Erişilebilirlik

Trump’ın “sus payı” davasında jüri seçimi tamamlandı


Eski Başkan Trump’ın Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam eden davasında 12 kişilik asil ve 6 kişilik yedek jürinin üyeleri belirlendi.
Eski Başkan Trump’ın Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam eden davasında 12 kişilik asil ve 6 kişilik yedek jürinin üyeleri belirlendi.

Eski bir ABD başkanının ilk ceza davasında 12 asil ve 6 yedek jüri üyelerinin seçimi tamamlandı. Donald Trump'ın “sus payı” davasında eski Başkan'ın suçlu olup olmadığına karar verecek jüri heyetinin belirlenmesinden sonra dava, Pazartesi günü Trump'ın avukatları ve iddia makamının açış konuşmalarıyla devam edecek.

Perşembe günkü duruşmada asil jüriye seçilen yedi üyeden biri, kimliğinin açığa çıkmasının yarattığı korku nedeniyle jüri görevinden ayrılmıştı.

Bir diğer asil üye de geçmişte işlediği suça ilişkin doğru bilgilendirme yapmadığı gerekçesiyle iddia makamının talebi üzerine davanın yargıcı Juan Merchan tarafından görevden alınmıştı.

Bu gelişmeler, eski bir ABD başkanının ilk ceza davasına ilişkin olağanüstü baskıları gözler önüne seriyor.

Haftalar sürmesi beklenen Manhattan Ceza Mahkemesi’ndeki davada Trump, hem sanık olarak hem de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday olarak rollerini dengelemek zorunda kalacak.

Duruşma sırasında müstehcen ve tatsız ifadelerin gündeme gelmesi, Başkan Biden’ın kampanması tarafından Trump’ın yeniden başkan seçilmeye uygun olmadığını göstermek için kullanılabilir.

Yasaları çiğnediği iddiasını reddeden Trump, kendisini Beyaz Saray'dan uzak tutmaya çalışan siyasi güdümlü adalet sisteminin kurbanı olduğunu kaydediyor.

Trump’ın sosyal medya üzerinden Yargıç Merchan’a, savcılara ve olası tanıklara öfke dolu ifadelerde bulunması, bölge savcılarının olası bir yayın ya da basına konuşma yasağı ihlali nedeniyle Trump’a ceza verilmesi talebinde bulunmasına yol açmıştı.

Perşembe günkü duruşmanın ardından Trump gazetecilere, kampanya için dışarıda olması gerekirken "çok adaletsiz bir duruşma" olduğunu söylediği mahkemede olduğundan yakındı.

Trump, "Herkes buna çok öfkeli. Tüm dünyanın bu New York sahtekarlığını izlediğini biliyorsunuz" dedi.

Manhattan’da yaşayanlardan oluşan jüride bir satış uzmanı, bir yazılım mühendisi, bir güvenlik mühendisi, bir İngilizce öğretmeni, bir konuşma terapisti, birkaç avukat, bir yatırım bankacısı ve emekli bir varlık yöneticisi yer alıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG