Erişilebilirlik

Trump’tan ‘Obamacare’e Karşı Yeni Hamle


İsmi eski ABD Başkanı Barack Obama ile özdeşleşen sağlık sigortası reformunu ortadan kaldırmak isteyen Başkan Donald Trump, alternatif yeni sağlık sigortası tasarısını 2020 başkanlık seçimlerinden sonraya bırakacağını açıkladı.

Bu hamle, 2016 başkanlık seçimlerinde “Obamacare”in iptalini vaat eden Trump'ın 2020'de yeni sağlık sigortası vaadiyle kampanya yürüteceği şeklinde yorumlandı

ABD Başkanı Donald Trump, “Obamacare” olarak bilinen sağlık sigortası programının yerini alacak yeni bir program için 2020 başkanlık seçimleri sonrasına kadar bekleyebileceğini söyleyerek Cumhuriyetçi Parti’ye yeni bir sigorta tasarısı hazırlamaları için süre tanıdı.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Barack Obama'nın en önemli yasama başarısı olarak görülen ve ismiyle özdeşleşen “Hasta Koruma ve Ekonomik Sağlık Bakımı Yasası” yerine başka bir sistem getireceklerini yıllardır pek çok defa söyleseler de, bu konuda bir tasarı sunamadılar.

Trump’ın geçen hafta Cumhuriyetçi Parti’nin "sağlık sigortası partisi" olacağı sözünü vermesi de partilileri hazırlıksız yakaladı. Geçen hafta da Adalet Bakanlığı milyonlarca ABD'linin sağlık sigortası yaptırabilmesine olanak sağlayan “Obamacare”i ortadan kaldıracak bir dava lehine müdahil olmuştu.

Adalet Bakanlığı, Temyiz Mahkemesi’ne gönderdiği iki cümleden oluşan mektupta, ABD Bölge yargıçlarından Reed O’Connor’ın, “Obamacare”in halkı sağlık sigortası almaya mecbur tutması nedeniyle ABD anayasasını ihlal ettiği şeklindeki Aralık ayında vardığı hükme destek vermişti.

Trump 1 Nisan gecesi Twitter'da, Cumhuriyetçilerin "Obamacare”den çok daha düşük prim ve daha büyük indirimler içeren gerçekten harika bir sağlık hizmeti planı" geliştirmekte olduklarını yazdı. ABD Başkanı, "Başka bir deyişle Obamacare'den çok daha ucuz ve çok daha kullanışlı olacak. Oylama Cumhuriyetçiler’in Senato'nun kontrolünü elinde tutmaya devam ettiği ve Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü geri aldığı seçimlerden sonra yapılacak" ifadelerini kullandı.

Trump'ın bu hamlesi, yakın bir tarihte yeni bir sağlık sigortası tasarısı üzerinde anlaşmaya varmaya çalışacağından ziyade, sağlık sistemini 2020 başkanlık seçim kampanyasının bir parçası haline getirmeye istekli olduğuna işaret ediyor.

“Obamacare”in önceden var olan hastalıkları da kapsaması, Demokratlar’ın geçen Kasım ayındaki ara seçimlerde seçim malzemesiydi. Demokratlar bu sayede, Temsilciler Meclisi’nde 38 sandalye daha kazanarak çoğunluğu elde etti.

ABD hükümetinin verilerine göre 2018’de 11 milyon 800 bin kişi “Obamacare” sigorta planına katıldı. Quinnipiac Üniversitesi’nin geçen hafta gerçekleştirdiği ankete göreyse Amerikalıların yüzde 55’i

“Hasta Koruma ve Ekonomik Sağlık Bakımı Yasası”nın ortadan kaldırılmasından değil, geliştirilmesinden yana.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG