Erişilebilirlik

Trump’tan Yaralı Kongre Üyesi Hakkında Yorum


Amerika Başkanı Donald Trump, Washington yakınlarında bir beyzbol antrenmanı sırasında silahlı saldırıya uğrayan Temsilciler Meclisi Üyesi Steve Scalise’in sağlık durumu ile ilgili “bazı sorunlar olduğunu” ama sağlığına kavuşmak için tüm gücüyle mücadele ettiğini söyledi.

Bir gece önce Washington’da tedavi gördüğü hastanede Scalise’yi ziyaret ettikten sonra Beyaz Saray’daki basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan Başkan Trump “Mücadeleci bir insan, düzelecek, öyle umuyoruz” dedi.

Tedavi gördüğü hastaneden yapılan açıklama da Scalise’nin sağlık durumunun halen ciddiyetini koruduğu ve dünkü ameliyatın ardından başka operasyonlara da ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Cumhuriyetçi parti grup lideri olan Scalise Temsilciler Meclisi’nde partisinin en kıdemli üçüncü ismi. Scalise, Cumhuriyetçi ve Demokrat vekiller arasında her yıl oynanan geleneksel beyzbol maçının hazırlık antrenmanı sırasında bir saldırgan tarafından tabanca ve tüfekle ateş açılması sonucu yaralandı.

Başkent polisi tarafından çatışma sonrasında yaralı olarak yakalanan 66 yaşındaki saldırgan James Hodgkinson daha sonra hayatını kaybetti.

Saldırı geleneksel maçın yapılacağı Washignton’da Potomac nehrinin karşı kıyısındaki Alexandria’da bir parkta düzenlendi.

Trump eşi Melania ile birlikte Scalise’nin tedavi gördüğü Medstar Washington Hastanesine gitti, Temsilciler Meclisi Üyesini ziyaret etti, ailesi ve eşi Griner ile görüştü. Başkan Trump ziyaretin ardından Twitter hesabından “çok zor bir durum ama o gerçek bir savaşçı” diye yazdı.

Trump Beyaz Saray’daki basın açıklamasında da saldırının tüm vatandaşlar için hem Washington’da hem de tüm ülkede hakim olan siyasi bölünmüşlüğün üstesinden gelinmesi açısından önemli bir uyarıcı niteliğinde olduğunu söyledi.

Trump “Görüş ayrılıklarımız olabilir ama böyle zamanlarda başkentte hizmet veren herkesin burada bulunma sebebinin bu ülkeyi sevmeleri olduğunu hatırlamamız gerekiyor” dedi.

FBI, Hodgkinson’ın bağlantıları ve sosyal medyada yayınladığı mesajlarını araştırmaya devam ederken yetkililer saldırının sebebine ilişkin henüz net bir bilgi olmadığını açıkladılar.

Kongre üyesi Jeff Duncan, saldırıdan hemen önce otoparkta yanına gelen saldırganın kendisine orada antrenman yapanların Cumhuriyetçi mi yoksa Demokratlar mı olduğunu sorduğunu söyledi.

Saldırgan Hodgkinson’ın sosyal medyada yayınladığı bazı mesajları Başkan Trump ile ilgili sert ifadeler içeriyor. Hodgkinson ayrıca demokrat başkan adayı senatör Bernie Sanders’ın kampanyasında da gönüllü olarak çalışmış biri.

Sanders da saldırıdan büyük rahatsızlık duyduğunu ve şiddetin hiçbir türünün kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Saldırı sırasında antrenman sahasında 20 kongre üyesi vardı. Saldırganın ateş açması ile birlikte herkes yere yatarak ya da ağaçların arkasına saklanarak korunmaya çalıştı. Olay sırasında en az 20 el ateş açıldı.

Scalise’ın Cumhuriyetçi Parti’nin kıdemli bir üyesi olması sebebiyle antrenman sırasında bölgede ekstra güvenlik görevlisi vardı. Scalise, Kongre polisi tarafından korunuyordu.

Saldırıdan sonra vekiller Kongre polisi ve Alexandria polisine teşekkür ettiler.

Cumhuriyetçi vekillerden Mo Brooks CNN Televizyonu’nda katıldığı yayında güvenlik görevlilerinin çok çok büyük bir cesaret örneği sergilediklerini söyledi.

Irak’ta askeri cerrah olarak görev almış Cumhuriyetçi vekil Brad Wenstrup hastaneye kaldırılmadan önce bazı yaralılara olay yerinde müdahalede bulundu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan senatör Jeff Flake yaralanmış olan bir polis memurunun yaralı olmasına rağmen silahlı saldırgana ateş ederken uzunca bir süre koşmaya devam ettiğini anlattı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi parti beyzbol takımlarının yöneticileri yardım amaçlı maçın daha önce planlandığı gibi Perşembe günü oynanacağını söylediler. Demokrat Parti Pensilvanyalı Temcilsilciler Meclisi Üyesi Mike Doyle Amerika’lı liderlerin saygılı olması durumunda, Amerikan halkının ve medyanın da olabileceğini söyledi.

10 yaşındaki oğlu saldırıya şahit olan Cumhuriyetçi partinin Teksaslı vekili Joe Barton da siyasi atmosferden şikayet etti ve halktan vatandaşlarla yaptıkları toplantılarda vekillere ağır suçlamalar yöneltildiğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG