Erişilebilirlik

Trump BM Daimi Temsilciliğine Kimi Getirecek?


Trump yönetiminin uluslararası diplomasideki yüzü olan Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley yıl sonunda görevden ayrılacak. İstifa haberi, Washington'da sürpriz olarak karşılandı. Haley'nin yerine kimin geleceği konusunda net bir karar henüz yok ancak olası bazı adayların adı gündeme getiriliyor.

Amerikan basınında istifanın ardından yapılan değerlendirmelerde Trump’ın kızı ve danışmanı olan Ivanka Trump’ın bu göreve getirilebileceği ihtimaline dikkat çekildi.

Trump: "Ivanka BM'de bomba gibi olur"

Başkan Trump'a da bu ihtimal soruldu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, kızı ve danışmanı Ivanka Trump'ın BM'de harika bir iş çıkaracağını söyledi ancak bu göreve kızını seçmesi halinde akraba kayırma suçlamasıyla karşılaşacağı imasında bulundu.

Trump "Akraba kayırmakla bir ilgisi yok. Ama Ivanka'yı tanıyanlar onun BM'de bomba gibi olacağını biliyor. Ama o zaman akraba kayırmakla suçlanırım" ifadelerini kullandı. Sonrasında da Trump gazetecilere şaka yollu takılarak "Ivanka nasıl olur?" diye sordu.

Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Dina Powell da BM temsilciliği için olası güçlü adaylardan. Trump, "Dina şüphesiz değerlendireceğim bir isim" derken, Nikki Haley'le kendisinin yerine kimi getireceği konusunda fikir alışverişinde bulunacağını ifade etti.

Başkan Trump, sabah saatlerinde Oval Ofis'te Nikki Haley ile bir araya geldikten sonra açıklama yapmış, gelecek 2-3 hafta içinde Haley'nin yerine gelecek ismin açıklanabileceğini söylemişti. Trump, "Nikki Haley, BM’deki bu görevi daha ihtişamlı hale getirdi. Bu işi yapmak isteyen çok insan var" diye konuşmuştu.

Nikki Haley de Trump'la görüşmesi sonrasında "2 yıl içinde dış politikada yaşananlara bakın. Amerika saygı görüyor. Yaptığımız şeyler hoşlarına gitmeyebilir ama Amerika saygı görüyor" diye konuştu. Haley, uluslararası toplumda tepkiyle karşılanan Trump yönetiminin İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv’e taşıma kararını savundu.

Nikki Haley'nin açıklamasında Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'la, kızı ve yine danışmanı Ivanka Trump’ı övmesi dikkat çekti. “Perde arkasında çok çaba sarf ediyorlar, keşke yaptıklarını herkes görebilse ve anlayabilse” diyen Haley, Jared Kushner için "Trump'ın gizli dehası" ifadesini kullandı.

Haley'nin 2020 yılında Beyaz Saray yarışına gireceği iddiaları güçlü şekilde dile getirilmişti. Nikki Haley ise Trump'la birlikte Oval Ofis'te yaptığı açıklamada "2020 Başkanlık yarışında aday olmayacağım. Bu kampanya için çalışmaya devam edeceğim. Bazen başka insanların gelmesi ve dönüşüm içinde kendi enerjilerini getirmesi iyidir" dedi.

Trump da Haley'nin görevdeki performansını överek, "İnanılmaz bir iş çıkardı, harika bir insan" dedi. Başkan Trump, Haley'nin görevde 2 yılı tamamladıktan sonra ayrılmak istediğinden daha önce bilgisi olduğunu "6 ay önce '2 yıl sonunda ara vermek istiyorum' demişti" sözleriyle anlattı.

Trump, Nikki Haley'e "Birlikte birçok sorunu çözdük, birçoğunu da çözme aşamasındayız. Kuzey Kore konusunda ilerleme kaydettik. Senin adına mutluyuz ama ayrıldığın için üzgünüz. Seni özleyeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın ise Nikki Haley’nin istifa kararını sürpriz olarak değerlendirdikleri belirtiliyor.

Trump yönetiminden bir yetkili geçtiğimiz ay New York Times için bir makale kaleme almış, makalede Başkan Trump’ın ulusal güvenliğe tehdit içerebilecek davranışlarını yönetim içinde bazı yetkililerin engellemeye çalıştığını iddia etmişti.

Bu makalenin ardından Nikki Haley de Washington Post gazetesi için bir makale yazmış, "kendilerini Trump yönetimi içinde bir direniş grubu olarak tanımlayan üst düzey yetkiliye" karşı çıkarak, “Yönetimin çoğu kararını destekliyorum ama Başkan’la da herşeyde hem fikir olmuyorum” diye yazmıştı.

Nikki Haley, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde özellikle Rusya ve insan hakları konusunda sert eleştirileri dile getirmekten sakınmayan bir yetkiliydi. Haley, Suriye’de Rusya'nın varlığına ilişkin sert ifadeleriyle dikkat çekmişti.

Trump yönetiminden son dönemde Birleşmiş Milletler bünyesinde gelen hamleler dikkat çekmişti. Trump yönetimi İsrail’e yönelik eleştirileriyle bilinen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nden çekilmiş, BM bünyesinde bulunan UNRWA (UN Relief and Work Agency) üzerinden Filistinli mültecilere yapılan yardımların kesilmesi kararını almıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG