Erişilebilirlik

Türk-Amerikan İlişkilerindeki Nüans Farkları


Türk-Amerikan İlişkilerindeki Nüans Farkları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:59 0:00
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu haftabaşında Washington’da temaslarda bulunuyor olacak. İşte biz de bugün bu ziyaretin anlamını, Washington’da görüşülmesi muhtemel konuları, bunların Türkiye ve bölge için anlamını uzman bir isimle değerlendirdik. Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan yapılan canlı yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu oldu ve sorularını yanıtladı.

Uzman, Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Victoria Nuland’ın, “Türkiye ile Amerika’nın taktiklerinde tam uyum içinde olmasalar da daha geniş bir strateji konusunda görüşbirliği içinde oldukları” açıklamasında Suriye’de Esad’ın görevden ayrılması, İran’ın nükleer silah sahibi olmaması, İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm gibi önemli konularda Türkiye ile Amerika arasında görüş birliğinden bahsettiğinin altını çizdi. “Biz Türkiye’de bazen daha çok görüş ayrılıklarına takılıyoruz” diyen Bülent Alirıza, Nuland’ın “Biz 60 yıldır müttefikiz ve ayrılıklara odaklanacağımıza, bu duruma odaklanalım” demek istediğini vurguladı. Son dönemde Türkiye ve Amerika’nın bir takım görüş ve nüans farklılıkları yaşadıklarını söyleyen uzman, bunların ilişkileri zorlayacak nitelikte zorluklar olmadığına da dikkati çekti. “Amerika-Türkiye ilişkilerinde bir tavan bir de taban vardır” diyen Alirıza, inişler ve çıkışlara rağmen hiçbir zaman bu tavan ve taban çizgilerinin aşılmadığına da dikkati çekti.

CSIS Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, Davutoğlu’nun Washington ziyaretinde Suriye konusunun dışında İran, Arap Baharı ve Irak’ın gündeme gelmesini beklediğini belirtti. Davutoğlu’nun son Irak ziyaretinin Washington’u memnun ettiğini de söyledi.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza’yla Washington’un Suriye politikası, Türkiye’nin bölgedeki adımlarına bakışı, İran konusundaki beklentileri ve Kürt sorununa dair yaklaşımını da söyleşimizde değerlendirdi.

Söyleşimizi tüm ayrıntılarıyla yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG