Erişilebilirlik

Trump’ın Şirketinin Eski Yöneticisine Beş Ay Hapis Cezası


Trump Organization'ın eski CFO'su Allen Howard Weisselberg
Trump Organization'ın eski CFO'su Allen Howard Weisselberg

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın şirketinin eski mali işler müdürü Allen Weisselberg vergi kaçırma suçundan beş ay hapis cezasına mahkum oldu. Weisselberg’ün dava kapsamında verdiği ifade eski başkanın şirketinin vergi dolandırıcılığından suçlanmasının önünü açmıştı.

75 yaşındaki Allen Weisselberg Ağustos ayında 15 ayrı vergi suçunu işlediğini kabul ederek 1980’lerden tutuklandığı güne kadar çalıştığı Trump Organization aleyhinde ifade vermeyi kabul etmişti.

Cezasını Rikers Island hapishanesinde çekecek

Beş ay hapis kararının açıklanmasının ardından Allen Weisselberg elleri kelepçelenerek götürüldü. Weisselberg’ün cezasını New York’un meşhur Rikers Island cezaevinde çekmesi bekleniyor.

10 cezaevinden oluşan ve Trump Tower’dan 8 kilometre uzaklıkta bulunan Rikers Island hapishane kompleksi, son yıllarda şiddet, mahkum ölümleri ve personel eksikliği sorunlarıyla karşı karşıya.

Allen Weisselberg’ün demir parmaklıklar ardında üç ay kaldıktan sonra iyi halden serbest bırakılması olası. Allen Weisselberg cezaevinden çıktıktan sonra da beş yıl boyunca denetimli serbestlikte olacak.

Weisselberg savcılıkla yaptığı anlaşma kapsamında vergi, para cezası ve faiz kapsamında 2 milyon dolar ödeyecek. Weisselberg bu paranın önemli bir kısmını ödediğini belirtti.

Trump Organization’ın eski mali işler müdürü savcılıkla anlaşmaya varmasaydı ya da davada doğru tanıklık yapmasaydı, işlediği suçlardan 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirdi.

“Buna benim doyumsuzluğum yol açtı”

ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın babası Fred Trump’ın muhasebecisi olarak işe başlayan Allen Weisselberg Trump ailesinin şirketinde yarım asır çalıştı. Üç gün boyunca dava kapsamında ifade veren Weisselberg Trump’ın emlak şirketlerinin iç işleyişi konusunda ayrıntı verdi.

Allen Weisselberg, Manhattan’da bir daire, lüks araçlar ve torunlarının özel okul ücretleri gibi şirketten maaşı haricinde uzun yıllar aldığı ekstra parayı gizlediğini itiraf etmişti. Weisselberg federal hükümeti dolandırmakla suçlanmıştı.

Weisselberg ifadesinde bu durumdan Trump’ın ya da ailesinin haberdar olmadığını belirtti. İfadesi sırasında güçlükle konuşan Weisselberg “Buna benim kendi doyumsuzluğum yol açtı” dedi.

Trump’ın aile şirketi hakkında kararın da Cuma günü açıklanması bekleniyor. Şirket 1,6 milyon dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG