Erişilebilirlik

Trump Washington’da Lüks Otelinin Açılışını Yaptı


Trump Washington’da Lüks Otelinin Açılışını Yaptı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, başkent Washington’ın ünlü Pennsylvania Caddesi’ndeki lüks otelinin açılışını yaptı.

Beyaz Saray’a yürüme mesafesindeki otel aslında Eylül ayından bu yana faaliyet gösteriyordu ancak resmi açılışı yapılmamıştı. Törende ailesiyle birlikte kurdeleyi kesen Trump, bir de konuşma yaptı. Kürsüde kızı Ivanka tarafından takdim edilen Trump, konuşmasında, otelinin, Beyaz Saray haric Washington’daki “en gıpta ile bakılan” bina olduğunu söyledi.

Otelin planlanan bütçenin altında bedele mal olduğunu ve planlanandan çok daha erken tamamlandığını ifade eden Trump, federal hükümetin işleyişine bakıldığında ise bunun tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu iddia etti. “Şu anda hükümetimizin dokunduğu her şey ya bozulmuş durumda ya da onlar bozuyor” diyen Trump, ülkede altyapıdan askeri teçhizata, vergi yasalarından eğitim sisteminde kadar birçok alanda “bozukluklar” bulunduğunu öne sürdü.

Trump, otelin açılışı için, “Bugün, bu ülke için neleri başarabileceğimizin bir metaforu” ifadesini kullandı.

Konuşmasında ülkenin geleceğine dair iyimser bir ton sergileyen Trump, özetle şunları kaydetti:

“Çok şanslıyım ki çok güzel bir hayat yaşadım. Şimdi, çok sevdiğim ve bana çok şey katan ülkeme borcumu geri ödemek istiyorum. Politikacıların bahanelerinden, nelerin yapılamayacağının söylenmesinden, insanlardan hayallerini başka günlere ertelemelerinin istenmesinden bıktım. Bu kadar beklemek yeter, artık zaman geldi. Birlikte başaramayacağımız hiçbir şey yok.”

Trump’a “kendi reklamını yapıyor” eleştirisi

Bununla birlikte Trump, otel açılışından dolayı kimi çevrelerden eleştiri de aldı. Seçimlere sadece iki hafta kalmışken, anketlerde de gerideyken, kampanyasının çok kritik bir aşamasında vaktini kendi işlerinin ve kişisel markasının tanıtımına ayırdığı gerekçesiyle bazı kesimler Cumhuriyetçi adaya tepki gösterdi, “başkanlık kampanyasını kendi reklamını yapmak için kullanıyor” eleştirileri yöneltildi. Trump dün de Miami’de kendisine ait lüks bir golf sahasını ziyaret etmişti.

Eleştirilere yanıt veren Trump’ın kampanya menajeri Kellyanne Conway, “Trump Washington’da kısa bir mola verdi ve bütçenin altında, planlanandan hızlı oteli gerçek anlamda fevkalade. Bu otel, Amerikalılara Donald Trump’ın somut başarılarını gösteriyor. Hillary Clinton, Adele konserine vakit buluyor ve herkes bunu hoş karşılıyor. Doland Trump bu olağanüstü mimari harikasın, birinci sınıf kalitede yeni bir otel açmak için (Washington’a) uğruyor ve herkes bunu olay yapıyor” diye konuştu.

Dışarda protesto edildi

Bu arada açılış töreni devam ettiği sırada otelin dışında da protesto gösterileri düzenlendi. Yüzlerce kişi, ülkede ayrımcılığı körüklemek ve ırkçı olmakla suçladıkları Trump’ı protesto etti. Eylemde Trump’ın Müslümanları ve göçmenlere ilişkin sözlerini hedef alan pankartlar açıldı ve sloganlar atıldı. “Müslüman ve göçmenlere kapımız açık, Trump’a değil”, “ırkçılık ve bağnazlığa karşı duvar öreceğiz”, “tacizciyi tutuklayın”, “Trump’ı nükleer kodlardan uzak tutun” şeklindeki pankartlar dikkat çekti.

Bugün 69 yaşına giren Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton da, doğum gününde seçimin en belirleyici eyaletlerinden Florida’da mitingler düzenliyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG