Erişilebilirlik

Trump'ın Avukatları Azil Davasını 'Cadı Avına' Benzetti


Trump'ın savunma ekibinde yer alan avukatlardan David Schoen
Trump'ın savunma ekibinde yer alan avukatlardan David Schoen

Eski Başkan Donald Trump'ın Senato'da devam eden azil davasının dördüncü gününde savunma avukatları, Trump'ın 6 Ocak'ta beş kişinin ölümüyle sonuçlanan Kongre baskınını kışkırtmada rol oynadığı iddiasını reddetti. Associated Press haber ajansına göre savunma ekibi, Trump aleyhine açılan davanın "nefret" güdümlü olduğunu ve Demokrat Parti'nin Trump'ı hedef alan "cadı avının" bir parçasını oluşturduğunu savundu.

Trump’ın avukatlarının sunumlarını tamamlamasının ardından senatörler sırayla yazılı soruları her iki tarafın avukat ekiplerine yönlendirdi. Soru-cevap bölümünün sona ermesiyle Senato oy birliğiyle Kongre Polis Teşkilatı üyesi Eugene Goodman’a 6 Ocak’taki Kongre saldırısı sırasında hayatları kurtaran eylemlerinden dolayı altın madalya verme kararı aldı.

Mahkemenin akşam saatlerinde soru-cevap bölümünü de tamamlayarak sona ermesiyle eski başkanla ilgili kararın Cumartesi günü (13 Şubat) verilebileceği sanılıyor.

Trump'ın 2020 seçiminin sonuçlarına itiraz etme hakkı olduğunu kaydeden savunma ekibi, Kongre baskınından hemen önce destekçilerine hitaben yaptığı konuşma dahil seçim sonucuna karşı çıkmasının, Trump'ın şiddet eylemlerini kışkırttığı anlamına gelmediğini söyledi. Trump'ın 2016'daki seçim zaferinin meşruluğunu tartışmaya açan Demokratlar'ın aynı şekilde 2020'de seçimi kaybetmesine itiraz etmesini de sorguladığının altını çizen avukatlar, Trump'ın 6 Ocak'ta destekçilerine "sonuna kadar savaşın" çağrısı yapmasının, Demokratlar'ın şiddeti tırmandırma risk içeren ateşli söylemlerinden farklı olmadığını savundu.

Avukat Michael van der Veen
Avukat Michael van der Veen

Trump'un savunma ekibinde yer alan avukatlardan Michael van der Veen, yaptığı açılış konuşmasında, "Senato'ya sunulan azil gerekçesi adil değildir ve anayasaya açıkça aykırı olan siyasi intikamın bir parçasıdır" dedi.

Van der Veen, Trump'ın destekçilerine yönelik söylemleri hakkında ise "Bunlar, sıradan siyasi söylemlerdir. Bu söylemi, yüzyıllardır siyaset yelpazesinin farklı kesimlerinde yer alan insanların kullandığı dilden ayırmak mümkün değildir. Sayısız siyasetçi, ilkelerimiz için savaş vermekle ilgili konuşmalar yapmıştır" dedi.

Van Der Veen, Kongre kuşatmasının, barışçı olması planlanan bir gösteriyi kendi emellerine alet edenler tarafından gasp edildiğini, hatta şiddet eylemlerini Trump'ın o günkü konuşmasından önce planladıklarını söyledi.

"İsyana kışkırtma" suçuyla Senato'da yargılanan eski Başkan Donald Trump'ın avukatları, savunma yapmak için sadece bir güne ihtiyaçları olduğunu söylemişti. Daha önce sürece ilişkin olarak belirlenen kurallara göre iddia ve savunma makamlarına sunum için ikişer gün ayrılmıştı.

Azil davasının dördüncü gününde Trump'ın 6 Ocak'taki Kongre baskınında rolü olmadığını kanıtlama görevi üstlenen avukatlar, savunmayı, Trump'ın tanıklığı olmadan yapıyor. Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partili azil yöneticileri, Senato'daki davada ifade vermek üzere Trump'a çağrıda bulunmuş ancak Trump, bu çağrıyı geri çevirmişti.

Trump’ı, avukatları Bruce Castor, David Schoen ve Michael van der Veen savunuyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partililer’den oluşan iddia makamı, iki gün boyunca Trump'ın 6 Ocak'taki Kongre baskınından önce destekçilerine hitaben yaptığı konuşmadaki söylemlerinin isyana kışkırtma suçu oluşturduğu tezini savunmuştu.

ABD'nin BM eski Daimi Temsilcisi'nden Trump'a sert eleştiriler

Öte yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi Nikki Haley, haber sitesi Politico'da yayınlanan söyleşisinde, 6 Ocak'taki Kongre baskınında oynadığı rol nedeniyle eski Başkan Trump'a sert eleştiriler yöneltti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi, Güney Carolina eyaleti eski valisi Nikki Haley
ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi, Güney Carolina eyaleti eski valisi Nikki Haley

"Trump'ın bizi yüzüstü bıraktığını anlamamız gerekiyor" diyen Cumhuriyetçi Partili Haley, 6 Ocak'ta yaşanan olaylara atıfta bulunarak, "Hiç girmemesi gereken bir yola saptı, onu takip etmemeliydik, onu dinlememeliydik. Bunun bir daha yaşanmasına asla izin veremeyiz" şeklinde konuştu.

Haley'nin Politico'ya verdiği söyleşi, Trump'ın hukuk ekibinin Senato'da yapacağı savunmadan hemen önce yayınlandı.

Kongre baskınından bu yana Trump'la konuşmadığını söyleyen Güney Carolina eyaleti eski Valisi Haley, Trump'ın yardımcısı Mike Pence hakkında sarfettiği sözler nedeniyle de büyük rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. Haley, "Öfkeli olduğumu söylemek az kalır. Pence ile olan arkadaşlığı ve sadakatine rağmen bunları yapması beni hayal kırıklığına uğrattı, tiksindirdi" ifadelerini kullandı.

Haley, Trump'ın sadece sözlerinin değil, 3 Kasım seçimlerini izleyen eylemlerinin de tarih önünde yargılanacağını söyledi.

Jüri üyesi üç senatör savunma avukatlarıyla görüştü

Perşembe günü üç Cumhuriyetçi Senatör, Lindsey Graham, Ted Cruz ve Mike Lee, Trump'ın avukatlarıyla olağandışı bir görüşme yaptı. Senato'daki azil davasında senatörler, jüri üyeliği görevi üstleniyor.

CNN televizyonuna göre Trump'ın avukatlarından David Schoen, üç Cumhuriyetçi senatörün Trump'ın savunma ekibinin Cuma günkü oturumdan önce usule ilişkin görüşme yaptıklarını söyledi.

Medyada yer alan bazı haberlere göre Trump, ilk savunma ekibinin davanın başlamasından kısa süre önce ayrılması üzerine devreye giren yeni avukatları Schoen ve Castor'un yaptıkları işten memnun değil.

Castor ve Schoen, ilk günkü oturumda azil davasının anayasaya aykırı olduğu yönünde savunma yapmış, ancak Senato'da yapılan oylamada davanın anayasaya uygun olduğu ve bu nedenle görülebileceği kararı, 44'e karşı 56 oyla kabul edilmişti.

Senato’daki yargılamada, hala Cumhuriyetçi seçmenler arasında popüler olan Trump’ın suçlu bulunması ve bir daha seçimlerde yarışmaktan men edilmesi yönünde bir karar alınması zor görünüyor. Trump 2024 seçimlerinde tekrar başkanlık için yarışmaya sıcak baktığını daha önce dile getirmişti, Trump’ın suçlu bulunması için 100 üyeli Senato’da, üçte ikilik çoğunluğun sağlanması yani 67 senatörün oyu gerekiyor. Bunun için de en az 17 Cumhuriyetçi senatörün Demokratlar’ın safında oy kullanması lazım.



XS
SM
MD
LG