Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet Kasım Han, Dunford’ın Türkiye ziyaretini Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Han, “Görüşme ABD'nin bölgedeki muhatabı Türkiye'nin görüşlerini alması olarak yorumlanabilir. Taraflar karşılıklı olarak kendi pozisyonlarını belirliyor diyebiliriz. Obama döneminde oluşmuş Suriye politikasında neler yapılabileceğini Trump yönetimi planlamaya çalışıyor. Şimdilik Trump yönetimi durum analizini tamamlayıncaya değin Suriye zemininde statüko korunacaktır görünüyor” diye konuştu.
Amerika ile Türkiye ilişkilerinde, Amerika’nın, Ankara’nın terör örgütü PKK’nın kolu olarak gördüğü PYD’ye destek vermesi, ikili ilişkileri en zorlayan noktaların başında geliyor. Ankara’nın Trump yönetimiyle birlikte Amerika’nın PYD’ye yaklaşımını değiştireceği beklentisini sorduğumuz Han, “Obama yönetimi sonrasında eğer Hillary Clinton yönetimi söz konusu olsaydı ABD'nin Suriye politikası devamlılık gösterecekti. Şimdi Trump yönetimi durumu yeniden değerlendirebilir. Ancak ABD, PYD'ye uzun zamandır yatırım yapıyor. Suriye'de sahadaki en büyük yatırımı yaptıkları grup PYD olarak ön plana çıkıyor. Obama yönetimi, sahada inisiyatif almadan PYD üzerinden Suriye'de aktif olmayı tercih etti. Ama PYD'ye yatırım yapılması, doğal olarak bölgede ABD'nin yıllardır müttefiki olmuş ve NATO üyesi tek ülke olan Türkiye'yi rahatsız ediyor. NATO müttefikliği de göz önüne alındığında Türkiye, Trump yönetimini kendi görüşleri doğrultusunda bölge konusunda etkilemeyi istiyor” dedi.
Han, Dunford’ın İncirlik Üssü’ne gelmeden önce, Bakü’de Rus Genelkurmay Başkanı ile görüşmesini de şöyle değerlendiriyor: “ABD'nin yeni siyaseti oluşturmasında ilgili taraflarla konuşarak yol haritası çizmesi çerçevesinde değerlendirebiliriz. Rusya ile Türkiye’nin ilişkisi ile ilgili dış politika açısından eksen kayması yaşandığı yorumlarına katılmıyorum. Eksen kayması yaşandığı yok. Ben durumu böyle okumuyorum. NATO üyesi Türkiye doğal müttefiki olarak gördüğü Amerika ile ilerlemeyi tercih edecektir.”
Rusya -Türkiye ve Amerika açısından Suriye’deki durumu ele alan Han, Trump yönetiminin, yakın gelecekte Suriye politikasını açıklaması ve eyleme koymasıyla birlikte Suriye’de çözüme gidilebileceğini işaret ederek, şunları dile getirdi:
“Obama yönetimi, Suriye ile ilgili maliyet üstlenmek istememesiyle politikasını oluşturdu. Türkiye ise maliyetten kaçamıyor sadece Suriye’nin komşusu olduğu için de değil öyle tercih ettiği için de kaçamıyor. Dolayısıyla da iki taraf arasında birbiriyle uzlaşma olması zordu. Öte yandan Türkiye - Rusya ilişkisi de kolay değil. Türkiye, Amerika uzlaşma hissiyatına kapıldığında Amerika ile konuşmayı tercih edecektir. Ankara şimdi ABD’nin Suriye politikasını etkilemeye çalışıyor. Türkiye son 9 aydır kurduğu Rusya ile ilişkiler, Ankara’nın üzerinde biraz daha fazlasıyla veto yetkisi almasına yol açmıştır. Suriye’de artıkRusya dışarıda bırakılamaz. Rusya’nın yabancılaştırılmasını Trump da hiç istemez. Rusya’nın da zaten istediği gibi değil. Amerika karar verene kadar ne Rakka operasyonu ne Suriye’de ne de Irak’ta bir şey yapılamaz. Astana görüşmeleri de bunu kanıtladı. Buralarda ne olacağına karar verilmesi mümkün değil.”
“Türkiye’nin beklediği şekilde PYD’de politika değişikliği olur mu?” diye sorduğumuz Han, “Ben gözükür vadede o kadar kolay olmayacağı görüşündeyim” yanıtını verdi.