Erişilebilirlik

‘Türk Filmleri Türkiye’nin ABD’de Tanıtımına Büyük Katkı Sağlıyor'


Muhsin Bey
Muhsin Bey

16’ncı Boston Türk Film ve Müzik Festivali (BTFMF) film programı 16 Mart’ta Yüksel Aksu’nun “İftarlık Gazoz” filmi ile başlıyor.

Kuzey Amerika’daki en eski ve saygın Türk film festivallerinden birisi olan BTFMF’nin programında bu yıl toplam 25 film yer alacak.

Festivalin film programı 2 Nisan’da Zeki Demirkubuz’un “Kor” filmi ile sona erecek. Festival konserler ve fotoğraf sergisi ile 23 Nisan’a kadar devam edecek.

Kor
Kor

Türk sinemasında kadın yönetmenlerin sayısı artıyor

Bu yıl 16’ncı yaşını kutlayan, Boston Globe da dahil olmak üzere bölgenin saygın, kültür ve sanat ağırlıklı medyasında da yer verilen Boston Türk Film Festivali, kapsamlı programıyla çağdaş Türk sinemasının seçkin örneklerini ve yönetmenlerini bir kez daha Amerikalı seyirciyle buluşturuyor.

Festival programında yer alan 25 filmden 18’inin Kuzey Amerika’da ilk gösterimleri yapılıyor. Programdaki filmlerin yüzde 20'sinde ise kadın yönetmenlerin imzası var.

Uğur Yücel’e ‘Mükemmellik Ödülü’

Boston Türk Film Festivali Türk Sinemasında Mükemmellik Ödülü’nün bu yılki sahibinin Uğur Yücel olduğu açıklandı. Ünlü aktör ve yönetmene ödülü, 24 Mart’da Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde “Muhsin Bey” filminin yenilenmiş kopyasının Kuzey Amerika ilk gösteriminden sonra düzenlenecek bir törenle takdim edilecek.

2007’den beri BTFF tarafından her yıl bir yönetmene Türk sinemasına katkılarından dolayı verilen ödülün önceki yıllardaki sahipleri; Zeki Demirkubuz, Reha Erdem, Nuri Bilge Ceylan, Yeşim Ustaoğlu, Derviş Zaim, Tayfun Pirselimoğlu, Erden Kıral, Reis Çelik, Onur Ünlü ve Çağan Irmak olmuştu.

Gömülü: ‘ Festivalin çıtası her yıl yükseliyor’

Boston Türk Film Festivali’nin bu yıl da yüksek kalibreli ve zengin bir programla sinemaseverlerin karşısına çıktığını belirten festivalin kurucu direktörü Erkut Gömülü, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada festivalin çıtasının her yıl daha da yükseldiğini söyledi. Gömülü, festival aracılığıyla Türk sinemasının ve yönetmenlerinin ve genelde Türkiye’nin ABD’de tanıtımına önemli bir katkı sağlandığını ifade etti.

Festival programı

Boston film festivali, 16 Mart’ta Yüksel Aksu’nun “İftarlık Gazoz” filminin Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde gösterimi ile başlayacak ve filmin gösterimini takiben Müze’de bir de açılış resepsiyonu düzenlenecek.

Festival programı Onur Karaman'ın Atilla’nın Geçtiği Yer, Ümit Köreken'in Mavi Bisiklet, Çağıl Nurhak Aydoğdu'nun Yarım, Ozan Açıktan’ın Annemin Yarası, Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal’ın Kötü Kedi Şerafettin, Görkem Yeltan’ın Yemekteydik ve Karar Verdim, Talip Karamahmutoğlu’nun Mezarcı, Çiğdem Sezgin’in Kasap Havası, Uğur Yücel’in Yazı Tura, Ejder Kapanı, Yavuz Turgul’un Muhsin Bey, Rıza Sönmez’in Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var, Özcan Deniz’in İkinci Şans, Atalay Taşdiken’in Arama Motoru, Hacı Mehmet Duranoğlu’nun Bir Filmi Aramak, Mete Gümürhan’ın Genç Pehlivanlar, Barış Kaya ve Soner Caner’in Rauf, Bedran Güzel’in Küçük Esnaf, Kıvanç Sezer’in Babamın Kanatları ve Zeki Demirkubuz’un Kor adlı filmlerinden oluşuyor.

Yarışmada Ödül Kazanan Belgesel ve Kısa Filmler

2016 Boston Türk Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda En İyi Kısa Film Jüri Ödülü’nün sahibi Emre Kayış’ın Çevirmen; En İyi Kısa Film Seyirci Ödülü’nü alan Atilla Ünsal’ın Sonra Uyandım; En İyi Belgesel Jüri Ödülü’nün sahibi Özlem Sarıyıldız ve Yunus Emre Aydın’ın İstanbul Makamı; En İyi Belgesel Seyirci Ödülü’nü alan Bahriye Kabadayı Dal’ın Baksı: Ütopyadan Gerçeğe adlı filmleri de festival programında seyirci ile buluşuyorlar. Film gösterimlerinden sonra ödül töreni ve Boston Globe gazetesinin film eleştirmeni Peter Keough’nun moderatörlüğünü yaptığı, yönetmenlerle söyleşiler de programda yer alıyor.

Jülide Yalçın
Jülide Yalçın

Çağdaş Türk Müzisyenlerinden Seçkin Konserler

Festivalin müzik programı Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konzertmeisteri Jülide Yalçın ve piyanist Elif Önal’ın sunacağı keman ve piyano resitali ile 6 Nisan’da başlayacak.

Müzik programı, Türkiye’nin ilk profesyonel kadın neyzeni Burcu Karadağ ve kanun virtüözü Tahir Aydoğdu’nun 13 Nisan’daki konseri ve kanun ve ney atölyeleri ile devam edecek .

Festival, 22 Nisan’da Neotolia grubunun geleneksel türküleri ve Anadolu’da var olmuş uygarlıkların müziklerini kendi yorumları ve düzenlemeleri ile sunacakları konseriyle sona erecek.

Festival çerçevesinde ayrıca bir de fotoğraf sergisi düzenlenecek. Sanatçı Erkut Onart’ın özgün fotoğrafları “Anadolu – Medeniyetlerin ve Kültürlerin Kavşağı” başlığıyla Boston Üniversitesi Howard Thurman Center’da 3 – 23 Nisan günleri arasında sergilenecek.

Tahir Aydoğdu - Burcu Karadağ
Tahir Aydoğdu - Burcu Karadağ

BTFF 2001 yılında başladı

Boston Türk Film Festivali, 2001 yılında New England Türk Amerikan Kültür Derneği ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin Film Programı ile işbirliğinde Erkut Gömülü tarafından başlatıldı. Festivalin Danışma Kurulu 2003 yılında oluşturuldu.

2006 yılından itibaren ise film programına müzik programı da eklenerek, çağdaş ve geleneksel Türk müziğinin ve bestecilerinin seçkin örneklerinin yanısıra klasik batı müziğinden caza uzan değişik formlarda konserler verilmeye başlandı. Festivalde Fahir Atakoğlu, Tahir Aydoğdu, İsmail Hakkı Demircioğlu, Ara Dinkjian, Ayşegül Durakoğlu, Cem Duruöz, Erkan Oğur, Gülsin Onay, Selim Sesler, Hüsnü Şenlendirici, Ömer Faruk Tekbilek, Derya Türkan gibi değerli müzisyenler yer aldı.

Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile uzun soluklu işbirliği ve festivalin kendi sadık seyirci kitlesini oluşturması sonucunda, BTFF, Türk filmleri ve yönetmenleri için ABD’deki nadir platformlardan biri haline dönüştü. Festivalde Kuzey Amerika’da ilk kez Nuri Bilge Ceylan (2004), Reha Erdem (2007), and Derviş Zaim (2012) gibi yönetmenlerin filmlerinin toplu gösterimleri yapıldı. Her yıl bir çok filmin Kuzey Amerika ya da ABD’de ilk gösterimleri festival programı altında yapılıyor.

Festival programı hakkında daha fazla bilgi için web sitesi: www.BostonTurkishFilmFestival.org

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG