Erişilebilirlik

Tunus'ta İslamcı Parti Başbakanına Karşı Çıktı


Tunus’ta İslamcı parti kendi başbakanlarının hükümeti dağıtma ve yerine siyasi partilerle ilişkisi olmayan teknokratlardan oluşacak yeni bir hükümet kurma planını reddetti.

Başbakan Hamadi Cibali, Çarşamba günü solcu muhalefet liderinin öldürülmesinin ardından patlak veren sokak çatışmalarını yatıştırmak için yeni bir hükümet kurmayı planladığını açıklamıştı. Cibali yeni hükümetin görevinin sınırlı olacağını sadece en kısa zamanda yapılacak yeni seçimlere kadar ülkenin günlük yönetimini üstleneceğini söylemişti.

Ancak koalisyon hükümetinin başındaki İslamcı Ennahda partisinin iki numaralı lideri Abdülhamid Celassi, başbakanın planını kabul etmeyeceklerini bildirdi. Celassi’nin açıklaması İslamcı parti içindeki bölünmeyi gün ışığına çıkarırken Tunus’taki siyasi krizin kolayca çözülmeyeceğini gösteriyor.

Solcu muhalefet lideri Şükrü Beliyd’ın evinin önünde öldürülmesi üzerine çeşitli kentlerde sokaklara dökülen binlerce kişi İslamcı hükümet aleyhine sloganlar atarken bazı göstericiler başkentin ana caddelerinden Habib Burgiba Bulvarı’nı bir süre trafiğe kapatmıştı.

Beliyd’in lideri olduğu Halk Cephesi suikasti protesto amacıyla yeni anayasa hazırlamakla görevli olan komisyondan çekildi ve Cuma günü düzenlenecek cenaze töreni sırasında sendikalara genel grev çağrısı yapacağını bildirdi.

Bu arada Tunus Devlet Başkanı Monsef Marzuki Kahire’deki İslam Konferansı Örgütü’ne katılmak üzere Kahire’ye yapacağı ziyareti iptal etti. Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Marzuki, ülkesindeki devrimin başarısız olmasını isteyen çok sayıda düşman olduğunu vurgularken dostu olarak nitelediği Beliyd’ın suikaste uğramasını kınadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG