Erişilebilirlik

Trump-Kim'den Tarihi Zirve


Başkan Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, şu ana kadar hiç gerçekleşmemiş bir olaya imza attı ve Singapur’da bir araya geldi. İki ülke, 1953’te Kore Savaşı’nın sonunda barış anlaşması imzalanmamış olmasından dolayı savaş halinde bulunuyor.

Trump ve Kim arasındaki zirve toplantısı önce baş başa görüşmeyle başladı. Trump ve Kim’in heyetlerarası görüşmeden önce yanlarında sadece çevirmenlerle başbaşa görüşme yapacak olması, beraberinde bazı endişelere de neden oluyor. Endişelerin kaynağı, böylesine önemli bir toplantıda neredeyse hiçbir görgü tanığının içeride bulunmayacak olması. Sosyal medya platformlarında görüşlerini paylaşan bazı ulusal güvenlik uzmanları, görüşmenin deşifresinin yapılmayacak olmasının ileride Trump için “büyük bir baş ağrısı” yaratabileceği eleştirisinde bulunuyor.

Trump-Kim Zirvesi
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Singapur’un Sentosa Adası’nda yapılacak ikili görüşmenin 45 dakika civarında sürmesi bekleniyor. İki lider daha sonra da heyetlerin katılımıyla geniş kapsamlı çalışma yemeğinde bir araya geliyor.

Görüşmeden önce Kuzey Kore lideri Kim, çevirmeni aracılığıyla "Bu aşamaya gelmek kolay değildi. Buraya gelmek için çok sayıda engeli aştık" diye konuştu. Trump ise "Müthiş bir ilişkimiz olacak" dedi. Görüşme öncesi gazeteciler salondan çıkartıldı.

Taraflar yaklaşık 45 dakika sonra yüz yüze görüşmelerin ardından heyetlerarası görüşmelere geçti.

Trump baş başa görüşmenin ardından bir gazetecinin sorusu üzerine, görüşmelerin şu ana kadar çok iyi geçtiğini, aralarında "mükemmel bir ilişki" olduğunu söyledi.

Başkan Trump, heyetlararası görüşmelerin başında yaptığı açıklamada da, "Bugün muazzam bir başarıya imza atacağımızı biliyorum. Bu zamana kadar çözülemeyen büyük bir sorunu, büyük bir ikilemi çözeceğiz. Birlikte çalışarak bu sorunu halledeceğiz" diye konuştu.

Kim de, gelecek süreçte zorlukların olacağını ama Trump'la birlikte çalışacaklarını söyledi. Kuzey Kore lideri, bu zirveyle ilgili de her türden spekülasyonlar ve şüpheleri aşmayı başardıklarını, bunun barış için iyi bir gelişme olduğuna inandığını belirtti.

Heyetlerarası görüşmede Amerikan heyetinde Başkan Donald Trump'a Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly eşlik ederken, Kuzey Kore tarafında da Kim Jong Un'un yanında yardımcısı Kim Yong Chol, Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ve eski dışişleri bakanı Ri Su Yong yer aldı.

BM Genel Sekreterinden iki lidere: 'Önünüzdeki fırsatı değerlendirin'

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Başkan Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u, “nükleer silahtan arındırılmış, barışçıl, refah dolu ve güvenli bir Kore yarımadasını destekleme” yönündeki fırsatı değerlendirmeye çağırdı.

Guterres gazetecilere yaptığı açıklamada, iki lideri diplomatik çözüm gayreti gösterdikleri ve “geçen yıl büyük endişelere neden olan tehlikeli döngüyü kırmaya çalıştıkları” için takdir ettiğini belirtti.

“Barış ve doğrulanabilir şekilde nükleer silahtan arınma net ve paylaşılmış hedef olmalı” diyen Guterres, geçen ay iki lidere gönderdiği mektupta, “Bundan sonra izlenecek yolun işbirliği, uzlaşı ve ortak bir davayı gerektireceğini” kaydettiğini aktardı.

Guterres, iki taraftan talep geldiği takdirde, doğrulama mekanizması dahil olmak üzere BM’nin bu süreci desteklemeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, Kore Yarımadası’nın nükleer silahtan arındırılması yönünde anlaşmaya varmaları halinde Başkan Trump ve Kuzey Kore lideri Kim’i ilk kendisinin kutlayacağını söyledi.

Nükleer silahsızlanmayla ilgili “herşeyin” olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Le Drian, “Ancak daha önce de coşku yaşadıkları, daha sonraysa başarısızlığa uğradıkları” örnekler olduğu uyarısında bulundu.

Bu arada ABD’nin eski savunma bakanlarından William Perry, Başkan Trump ve Kuzey Kore liderinin Singapur zirvesinde anlaşmaya varamamaları halinde “felaket içeren” askeri bir çözüm tehlikesinin artacağı uyarısında bulundu.

Perry, sürecin başarısız olması halinde her zamankinden daha kötü bir durumun ortaya çıkabileceği görüşünü dile getirdi.

Cenevre’de katıldığı nükleer silahsızlanma konulu bir forumda Associated Press’e konuşan Perry, iki liderin, varılabilecek herhangi bir anlaşmanın uzun vadeli başarı ihtimalini artırmak için ilişkilerin normalleştirilmesi yanında nükleer silahtan arınma konusunu da konuşacaklarını umduğunu sözlerine ekledi.

NBA yıldızı Rodman da Singapur’da

Bu arada eski NBA yıldızı Dennis Rodman da, zirveye saatler kala Singapur’a gitti. Rodman, geçmişte Pyongyang’ı ziyaret ederek Kuzey Kore lideriyle görüşmeler yapan birkaç Batılı isimden biri konumunda bulunuyor.

Rodman Singapur’a varışının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kim’le görüşüp-görüşmeyeceğini bilmediğini söyledi.

​Geçen haftaki açıklamasında Rodman, “dostları” Trump ve Kim’e “gereken her desteği vereceğini” belirtmişti.

Beyaz Saray yetkilileri, Rodman’ın diplomatik müzakerelerde resmi bir rol üstlenmeyeceğini belirtmişti. Trump da geçen hafta Rodman’ın zirveye davet edilmediğini söylemişti.

Kuzey Kore lideri zirveden önce şehir turuna çıktı

Kuzey Kore lideri Kim, ABD Başkanı’yla zirveden önce gece saatlerinde lüks otelinden çıkıp şehir turu yaptı.

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan, Kim’in yerel saatle Pazartesi gecesi körfezin hemen kenarındaki Flower Dome botanik bahçesini gezdiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, Facebook’ta kendisi ve Kim’in birlikte çektirdikleri bir fotoğrafı paylaştı.

Güney Kore medyası da Kim’in oraya kız kardeşi Kim Yo Jong ve diğer üst düzey yardımcılarıyla gittiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG