Erişilebilirlik

Türkiye - Yunanistan Sınırında Kaçak Operasyonu


Türkiye - Yunanistan Sınırında Kaçak Operasyonu
Türkiye - Yunanistan Sınırında Kaçak Operasyonu

Avrupa’ya her yıl yüzbinlerce yasadışı göçmen giriyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler birliğin sınırlarını daha iyi koruyabilmek için güçlerini birleştirdi. Kıtanın değişik yerlerinden gelen polisler “Poseidon Operasyonu” kapsamında görev yapacak. Amaç AB’nin Türkiye ile sınırının güvenliğini sağlamak. Amerika’nın Sesi’nden Henry Ridgwell, Türk-Yunan sınırında devriye gezen polis ekiplerine katılarak izlenimlerini derledi. Şimdi kameralarımızı Türkiye-Yunanistan sınırına çeviriyoruz.

Türk-Yunan sınırında bir gece yarısı. Avusturya ve Yunan polisinden oluşan bir ekip termal kameralarla Avrupa’ya yasadışı yollardan girmeye çalışan göçmenlerin peşinde.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasından sonra bu sınır, birliği dış dünyadan ayıran sınır haline geldi. Kuzey Afrika ve Güney Asya’dan yaklaşık 10 bin kişi her ay yasadışı yollarla bu sınırı geçiyor.

Avrupa hükümetleri göçü önlemek için birlik oldu. Frontex adlı oluşum altında Yunanistan sınırını denetleyecek devriyeler gönderiliyor. Birçok göçmen Meriç nehrini yüzerek geçip Türkiye’den Yunanistan’a giriyor. Kimileriyse daha da tehlikeli yollar seçiyor. Resmi geçiş noktalarında yetkililer kamyonetler ve minibüslerde saklanan yasadışı göçmenleri yakalamak için en son teknolojiden yararlanıyor.

Sınırın hemen ötesinde terk edilmiş araçlar var. Her birinin öyküsü farklı. Tıpkı bu çift katlı araç gibi. Sınır görevlileri yolculardan şüphelenmiş ve daha ayrıntılı incelemek istemiş.

Frontex yetkilileri yakaladığı göçmenleri sorguya çekiyor, insan kaçakçılarının yöntemlerini anlamaya çalışıyor. Danimarkalı görevli Michael Ekmann anlatıyor: "Yaklaşık 10 yıldır insanları sorguluyorum. Bir kamyonete ya da tekneye saklanmıştık diyorlar ve bu şekilde Türkiye’yi geçtiklerini anlatıyorlar. Biz de “bırakın bunu da gerçekleri söyleyin” diyoruz. Sonra bir bakıyoruz ki anlattıkları gerçekmiş. Bazen tıpkı büyükbaş hayvanlar gibi araçlarla taşınıyorlar ve bundan para kazanan bir kesim olduğu acı bir gerçek."

Atina yakınındaki Pire limanında bölgeye gelen yüksek miktarda göçmenle baş edebilmek için bir Frontex bürosu açıldı. Amaç, limandan Yunanistan’a sızmak isteyenleri engellemek.

Örgütün başındaki Ilkka Laitinen göçmenlerin Fas, Cezayir ve Afganistan gibi ülkelerden gelip Yunanistan’a girmek için her yolu denediğini söylüyor: "Artık kuzey Afrika ülkelerinden Türkiye’ye uçmak daha kolay. İstanbul’a gelen çok sayıda ucuz havayolu şirketi var ve uçaklar tamamen dolu."

Frontex başarılı olduğunu söylüyor. Ancak Avrupa’da kaçaklara karşı daha fazla kuvvet kullanılmasına rağmen Avrupa’ya ulaşmaya çalışan yasadışı göçmenler geri adım atacak gibi görünmüyor.

XS
SM
MD
LG