Erişilebilirlik

Trump'tan Kuzey Kore'ye Yeni Tehditler


Başkan Donald Trump Kuzey Kore'ye yönelik sert tehditlerini sürdürüyor. Trump bu sabah da Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "Kuzey Kore'nin akılsızca davranması durumunda, askeri çözümler tamamen hazır, hedefe kilitli ve dolu. Umarım Kim Jong Un başka bir yol bulur" diye yazdı.

Trump'ın bu mesajından hemen önce de Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Amerikan başkanını gerilimi artırmakla suçlayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Trump, Kore yarımadasındaki durumu nükleer savaşın eşiğine taşıyor" ifadesi kullanıldı.

"Pişman olurlar"

Trump bugün öğleden sonra da yine Kuzey Kore konusunda gazetecilere yeni açıklamalar yaptı.

"Kuzey Kore'nin söylediklerimin ciddiyetini tam olarak anladığını ümit ediyorum" diyen Trump, Kuzey Kore liderinin, "Guam ya da başka bir Amerikan toprağı veya müttefikine karşı" herhangi bir şey yapması halinde "buna gerçekten ve hızlı biçimde pişman olacağını" belirtti.

Trump dün de tatilini geçirdiği New Jersey’deki golf kulübünde üst düzey danışmanlarıyla güvenlik brifingi öncesinde yanında Başkan Yardımcısı Mike Pence’le gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kuzey Kore’ye yönelik “ateş ve öfke” uyarısının “belki de yeteri kadar sert olmadığını” söyledi.

Başkan Trump, Kuzey Kore’den “kendisine çekidüzen vermesini” isteyerek, aksi halde başının eşine az rastlanmış şekilde “belaya gireceğini” belirtti.

Trump hafta başında, Kuzey Kore’ye “Amerika’yı tehdit etmeyi sürdürmesi halinde dünyanın görmediği bir ateş ve öfkeyle karşılık görecek” şeklinde konuşmuştu. Pyongyang da yanıt olarak, Amerika’ya ait Guam adası etrafına füze saldırısı düzenleme planı hazırladıklarını kaydetmişti.

Kuzey Kore’ye karşı sert söylemlerinin dozunu daha da artıran Trump, “ateş ve öfke” uyarısının Pyongyang tarafından “saçmalık” olarak nitelenmesinin sorulması üzerine, “Belki de yeteri kadar sert değildi” ifadesini kullandı.

Bundan sonrası için düşünülen adımlar arasında “önleyici saldırı” seçeneğinin olup olmadığının sorulması üzerine, herhangi bir ayrıntı vermeyen ve yönetim olarak bu tür planlamaları kamuya açık ortamda konuşmadıklarını belirten Trump, “Ama şunu söyleyebilirim, yapmakta oldukları ve yanlarına kar kalan şey bir trajedi ve buna izin verilemez” dedi.

Başkan Trump, “Kuzey Kore ya kendisine çekidüzen verir ya da sadece birkaç ülkenin gördüğü şekilde başları belaya girer” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin yıllardır Amerika’ya böyle davrandığını ve “artık birisinin karşı koymasının zamanının geldiğini” kaydeden Trump, bir soru üzerine müzakereleri “elbette” her zaman düşündüklerini ancak son 25 yılda bu yönde çabaların başarılı olmadığını söyledi.

Trump, kendisinden önceki başkanları Kuzey Kore sorununu etkili biçimde idare edememekle suçladı.

Amerikan halkının “çok rahat” olması gerektiğini de ifade eden Trump, Kuzey Kore’nin Guam’a saldırma tehdidine ilişkin de, “Eğer Kuzey Kore, bir saldırıyı aklından dahi geçirme adına herhangi bir şey yaparsa, çok çok endişe etmeliler, çünkü akıllarından bile geçmesi mümkün olmayan şeyler başlarına gelecek” diye konuştu.

Çin: "Tarafsız kalacağız ama..."

Öte yandan, Çin de bir açıklama yaparak, Kuzey Kore'nin Amerikan topraklarını tehdit eden ilk saldırıyı başlatması ve Amerika'nın da karşılık vermesi halinde Pyongyang'a yardım etmeyeceğini belirtti.

Çin'in bu uyarısı, devlete ait Global Times gazetesinde yer alan köşe yazısında dile getirildi. Yazıda Pekin'e, ilk saldırıyı Kuzey Kore'nin başlatması halinde tarafsız kalması tavsiye edildi.

Bununla birlikte yazıda, ABD ve müttefiki Güney Kore'nin, Kuzey Kore lideri Kim Jung Un rejimini devirme niyetiyle askeri işbirliği yapması halinde Çin'in müdahale edeceği kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı da, tüm tarafların krizin çözümüne yardımcı olmak ve karşılıklı güveni artırmak için daha fazlasını yapabileceğini umduğunu belirtti.

Rusya ve Almanya'dan çağrı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Pyongyang ve Washington'a, daha önceden açıklanan Rus-Çin planını kabul etmesi çağrısında bulundu. Sözkonusu plan, Kuzey Kore'nin füze denemelerini durdurması karşılığında ABD ve Güney Kore'nin de büyük çaplı askeri tatbikatlarını ertelemesini öngörüyor.

Lavrov, devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir forumda yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda bir askeri ihtilaf riskinin çok yüksek olduğunu, Moskova olarak Washington ve Pyongyang'dan gelen tehditlerden derin endişe duyduklarını söyledi.

Rus bakan, "Sağduyunun hakim olacağını hala ümit ediyor ve buna inanıyoruz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, sorunun askeri bir çözümünün olmadığını vurgulayarak, "söylemlerdeki gerilim düzeyini tırmandırmak yanlış karşılık" ifadesini kullandı.

"Ortak tatbikat planında değişiklik yok"

Bu arada Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD ve Güney Kore'nın ortak yıllık tatbikanının planlandığı gibi 21 Ağustos'ta başlamasının öngörüldüğü kaydedildi.

Amerikalı yetkililer, ABD ordusunun ana kıtadaki statüsünde ya da Pasifik ordu komutanlığının hazırlık veya alarm statüsünde bir değişiklik olmadığını açıkladı.

ABD-Kuzey Kore arasında arka kanal diplomasisi

Öte yandan, Amerikan haber ajansı Associated Press'in geçtiği bir haberde, üst düzey bir Amerikalı diplomatın birkaç aydan bu yana Kuzey Kore'yle arka kanal diplomasisi yürüttüğü, kötüleşen ilişkiler ve Kuzey Kore'de hapiste tutulan Amerikalılar konularının ele alındığı bildirildi.

İsmi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, ABD'nin Kuzey Kore politikası özel temsilcisi Joseph Yun'la Pyongyang'ın BM misyonunda üst düzey Kuzey Koreli diplomat Pak Song Il arasında düzenli temaslar yürütüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce, Yun'un, Kuzey Kore'de hapis tutulan Amerikalı öğrenci Otto Warmbier'in serbest bırakılması için New York'ta Pak'la görüştüğünü ve Haziran ayında Pyongyang'a gittiğini açıklamıştı. Warmbier, serbebt bırakılıp ABD'ye dönmesinden kısa süre sonra hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG