Erişilebilirlik

Trump Zaferi İngiltere’de Geniş Yankı Buldu


ABD başkanlık yarışını Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazanması İngiltere'de büyük yankı uyandırdı.

Trump Zaferi İngiltere’de Geniş Yankı Buldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00


İngiltre Başbakanı Theresa May zaferi nedeniyle Trump'ı tebrik etti ve Britanya ile ABD'nin "kalıcı ve özel bir ilişkiye sahip olduğunu" söyledi.

May iki ülkenin ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında yakın ortak olarak kalmaya devam edeceklerini ve Trump'la çalışmak için can attığını da ekledi.

İngiltere'nin siyaset sahnesinde Trump'ın zaferiyle ilgili ilginç mesajlar gelmeye devam ediyor.

İngiltere'de aşırı sağcı parti UKİP'in lideri Nigel Farage Trump'ın zaferini en olumlu karşılayan politikacıların başında.

AB karşıtı politikalarıyla bilinen Farage, Trump'ın zaferini Brexit ile karşılaştırdı ve Cumhuriyetçi adaya "gömleği devredeceğini" söyledi.

May'in diplomatik açıklamalarına karşın, Başbakan'ın siyasi danışmanı milletvekili George Freeman ise Trump'ın zaferinin Batı ekonomilerinin "gerçek bir meşruluk krizi" yaşadığını gösterdiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise ABD seçimleriyle ilgili daha diplomatik bir dil kullandı.

Johnson Twitter'da paylaştığı mesajında "Donald Trump yönetimiyle küresel istikrar ve refah gibi konularda beraber çalışmak istediğini ve İngiltere ile ABD arasındaki ilişkinin önemine inandığını" söyledi.

İngiltere'nin ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise Trump'ın seçilmesinden ötürü pek çok kişinin şoka girebileceğini ancak bu sonucun ekonomik statükonun işe yaramadığını gösterdiği yorumunu getirdi.

Corbyn, ABD seçim sonuçlarına yönelik yazılı açıklamasında İngiltere'de olduğu gibi ABD'de artan eşitsizlik ve düşen yaşam standartlarının seçimlerdeki etkisinin görüldüğünü söyledi ve "Donald Trump'ı başkanlığa iten halk öfkesi dünyanın her yerindeki siyasi isyanlarda görülüyor" dedi.

Liberal Parti lideri Tim Farron ise seçim sonucundan sonra "Ilımlılık, özgürlük, hukukun üstünlüğü gibi liberal değerlerin artık garanti olmayacağını" söyledi.

Trump'a tepkiler sadece muhalefet partileriyle sınırla da değil.

Muhafazakar Parti'li eski devlet bakanı Alistair Burt ise seçim sonucunun ardından "derin bir nefes almak ve neden geleneksel liberal politikaların reddedildiğin analiz edilmesi gerektiğini" söyledi.

İngiltere'de Trump'ın zaferi medya da büyük yankı buldu.

İngiliz gazeteleri manşetlerine ABD seçimlerini taşıdı ve pek çok medya kuruluşu Trump'ın seçilmesini sürpriz olarak gördü.

Guardian gazetesinin köşe yazarlarından Jonathan Freedland ABD halkının bu seçimle uçuruma doğru adım attığını çünkü seçilmiş başkanın “bir yobaz, cinsel saldırgan ve iflah olmaz bir yalancı olduğunu” yazdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG