Erişilebilirlik

Trump Yönetimi Devir Teslim Sürecini Başlatmıyor


ABD'nin resmi olmayan sonuçlara göre yeni seçilen Başkanı Joe Biden
ABD'nin resmi olmayan sonuçlara göre yeni seçilen Başkanı Joe Biden

Trump yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimi kaybettiğini kabul etmediğine dair açıklamasının ardından Biden’a devir teslimle ilgili işlemlere de başlamıyor.

Başkanlık seçimlerinin ardından yeni yönetim ekibiyle geçiş sürecini başlatma konusunda Genel Hizmetler Dairesi sorumlu durumda. Bu daire, yeni başkanın yemin töreni düzenlenip görevi devralacağı 20 Ocak tarihine kadar yeni yönetime geçişle ilgili hazırlıkları yapıyor. Daire, Biden’ın ekibine geçiş çalışmalarının başlaması için bir ofis de temin etmek durumunda.

Ancak dairenin başında bulunan ve bizzat Başkan Trump tarafından atanmış olan Emily Murphy, henüz geçiş süreciyle ilgili çalışmaları başlatmış değil.

Genel Hizmetler Dairesi Basın Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın başkanlık seçimini kazandığına dair mazbatasını almadan işlemlere başlanmayacağını söyledi. Ancak bazı bölgelerde halen oy sayımlarının devam ediyor olması ve itirazların gündeme gelmesi nedeniyle bunun ne zaman olacağı net değil.

Her ne kadar önde gelen haber ajansları ve medya kuruluşları Biden’ı seçimi kazanan olarak ilan etmiş olsalar da resmi sonuçlar henüz açıklanmadı.

Öte yandan Başkan Trump, seçimde yenilgi aldığını kabul etmediğini söylüyor ve sayımlarla ilgili çok sayıda dava açılacağını kaydediyor. Ancak Trump yönetimi, henüz iddia ettiği usulsüzlüklerle ilgili herhangi bir kanıt ortaya koymuş değil.

Trump, açacağı itiraz davaları sonucunda başkanlık için yeter sayı olan 270 delege sayısına ulaşmayı umuyor.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da yaptığı açıklamada Trump’a destek verdi ve Trump’ın iddia ettiği usulsüzlüklerle ilgili soruşturma talep etme hakkı olduğunu dile getirdi.

McConnell açıklamasında “Kurumlarımız gerçekten de bunun için var” dedi.

Biden ve Başkan Yardımcısı adayı Kamal Harris ise geçiş süreciyle ilgili çalışmalarına başlamış durumda. İkili ilk olarak Corona virüsü salgınıyla mücadele konusunda sağlık uzmanlarıyla biraraya geldi.

Bu sırada Biden ekibi de geçiş süreci için Trump ekibiyle işbirliği arayışı içerisinde.

Biden’ın geçiş süreci konusundaki yardımcılarından Jen Psaki, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Amerika’nın ulusal güvenliği ve ekonomik çıkarları, federal hükümetin net ve hızlı bir biçimde, halkın tercihlerine saygı duyması, barışçı ve sorunsuz bir geçiş sürecine dair sinyalleri vermesine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Kazanan ilan edildikten sonra Genel Hizmetler Dairesi, yeni kurulacak hükümet için bilgisayarlar, maaş ödemeleri ve diğer masraflar için 9,9 milyon dolarlık bir kaynağı kullanıma açacak.

Biden ekibi, hükümet hesaplarından kendilerine ait e-posta adresleri ve çalışma ofislerine sahip olacak. Yetkililer ayrıca finansal bilgileriyle ilgili de bildirimlerde bulunacak.

Başkanlık Geçişi Partilerüstü Merkezi de Trump yönetiminden yetkilileri sürecin süratle başlatılması yönünde uyardı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG