Erişilebilirlik

Beyaz Saray'daki Suriye Toplantısından Nihai Karar Çıkmadı


Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın Suriye konusunda ulusal güvenlik ekibini topladığını, toplantıda Suriye’deki kimyasal saldırıya yanıt olarak atılacak adımla ilgili nihai bir kararın alınmadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders yaptığı açıklamada, “Başkan Trump’ın Suriye’deki durumu ele almak üzere Ulusal Güvenlik ekibiyle toplantısı az önce sona erdi. Nihai bir karar alınmadı” ifadesini kullandı.

ABD’nin istihbaratı değerlendirmeye devam ettiğini, müttefik ve ortaklarıyla temas halinde olduğunu kaydeden Sanders, Başkan Trump’ın bu akşam Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May’le görüşeceğini belirtti.

Trump gün içinde yaptığı açıklamada, Suriye konusunda toplantı yapacaklarını ve kararlarını yakında vereceklerini söylemişti.

Trump'ın bahsettiği toplantı öğleden sonra yapıldı. Suriye konusunda atılabilecek adımlarla ilgili çeşitli seçeneklerin masaya yatırıldığı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına Savunma Bakanı Jim Mattis de katıldı.

Trump Perşembe sabah saatlerinde ise Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarına ABD’nin nasıl yanıt vereceğiyle ilgili Twitter üzerinden biraz farklı yönde açıklamalar yapmıştı. Trump, “Suriye saldırısının ne zaman yapılacağını asla söylemedim. Çok yakın bir zamanda olabileceği gibi, hiç yakında da olmayabilir” ifadelerini kullanmıştı.

​Trump, Çarşamba günü sabah erken saatlerde Twitter’dan yaptığı ve dünyada büyük yankı uyandıran açıklamada ise, Rusya’ya füzeler için hazırlanması çağrısı yapmıştı. Donald Trump, “Füzelere hazırlan Rusya, geliyorlar, güzel, yeni ve akıllılar” demişti.

Başkan Trump’ın Perşembe sabah saatlerinde paylaştığı Twitter mesajındaysa, "Suriye saldırısının ne zaman yapılacağını asla söylemedim. Çok yakın bir zamanda olabileceği gibi, hiç yakında da olmayabilir" dedi. “Her halükarda, kendi yönetimi döneminde Amerika’nın bölgeyi IŞİD örgütünden temizleme konusunda büyük iş çıkardığını" belirten. Trump, "Nerede teşekkürümüz?" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders Çarşamba günü, Başkan Donald Trump’ın Suriye’deki kimyasal saldırıdan Rusya ve Suriye’yi sorumlu tuttuğunu belirtmişti. Sanders, Doğu Guta’daki saldırıya nasıl bir yanıt verileceği konusunda henüz kesin bir kararın verilmediğini, tüm seçeneklerin masada olduğunu ve değerlendirildiğini söylemişti.

Washington’daki uzmanlar ve yetkililer Amerika önderliğindeki koalisyon güçlerinin Suriye’ye askeri müdahalede bulunacağını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG