Erişilebilirlik

”Türkiye’de 2,5 Milyon Çocuk İnsani Yardıma Muhtaç”


NEW YORK- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin iki ay sonrasında en az 2 buçuk milyon çocuğun insani yardıma muhtaç olduğunu açıkladı. Örgüt, yoksulluk, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlilik tehlikesi olduğunu kaydetti.

UNICEF, deprem felaketinin iki ay sonrasında Türk hükümeti ve insani yardım ortaklarıyla, acil ihtiyaç ve temel hizmetleri sunabilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini, çocukların bu deprem felaketinin etkilerini gelecek yıllarda ve 20-30 yıl sonra bile hissedebileceklerini belirtti. UNICEF, bu yönde yapılacak yardım çalışmalarının sürdürülebilir olmasına da dikkat çekti.

UNICEF, son iki ayda yaklaşık 149 bin çocuğa bakım ve psikososyal destek sağladığını belirterek bu çalışmaların hiçbir şekilde sekteye uğramadan, durmadan, sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

UNICEF, son iki ayda 360 bin çocuğa çocuk felci aşısı, 283 bin çocuğa da difteri ve tetanoz aşılarının sağlandığını, tıbbi malzeme ve ekipmanın Türkiye Sağlık Bakanlığı’na gönderildiğini kaydetti.

UNICEF, çocuklar, ergenler ve aileler için 10 ilde 37 destek merkezi de kurdu. Çocuklara, psikososyal destek, ödev desteği ve koruma hizmetleri gibi hizmetlerin sağlandığını belirten UNICEF, ”Bu merkezler vasıtasıyla şu ana kadar 26 binden fazla çocuğa ulaşıldı” dedi.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, “Çocukların hayatları depremler yüzünden altüst olmuş durumda. İnsani yardım hızla ve verimli bir şekilde yerine ulaştırılmış olsa da milyonlarca çocuğun yakın gelecekteki durumları belirsiz. Ailelerin hayatlarını idame ettirmek için sahip oldukları kapasite ve imkanlar, yaşanan felaketten ciddi oranda etkilendi. İyileşme sürecinde çocukların korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması için daha fazla destek hayati önem taşıyor” dedi.

UNICEF Türkiye, depremlerden etkilenen çocuklara destek vermeye devam etmek için ek 138 milyon ABD doları talep ettiğini, bu fon sayesinde UNICEF ve paydaşlarının, değişen ihtiyaçlara hızlı ve düzenli şekilde müdahale etmesi sağlanabileceğini vurguladı.

UNICEF ayrıca uluslararası topluma, çocukların en savunmasız grupta oldukları gerçeğini gözetmeleri ve ödenek verirken, çocuk merkezli müdahale ve toparlanma ile onların ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçme konusunda çağrıda bulundu.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG