Erişilebilirlik

Trump’tan Anayasa Mahkemesi Kararına Sert Tepki 


ABD Başkanı Donald Trump Anayasa Mahkemesi’nin vergi beyanlarına ilişkin aleyhinde verdiği kararlara tepki gösterdi. Mahkemelerin kendisine saygı duymadığını ve kendi yönetimine haksızlık yapıldığını savunan Başkan Trump ‘’Bu bir yargı suistimali’’ dedi.

Trump Twitter’da peş peşe paylaştığı mesajlarında, Anayasa Mahkemesi’nin dava dosyasını alt mahkemeye gönderdiğini belirtti. Vergi beyanları ve mali kayıtlarıyla ilgili başlatılan hukuk sürecinin siyasi olduğunu savundu. 2016’daki başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddialarına yönelik özel yetkili savcı Robert Mueller’ın yürüttüğü soruşturmasına atıfta bulunan Trump, ‘’Mueller Cadı Avı’nı kazandım, diğerlerini de. Şimdi de siyaseten yozlaşmış New York’la mücadelemi sürdürmek zorundayım. Bu Başkanlığa ve Yönetime haksızlık’’ ifadelerini kullandı.

Başkan Trump mahkemelerin kendisine saygı göstermediğini savunarak ABD’de yargının kendisine karşı eşit muamele göstermediğini ima etti. ‘’Mahkemeler geçmişte herkese saygı gösterdi ama BANA göstermiyor’’ diye yazdı.

Trump, Obama yönetimini de hedef alarak, ‘’Bir önceki yönetim tamamen yozlaşmıştı. Başkan ve Başkan Yardımcısı dahil. Seçim kampanyamı gizlice dinleyip takip ettiler ve YAKALANDILAR. Onlara hiçbir şey olmadı. Üstelik bu suç ben daha seçilmeden önce işlendi. Bunu herkes biliyor ama hepsi korkudan donup kalmış. Ne Cumhuriyetçi Senato Adalet Komisyonu, ne Adalet Bakanlığı, ne FBI. Kimse hiçbir şey yapmadı’’ dedi.

Eski FBI Başkan Yardımcısı Andrew McCabe ve Eski FBI Başkanı James Comey’nin de sonuna kadar suçlu olduğunu ancak buna rağmen hiçbir şey yapılmadığını yazan Trump, ‘’Obama ve Biden’ı hazırlıksız yakala ama hiçbir şey olmasın. 3 yıl devam eden 45 milyon dolarlık Mueller aldatmacası başarısız oldu. Demokratlar şimdi her şeyi siyaseten yozlaşmış, herkesin ayrılmasıyla dağılan New York’a gönderiyorlar. İkinci, üçüncü, dördüncü defa denemek için’’ ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin başka hiçbir Başkan için vermeyeceği bir karar aldığını savunan Başkan Trump, ‘’Bu, yargı suistimalidir. Kampanyam sırasında karşı tarafı casusluk yaparken yakaladık. ABD tarihinin en büyük siyasi suçu ve skandalı ve hiçbir şey yapılmıyor. Buna rağmen ben başkanlığım ilk üç buçuk yılında diğer başkanlardan daha çok iş yaptım’’ sözleriyle Twitter mesajlarını tamamladı.

Trump’ın şahsi avukatı Jay Sekulow ise Anayasa Mahkemesi’nin hem New York savcılarının hem de Kongre’nin mali kayıt taleplerini geçici olarak bloke etmesinden memnun olduklarını söyledi. Sekulow, alt mahkemelerde hem anayasal hem hukuki ek meseleleri gündeme getireceklerini kaydetti.

Pelosi: ‘’Mahkeme yetkimizi teyit etmiş oldu’’

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, dikkatle okunduğunda Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının Başkan Trump için ‘’iyi haber’’ olmadığını söyledi.

Demokrat temsilci Pelosi açıklamasında, ‘’Mahkeme, daha fazla bilgi talep ettiği Kongre’nin Amerikan halkı adına denetimde bulunması yetkisini teyit etmiş oldu. Kongre’nin gerçekleri ortaya çıkarması anayasal sorumluluğudur ve sürmektedir. Özellikle de Başkan’ın sakladığı Rusya bağlantısı konusunda. Kongre, anayasamızın kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanarak halk adına gözetimini sürdürecektir ve alt mahkemelerde de davamızı savunmayı sürdüreceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler da Twitter’da kısa bir mesaj paylaştı ve ‘’Kimse hukukun üstünde değildir’’ dedi.

Savcı Vance: ‘’Karar ABD yargısı için zafer’’

Manhattan Bölge Savcısı Cy Vance Anayasa Mahkemesi’nin kararını ABD’nin yargı sistemi için muazzam bir zafer olduğunu ve kimsenin başkanın bile hukukun üzerinde olmadığını gösterdi’’ dedi. Vance, bu dava nedeniyle bir yıldır ertelenen soruşturmanın kaldığı yerden devam edeceğini belirtti.

Davaya konu olan Deutsche Bank’tan da yazılı bir açıklama yapıldı. Alman bankasının açıklamasında, ‘’Deutsche Bank ABD’nin yargı sürecine tamamen riayet etmiş ve duruşmalar süresince tarafsız kalmıştır. Mahkemelerin nihai kararlarına da elbette uyacağız’’ denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG