Erişilebilirlik

TSK Keşif İçin İdlib’e Girdi


Türk Silahlı Kuvvetleri, Astana Toplantıları’nda alınan kararlar uyarınca dün sınırı geçerek ilk kez Suriye’nin İdlib iline girdi.

Genelkurmay Başkanlığı bugün yayınladığı açıklamayla El Kaide’nin Suriye kolu Nusra’nın ana gövdesini oluşturduğu Heyet Tahrir Şam ve Ahrar’üş Şam örgütlerinin kontrolünde bulunan İdlib ilinde TSK’nın keşif faaliyetine başladığını açıkladı.

Astana Süreci’nde çatışmasızlık bölgelerinin belirlendiğine vurgu yapan TSK, “Gelinen aşamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, İdlib Bölgesi’nde icra edeceği harekât kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 08 Ekim 2017 tarihinden itibaren keşif faaliyetlerine başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler” ifadelerine yer verildi.

Yerel kaynaklar, Türk ordusuna bağlı unsurların pazar günü Atme kampının bulunduğu noktadan İdlib’e girdiğini ve PYD/YPG’nin kontrolunda, Afrin’in güneyinde bulunan sınırındaki Samankale’ye (Dayr Siman) gittiğini öne sürmüştü.

Yeni Şafak: ‘PYD, İdlib’teki Türk heyetine top atışı yaptı, yaralanan olmadı’

Yeni Şafak gazetesiyse Samankale’de keşif faaliyeti yapan TSK güçlerine PYD’nin saldırı düzenlediğini ileri sürdü.

Haberde, “Bölgedeki muhalif grupların refakatiyle terör örgütü PKK/PYD’nin sınır mevzilerinin yer aldığı Saman Kale bölgesine giden 3 araçlık Türk konvoyu 8 saat boyunca içeride kaldı. Daha sonra bölgenin hemen güneyindeki Dar ed-Izze’ye geçen Türk heyetine PYD’li teröristlerce saldırı düzenlendi. Afrin güneyindeki PYD’li teröristlerin top atışı, Türk heyetinin 200 metre yakınına düştü. Saldırıda can kaybı ya da yaralanma olmadı” dendi.

Ahrar’üş Şam: ‘Türkiye Suriye halkının müttefikidir’

İdlib’te güç sahibi olan örgütler de arka arkaya bildiriler yayınlıyor. İdlib’te asıl etkin güç iken temmuz ayında bölgedeki üstünlüğünü Heyet Tevhid Şam’a kaybeden Ahrar’üş Şam örgütü Türkiye’nin bölgeye girmesine karşı çıkmadığını ortaya koydu.

Örgütün pozisyonunu twitter hesabından açıklayan Ahrar’ın lideri Hasan Suffan, “Türkiye Suriye halkının dostudur ve müttefikidir. Rusya ise katliam yapan bir katildir. Rusya ile bir ittifak asla söz konusu olamaz” dedi.

HTŞ: ‘Çocuğunu evlatsız, eşini dul bırakmak isteyen İdlib’e ayak bassın’

Temmuz çatışmalarında İdlib’te ağırlıklı güce kavuşan Heyet Tahrir Şam(HTŞ) ise Türkiye’nin İdlib’e girmesine net bir şekilde karşı çıktı.

HTŞ hafta sonu yayınladığı açıklamasında “İşgalci Rusya’nın yanında duran gruplar şunu iyi bilsinler ki, İdlib onların gezip tozacağı bir yeri değildir. Cihad ve istişhad aslanları onları gözetlemektedir. Anasını evlatsız, çocuklarını yetim, eşini dul bırakmak isteyen oraya ayak bassın. Haber ise duyduklarınız değil gördükleriniz olacaktır” sözleriyle TSK’yı açık bir şekilde tehdit etti.

El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra’nın ağırlıklı olduğu HTŞ’nin İdlib’te 15 bin militanı olduğu iddia ediliyor.

İdlib’te yeni kurulan örgüt de TSK ve ÖSO’ya direneceğini açıkladı

İdlib’te bugün yeni bir silahlı örgüt daha kuruldu.

Ensar El Furkan Bilad El Şam adlı örgüt, bugün kuruluşunu ilan ederken İdlib harekatı yapmak üzere bölgeye gelecek olan Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu güçleriyle savaşmaya hazır olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG