Erişilebilirlik

Trump ve Duterte’nin ‘Sıcak’ Görüşmesi


ABD Başkanı Donald Trump, 12 günlük Asya ziyaretinin son durağında Filipinler'e gitti. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine katılmak üzere başkent Manila’da bulunan Trump, kanlı uyuşturucu savaşında insan haklarını ihlal etmekle suçlanan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile görüştü.

Ancak yargısız infazlarla gündemde olan ve kendi elleriyle bir kişiyi öldürdüğünü açıklayan Duterte ile Trump görüşmesinde, insan hakları ihlalleri çok az gündeme geldi.

İki lider, görüşme öncesi gazetecilerle biraraya geldi. Trump, Duterte’nin misafirperverliğini övdü, ASEAN zirvesini çok güzel organize ettiğini söyledi, hatta Manila’nın havasının güzelliğinden bahsetti. Görüşmede insan hakları konusunun ele alınıp-alınmayacağını sorusuna yanıt vermeyen liderler, Duterte’nin gazetecilere “Casussunuz” sözlerinin ardından da gülüştü.

Daha sonra görüşme ile ilgili Beyaz Saray ve Filipinler’den gelen açıklamalar ise çelişti. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders 40 dakikalık görüşmede iki liderin IŞİD, uyuşturucuyla mücadele ve ticaret konularını ele aldığını açıkladı. Sanders, insan hakları konusunun uyuşturucu ile mücadele başlığı altında kısaca gündeme geldiğini söyledi.

Duterte'nin sözcüsü Harry Roque ise görüşmede insan hakları konusunun ele alınmadığını açıkladı. Roque, “Kanun dışı ölümler konuşulmadı. Sadece Filipinler’in uyuşturucuyla mücadelesiyle ilgili uzun bir görüşme yaptık ki, Devlet Başkanı Duterte konuyu uzun uzun açıkladı” dedi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’ya küfür ettiği bilinen Duterte, ASEAN zirvesinin gala yemeğinde Donald Trump’ın şerefine şarkı söyledi. “Ikaw-Sen” adlı şarkıda düet yapan Duterte, ABD Başkumandanı emrettiği için sahneye çıktığını söyledi. Duterte’nin sözleri gülüşmelere neden oldu.

Obama'ya Küfretmiş Olan Duterte Trump İçin Şarkı Söyledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

20 liderin katıldığı ASEAN zirvesinde Donald Trump ikili görüşmeler de yaptı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile biraraya gelen Trump görüşmeyi övdü ve “Modi dostumuz olmuştur” dedi. Narendra Modi de ABD ile Hindistan arasındaki ilişkilerin hızla büyüdüğünü, derinleştiğini ve kapsamlı hale geldiğini belirtti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG