Erişilebilirlik

'Türkiye-AB Diyaloğu Hızla Yeniden Başlamalı'


Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, bugünkü Ankara gezisi öncesinde, gergin bir süreçten geçen Türkiye ve AB ilişkilerine ilişkin mesaj vererek, "Diyaloğun hızla yapıcı ve saygın bir çerçevede yeniden ele alınmasını istiyoruz" dedi. Le Drian ayrıca, görüştükleri her yetkiliden Türkiye'de tutuklu bulunan Fransız gazeteci Loup Bureau'nun serbest bırakılmasını isteyeceklerini açıkladı.

Önceki Cumhurbaşkanı François Hollande'ın güçlü savunma bakanı ve Macron'un önceki hükümetten koruduğu en önemli isim olan Jean Yves Le Drian, Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi ile önemli bir kriz döneminden geçen Ankara hükümeti ile Paris arasında yaşanan ılımlı havanın da aktörlerinden birisi.

Le Drian, Dışişleri Bakanı Ahmet Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak 14-15 Eylül tarihlerinde resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Fransız Bakan mevkidaşı Çavuşoğlu'nun yanısıra, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.

Fransız Dışişleri Bakanı Le Drian'ın Ankara ziyaretinin ana gündem maddesi Suriye ve bölgedeki gelişmeler. Fransız Dışişleri'nden geziye ilişkin yapılan açıklamada, bölgesel konuların Türkiye ile düzenli olarak görüşüldüğü vurgulanırken, Suriye'de IŞİD sonrası planlanan politik geçiş ve terörle mücadelede işbirliğinin ana gündem maddesi olduğu belirtildi. Dışişleri, özellikle Fransız cihatçıların ülkeye dönüşü konusunda Türkiye ile yürütülen işbirliği sayesinde önemli sonuçlar elde edildiğini ve Fransa'nın bu işbirliğine büyük önem verdiği vurgulandı.

AB ve Paris İklim Anlaşması

Görüşmede Le Drian Trükiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı imzalaması konusunu da gündeme getirecek. Fransız bakan, Türkiye'deki her muhatabı ile Türkiye'nin AB ile yürüttüğü ve Almanya krizi ile çıkmaza giren tam üyelik müzakereleri konusunu da ele alacak. Fransız Dışişleri gezi öncesinde, "Türkiye ve AB'nin birbiri için çok önemli olduğunu ve müzakerelerin kesilmesinin kimsenin yararına olmayacağı" görüşünü yineleyerek, "Türkiye ile diyaloğun hızla saygın ve yapıcı bir çerçevede yeniden ele alınmasını istiyoruz" mesajı verdi.

Dışişleri Bakanı Le Drian, ziyaretinde ana muhalefet partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile de bir araya gelecek. Ayrıca Türk otoriteler ve sivil toplum örgütleri ile, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularını da ele alacak.

Gazeteci Loup Bureau'nun durumu

Türkiye'de tutuklu bulunan Fransız gazeteci Loup Bureau'nun durumu da ziyaretin ana gündem maddeleri arasında. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında konuya ilişkin, "Fransız Dışişleri Bakanı, Türk otoritelerle görüşmesinin her aşamasında Fransız vatandaşı gazetecinin ülkesine dönmesinin Fransız otoriteleri için önemini dile getirecek. Görüştüğü her makamda Loup Bureau'nun serbest bırakılmasını isteyecek. Fransız Dışişleri tüm gücüyle bu konunun çözümü için çalışmaktadır" ifadelerine yer verdi.

"Yalvarırım oğlumu geri getirin"

Le Drian'ın Türkiye ziyareti dolayısıyla AFP haber ajansına açıklama yapan 27 yaşındaki gazeteci Loup Bureau'nun babası, Le Diran'a "Yalvarırım oğlumu geri getirin" çağrısı yaptı. Gazetecinin avukatı Martin Pradel de Twitter hesabından "Hukuksuzluğun, keyfiliğin ve ilkelerin reddinin 50'inci günü. Loup Bureau 50 gündür sadece 'gazetecilik eyleminden' tutuklu" diyerek, müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG