Erişilebilirlik

Türk Turizmi İyiye Gitmiyor


Türk turizmi güvenlik endişeleriyle son yıllardaki en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Türkiye özellikle Alman turistler için cazibe merkezi, ama Ocak ayında İstanbul’da gerçekleşen ve 12 Almanın hayatını kaybettiği bombalı saldırı nedeniyle rezervasyonlar azalmış durumda.

Bununla birlikte Kremlin, Ekim ayında Türk savaş uçaklarının Rus uçağını Türkiye-Suriye sınırında düşürmesinin ardından vatandaşlarını Türkiye’ye seyahat etmekten caydırmaya çalışıyor.

Avrupa’nın en büyük seyahat şirketlerinden biri, Türkiye’ye rezervasyonların yüzde 40’a düştüğünü söyledi. Global Source Partners’a danışmalık yapan Atilla Yeşilada’ya göre Rus turistlerin gözdesi Antalya, durumdan kötü etkilendi.

Yeşilada’ya göre birçok şirket zor durumda. Uzman, 1300 otelin satışa çıkarıldığını belirtirken, Antalya’ya hava yoluyla gelen turistlerde de yüzde 21’lik düşüşe dikkati çekti.

Finans Bank’ta ekonomist İnan Demir’e göre turizm endüstrisi çeşitlilik göstererek Rus turistlere bağımlılığından uzaklaşıyor.

Demir’e göre Türkiye, azalan Rus turist sayısına alıştı bile. Rusya’nın mali krize girmesinden bu yana Türkiye’ye tatile gelenlerin sayısı azaldı ve Türk şirketleri de bu değişikliğe uyum sağlıyor.

Bu değişiklik petrol zengini Ortadoğu ülkelerine dikkati yoğunlaştırdı. Fakat bu da sorunlu bir konu, çünkü petrol fiyatları düşüyor.

“Arap ülkelerinden artan sayıda turist alıyoruz” diyen Yeşilada ama bu turistlerin getirilerinin az olduğunu kaydediyor. Yeşilada, “Daha önemlisi Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerin kendi vatandaşlarına sağladığı sübvansyonların düşmesi” diyor.

Danışman Yeşilada, turizm sektörünün karşılaştığı ekonomik problemlerin etkilerinin önemli olduğunu kaydediyor.

Yeşilada, 35 milyarlık Türk turizminin, Türkiye’nin büyümesini yüzde 1,5 küçültebileceğini, diğer bir sorunun da işsizliğin artması olduğunu söylüyor ve 2-3 milyon gencin işsiz kalabileceği uyarısında bulunuyor. Yeşilada, “Eğer turizm gerilerse işsizlik büyür, bu da sosyal karışıklığa neden olur” diyor.

Uluslararası Para Fonu IMF, Türk ekonomisiyle ilgili büyüme tahminini bu yıl için düşürdü.Uzmanlar,görünüşün daha da kötüye gidebileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG