Erişilebilirlik

Türk Tiyatro Sanatçısının Washington Başarısı


Afganistan’da Aşk ve Türk Oyuncu Melis Aker
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

Afganistan’da Bagram Hava Üssü’nde Amerikalı siyah rapçı Duke ile çevirmeni Roya arasındaki aşkı konu alan oyun ve Türk oyuncusu Melis Aker, başkent Washington’da eleştirmenlerden iyi not aldı

Washington’daki Arena Stage’de sergilenen Love in Afghanistan, Afganistan’da Aşk oyunu bu ülkedeki Amerikalı askerlere moral vermek için Bagram üssüne gelen rapçi Duke ile üste çevirmen olarak çalışan Roya’nın ilişkisini anlatıyor. Oyunda Roya rolünü Türk oyuncu Melis Aker oynuyor.

Amerika’dan gelen ünlü siyah Amerikalı rapçi Duke ile Afgan Roya’nın arasındaki kültürel farklılıklar mizaha olanak tanıdığı kadar oyunun işlediği farklı konulara da giriş sağlıyor. Hip hop dalında başarılı olmak için sert güfteler yazan ve Amerikan siyah kültüründe “gangster” rapçi olarak bilinen tarzda giyinen ve konuşan Duke’un gerçekte daha karmaşık bir kişiliğe sahip olduğunu ve iyi bir aileden geldiğini öğreniyoruz.

Roya’nın taktığı maske ise bu kadar mecazi değil. Oyunda Roya’nın Afganistan’da bir kız çocuğunun erkek çocuğu gibi büyütülmesi anlamına gelen Baça Poş geleneğine uygun olarak yetiştirildiğini öğreniyoruz. Erkek gibi giyinen kız çocukları toplumun erkeklere sağladığı özgürlüklerden yararlanabiliyor.

Washington Post gazetesi tiyatro eleştirmenleri oyunu olmasa da Türk oyuncu Melis Aker’i çok başarılı buldu. Biz de oyun, senaryo ve kariyeriyle ilgili olarak Melis Aker’le konuştuk.

Amerika 2014 yılında çekilmeye hazırlanırken, Afganistan’ın geleceğinin ne olacağı da oyunun sorduğu bir soru. Afganistan’da oyunun karakterleri Roya ve babası gibi Amerikalılar’la çalışan birçok kişi Taleban tarafından tehdit ediliyor. Bir kısmı öldürülmüş. Amerika, bu kişiler arasından çok azına Amerika’da yaşama olanağı sundu.

Afganistan’da gelecek belirsizliğini korurken Afganistan’da Aşk’ın izleyiciyle buluşması, Amerikalılar’a yakın tarihlerinin kolay unutulmayacak bir dönem olan Afganistan Savaşı’nı hatırlatması açısından da önemli sayılıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG