Erişilebilirlik

Trump Üç Aşamalı ''Normale Dönüş'' Planını Açıkladı


Başkan Donald Trump, Corona virüsü salgını nedeniyle duran ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması için eyalet valilerince izlenebilecek sürece dair planı açıkladı. Trump’ın önce valilerle paylaştığı, daha sonra da basın toplantısıyla halka açıkladığı tavsiye niteliğindeki plan, eyaletlerde ekonomilerin üç aşamalı olarak yeniden faaliyete geçirilmesini öngörüyor. Esnek yapıdaki plana göre, ilk aşamada yoğun test imkanının olduğu ve 14 günlük süre içinde vaka sayısında azalma eğiliminin görüldüğü eyaletlerde faaliyetler kısmi olarak yeniden başlayabilecek.

Trump yönetiminin hazırladığı plan ''Amerika’yı Yeniden Faaliyete Geçirme'' adını taşıyor. Planın en güncel verilere dayandığı, virüs salgınında risk grubunda olanların korunduğu, vakaların yeniden artmasının önleneceği belirtildi.

Başkan Trump, Corona Virüsü ile Mücadele Görev Gücü üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, ekonomide kepenk indirme halinin uzun sürdürülebilir bir durum olmadığını vurgulayarak, bunun uzaması durumunda hem Amerikan ekonomisinin hem de halkın büyük zarar göreceği uyarısında bulundu.

Trump, ekonominin ülkenin her yerinde aynı anda faaliyete geçirilmeyeceğini, dikkatli ve tek tek atılacak adımlarla bu süreci götüreceklerini söyledi.

''Ana kriter yoğun test imkanı ve vaka sayısında düşüş eğilimi''

Planın ilk aşamasında eyaletlerin karşılaması gereken kriterler var. Bu kriterler ''semptom'', ''vaka'' ve ''hastaneler'' şeklinde 3 ana başlıkta toplanıyor.

Buna göre, 14 günlük süre zarfında Corona virüsü belirtisi gösterenlerin sayısında, teyitli vaka sayısında ya da pozitif test sayısında düşüşün gözlendiği, hastanelerde görevli sağlık personeli için yoğun test imkanına ve yeni tedarik edilecek antikor testi imkanına sahip olan eyaletler planın ilk aşamasına geçebilecek.

Bu kriterleri karşılayan eyaletlerde risk grubunda olanlar evlerinden çıkmamaya devam edecek. Dışarı çıkacaklar ise fiziksel mesafe kurallarının uygulanmadığı yerlerde 10 kişiden fazla gruplar halinde bir araya gelmeyecek.

Okullar ilk aşamada kapalı

Planın ilk aşamasında okullar, barlar, eğlence mekanları kapalı kalacak. Ancak sinemalar, kiliseler ''çok sıkı fiziksel mesafe protokollerinin uygulanması koşuluyla'' açılabilecek. Zorunlu haller haricinde seyahat edilmeyecek. Mümkünse evden çalışma teşvik edilecek. Mümkün olmayan sektörlerde ise aşamalı işe dönüş olacak.

Vakalarda yeniden artış görülmemesi halinde geçilebilecek ikinci aşamadaysa, sosyal mesafenin sağlanamadığı durumlarda 50’nin üzerinde kişiden oluşan gruplardan kaçınılması tavsiye ediliyor. Bu aşamada, acil olmayan seyahatler başlayabilecek, okullar, kreşler ve gençlik kampları açılabilecek.

Üçüncü aşamadaysa, işyerlerinde personel üzerindeki kısıtlamalar kalkacak.

Karar verme yetkisi valilerde

Planda her aşama en az 14 günlük sürelerden oluşacak. Plan tavsiye niteliğinde ve nihai kararı eyalet valileri verecek.

Eyalet valilerini Perşembe günü öğleden sonra planla ilgili bilgilendiren Trump, her valinin kendi eyaletinde uygulamadan sorumlu olacağını, kısıtlamaların ne zaman güvenli şekilde kaldırılması gerektiğine valilerin karar vereceğini söyledi.

Görev Gücü Koordinatörü Dr. Deborah Birx de aşamalara bir takvim koymadıklarını, bunu valilerin belirleyeceğini belirtti.

''Ülkemizi yeniden açıyoruz''

Başkan Trump Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ''(Virüse karşı) Savaşımızda 'Amerika’yı Yeniden Açmak' adını verdiğimiz yeni cepheyi başlatabiliriz. Ülkemizi yeniden açıyoruz. Ekonomimizi güvenli, yapısal ve çok sorumlu bir şekilde tekrar canlandırmaya başlıyoruz. Birlikte bu çok sevdiğimiz ülkeyi yeniden inşa edeceğiz'' dedi.

Yeni planın, valilere, eyaletlerinde ekonomik faaliyetleri yeniden başlatma sürecini ''aşamalı ve titiz bir yaklaşımla'' yönetme imkanı tanıyacağını belirten Trump, sağlıklı Amerikalılar’ın koşullar elverdikçe işlerine artık dönebileceklerini kaydetti.

Trump, halkın sosyal mesafeyi korumaya özen göstermeye devam etmesi ve kendilerini hasta hissediyorlarsa evlerinden çıkmamaları gerektiği yönündeki çağrılarının hala geçerli olduğunun altını çizdi.

''Bazı eyaletler yarın ilk aşamaya geçebilir''

Başkan Trump, gerekli kriterleri karşılayan eyaletlerin ilk aşamayı uygulamaya yarın bile başlayabileceğini, şu anki tablo itibariyle 29 eyaletin nispeten yakın bir zamanda ekonomilerini yeniden açabileceğini söyledi.

Sonbaharda Corona virüsü salgınının yeniden alevlenebileceğini de ifade eden Trump, ancak bu süreçten çok şey öğrendiklerini ve böyle bir durum olursa hemen müdahale edebileceklerini söyledi. Trump, ''Hedefimiz gelecekte olabilecek salgınları hızlıca tespit edip önlemek. Plan, virüs sonbaharda geri dönse ya da ikinci dalga olsa dahi ülkede faaliyetlerin devam etmesini ve salgının süratle yok edilmesini sağlayacak'' dedi.

Bir yandan, test kapasitelerini de güçlendirmeye devam edeceklerini, aşı ve tedavi çalışmalarının da başarıyla ilerlediğini vurgulayan Trump, şu an itibariyle 3,5 milyonun üzerinde test yaptıklarını bildirdi.

''Spor müsabakaları seyircisiz başlayacak''

Trump bir soru üzerine, dün ABD’deki spor liglerinin başkanlarıyla görüştüğünü belirterek, müsabakaların çoğunun ilk aşamada seyircisiz olarak başlatılacağını, sonraki süreçte de aralıklı oturmak kaydıyla seyirci alınmaya başlayabileceğini, aynı durumun restoranlar için de geçerli olabileceğini söyledi.

Trump, virüsün yurt dışından ABD’ye girmesini önleme konusunda da dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG