline geldiğini, bu durumun da başkanı Kremlin’e karşı daha sert bir tutum izlemeye zorlayabileceğini söylüyor.

Brookings Enstitüsü'nden James Kirchick, “Sanki fazlasıyla telafi etmeye çalışıyor, ki böylece herkes onunla Putin hakkında en kötüsünü düşünmesinler diye. Ukrayna’ya silah satışlarına izin veren adımı gördünüz. Obama yönetimi böyle bir adımı, Ukrayna işgal edilmekteyken bile yıllarca bloke etmişti. Ukrayna’da savaş hala devam ediyor. Bu çok güçlü bir adım,” diyor.

Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki ikinci yılına da ilk yıl gibi Rusya konusunun damga vurması bekleniyor. Özel Savcı Robert Mueller’in soruşturması sonuca Doğru hızla ilerliyor ve iddialara karşı mücadele veren Trump, Forbes dergisi tarafından kendisinden sonraki en güçlü lider olarak gösterilen Vladimir Putin’le birlikte dünya sahnesinde yüzleşiyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG