Erişilebilirlik

Trump'tan Tartışma Yaratan Yeni Bir Atama


Başkan Donald Trump’ın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nin (ICE) başkanlığı için önerdiği aday, göç ve gümrük yetkililerini temsil eden derneğin muhalefetiyle karşılaştı.

Dernek bu adayın geçmişinde ırkçı ve tartışmalı açıklamalar yaptığını öne sürerek Senato’dan onaylanmasına engel olunmasını istedi.

Ulusal Göç ve Gümrük Muhafaza Konseyi, 7 binden fazla çalışanı temsil ediyor. Dernek, 2016 başkanlık seçimlerinde Başkan Trump’ı desteklemişti. Ancak dernek Trump’ın Ronald Vitiello’yu Ulusal Göç ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nin başkanlığına aday göstermesine karşı çıkıyor.

Derneğin Başkanı Chris Crane, Senato İç Güvenlik Komisyonu’ndaki üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçiler’e yolladığı bir mektupta adayın “federal bir daireyi yönetebilecek muhakeme gücü ve profesyonellikten yoksun olduğunu” savundu.

Senato komisyonunun Çarşamba günü Vitiello’nu adaylığını oylaması ve buradan onay çıkması halinde esas oylama için Senato’ya göndermesi bekleniyor.

Eski gümrük ve sınır koruma yetkililerinden Vitiello, geçen yaz Başkan Trump’ın yasa dışı göçmen çocukları ailelerinden ayıran tartışmalı uygulamayı sona erdirmesinin ardından geçici başkan olarak atanmıştı. Vitiello 15 Kasım’daki onay oturumunda çocukların ailelerinden ayrılması uygulamasından desteğini çekeceği sözünü vermeyerek Demokratlar’ın tepkisini çekmişti.

Vitiello, oturumda uygulamayla ilgili olarak ‘‘Daha az kişi çocuklarını buraya getirecek, bu durumda bu bir seçenek’’ diye konuşmuştu.

Dernek mektubuyla bir başkanın gösterdiği adaya ilk kez karşı çıkmış oluyor. Dernek çatı organizasyonu Amerikan Federal Hükümet Çalışanları’ndan 2016’da Başkan Trump’ı desteklemesinin ardından ayrılmıştı.

Sosyal medyadaki iletilerinden birinde Vitiello, beyaz ırkçı grup Ku Klux Klan’ı kastederek Demokrat Parti’nin isminin neoKlanist olarak değiştirilmesi gerektiğini söylemişti.

Vitiello ayrıca dönemin başkan adayı Trump’ı karikatür karakteri Afacan Dennis’le kıyaslamıştı. Crane’e göre Vitiello bu tweetleri attığı dönemde Twitter’da profil resmi olarak sınır devriyesi üniforması içinde bir resmini kullanıyordu.

Crane mektupta bu tür davranışların İç Güvenlik Bakanlığı’nın resmi davranış kurallarını ihlal ettiğini ve bu davranışların ileride açılabilecek davalarda kurumun güvenilirliğini sarsacak şekilde kullanılabileceğini yazdı.

Crane bu tür davranışların emir komuta zinciri içinde disiplin cezasına çarptırılması, eğer bu olmuyorsa da görevden alınmayla sonuçlanması gerektiğini belirtti.

“Vitiello’nun bugüne kadar davranışlarından dolayı disiplin cezası aldığını duymadık” diyen Crane, ‘‘Kıdeminin indirilmesi ya da kovulması yerine ICE başkanı olması halinde ülkenin en büyük güvenlik kurumlarından birinde en üst rütbeye gelecek’’ ifadesini kullandı.

Reuters haber ajansı konuyla ilgili henüz ICE yetkililerine ulaşarak yorumlarını almadı, ancak kurum Vitiello’nun Kasım’da yapılan onay oturumu öncesinde Crane’in iddialarını reddetmişti. Vitiello oturum sırasında Demokrat Parti’yle ilgili tweetlerinin yanlış olduğunu söylemişti.

Vitiello’nun başkanlığının onaylanıp onaylanmaması ise 100 koltuklu Senato’da 53 koltuğa sahip Cumhuriyetçiler’in nasıl oy kullanacaklarına bağlı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG