Erişilebilirlik

Trump’ın Sınır Güvenliği Konuşmasında Sözünü Etmediği Üç Önemli Gerçek


ABD Başkanı Donald Trump’ın Salı akşamı Oval Ofis’ten halka hitaben yaptığı konuşmada ABD-Meksika sınırıyla ilgili Amerikalıların bilgilendirilmediği üç önemli gerçek var.

1. ABD yönetimi sınırdaki tel örgü ya da duvarların ne derece etkili olabileceğini ve harcama yapmaya değip değmediğini bilmiyor ve bunu kabul ediyor.

Amerika’nın Meksika sınırında zaten tel örgü ve duvarları şu anda da mevcut. Ancak federal devletin harcamalarını denetleyen ve Kongre’ye bağlı birimin son iki yıl içerisinde paylaştığı iki raporda da sınır güvenliğinden sorumlu ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’nin (CBP) sınırdaki engellerin tam olarak ne işe yaradığından emin olmadığı belirtiliyor.

Başkan Trump bugün Meksika sınırında incelemelerde bulundu
Başkan Trump bugün Meksika sınırında incelemelerde bulundu

Ağustos 2018’de yayınlanan raporda, “CBP’nin sınır güvenliği için tel örgü ve altyapıya yapılan yatırımın etkisini bilmediğini öğrendik” denildi. Bir önceki yıl yayınlanan rapordaysa, “CBP’nin sınır engellerinin yararını ölçmek için bir formülü yok” ifadesi yer aldı.

Kongre ve başkan sınırda ‘çelik duvar mı beton duvar mı’ kullanılsın diye tartışırken asıl önemli konu, sınır güvenliği açısından neyin işe yarayıp neyin yaramadığını gösteren verilere ulaşmak. Geçen yılki raporda CBP’nin 2019 yılı Ocak ayı itibariyle veri toplamış olacağı yazıyor ancak henüz ilgili bir veri paylaşılmış değil.

2. Trump, "Amerika yasal göçmenleri ağırlamaktan gurur duyar” dedi ancak burada eksik konu var.

Uzun vade bu doğru bir ifade. Ancak 2018 mali yılında ABD yönetimi yaklaşık yarım milyon göçmen vizesi onayladı. ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre geçen yıl 533 bin 557 olarak kaydedilen göçmen vizesi sayısı 2016 yılından bu yana düşüşte.

Diğer yandan göçmen olmayanlar için verilen turist ve iş seyahati vizeleri de azaldı. Bu tür vizelerin sayısı 2015 mali yılında tavan yaparak 10,9 milyona ulaşmışken, 2018 mali yılında 9 milyonda kaldı.

Peki bir iki yıl içerisinde göçmen sayısı farkının bir milyon olması neden önemli? Çünkü Trump yönetimi söz konusu göçmenler olduğunda dayanaksız rakamlar kullanıyor. Bu yüzden de içerik ve veriler konusunda net olmak önemli.

3. Sınırdaki gözaltı sayısı değişmedi, ancak gözaltındaki aile sayısı artıyor.

Şu an ABD mali yılın sadece ikinci çeyreğinde. İlk mali yıl Ekim ayında başladı ve sınırdan geçişleri etkileyen faktörler döneme ve siyasi adımlara göre değişebiliyor. Bu yüzden gelişmelerin yılın geri kalanında nasıl olacağını öngörmek zor. Ancak 2019 mali yılının ilk üç ayında neler olduğunu biliyoruz:

Washington Post gazetesinin edindiği yeni bir veriye göre gözaltına alınan refakatsiz çocukların sayısı Aralık ayında az da olsa düştü; CBP tarafından gözaltına alınan ailelerin sayısıysa arttı. Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken şu: Son aylarda sınırda gözaltına alınanlar arasında aile ve refakatsiz çocukların oranı gittikçe yükseliyor. Bu oran Ekim ayında yüzde 55’ken, Aralık ayında yüzde 64’e çıktı.

Bunu son iki yılın ortalaması olan yüzde 40 oranıyla karşılaştırdığımızda durumun önemi daha da anlaşılıyor.

Gözaltında daha fazla çocuk oluşu, tesislerin ve hizmetin bu genç göçmenlere odaklı bir şekilde düzenlenmesi gerektiği anlamına geliyor. Geçen ay CBP’nin gözaltında tuttuğu çocuklardan ikisi öldüğünde bu sorun daha da dikkat çekmeye başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG