Erişilebilirlik

Trump Yönetimi Afganistan Politikasını Değiştirmiyor


Trump Yönetimi Afganistan Politikasını Değiştirmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

ABD Savunma Bakanı James Mattis NATO toplantısına katılmak üzere Brüksel’de. Mattis, Afganistan’daki Amerikan güçlerinin sayısını arttırma konusunda kararını açıklamadan önce, NATO müttefikleriyle bu ülke için askeri katkı ve diğer desteği konuşacak.

Pentagon Temmuz ayı ortasına kadar Afganistan konusunda yeni bir plan açıklama sözü verdi.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon’a göre, Trump yönetiminin stratejisi, Obama’nın planından çok da farklı olmayacak: “Mattis ve Trump sadece, bence Başkan Obama’nın eseri olan bir hatayı düzeltmeye çalışıyor. Bu bir bakıma, Obama’nın stratejisinin Obama’dan daha düzgün biçimde uygulanması.”

Strateji, güvenlik konusunda öncülüğü üstlenecek Afgan askerleri üzerine odaklanacak. Michael O’Hanlon’a göre, Obama döneminde yapılan hata, Mayıs 2011’da 100 bin civarındaki Amerikan askerinin sayısını 4 yıllık bir sürede 10 binin altına çekmekti: “Bu hem çok hızlı hem de çok düşüktü. Dolayısıyla sadece birkaç bin fazlayı yeniden sağlayarak, bazı Afgan birimlerine danışman desteği sunabilir ve ümit ederim ki durumu istikrara kavuşturabiliriz.”

Savunma Bakanı Mattis, askeri planını son haline getirmeden önce, bu hafta NATO ve diğer müttefiklerle Afganistan’a katkılarını arttırmaları üzerinde çalışacak: “Yardım olarak ne katkı yapabileceklerini gözden geçirmeliyiz. Herkes neler olacağını öğrenmek istiyor ama bakan, komutanların akıntıyı değiştirmek için neye ihtiyaç duyduğu ve neyin gerekli olduğu konusunda çok titiz ve dikkatli davranıyor.”

Yetkililer, yeni stratejinin ayrıca Pakistan hükümeti içinde Taleban’a destek veren unsurları engellemesi gerekeceğini belirtiyor. Bunun yanında, IŞİD’in yerel kolunun büyümesini de durdurması gerekiyor: “IŞİD konusunda Afganistan’da işler iyiye gitmiyor. Burada bir sorun yaşıyoruz, onları yenilgiye uğratmalıyız, bu soruna odaklanmalıyız.”

Uzmanlar, IŞİD’in Afganistan’daki varlığıyla ilgili sayılar artsa da, örgütün operasyon kabiliyetinin ciddi biçimde kısıtlı olduğuna inanıyor. Bunun nedeni, militanların kendilerini hem Amerikan hem de Afgan güçlerine karşı savunmak zorunda olması.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG