Erişilebilirlik

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi 48’nci Kez Toplandı


Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde Türkiye, gerek siyasal gerek ekonomik alanda güçlü yapısıyla AB için gerçek bir değer olmaya devam edecektir" dedi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde Türkiye, gerek siyasal gerek ekonomik alanda güçlü yapısıyla AB için gerçek bir değer olmaya devam edecektir" dedi

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde gelinen aşamanın masaya yatırıldığı Ortaklık Konseyi toplantısında, Türk hükümetinin girişim ve niyetleri olumlu puan toplarken, reform ve uygulamadaki eksikler eleştirildi

Avrupa Birliği’yle Türkiye arasındaki en önemli karar organı olan Ortaklık Konseyi’nin 48’nci toplantısı Brüksel’de yapıldı. Türkiye’nin müzakere performansının değerlendirildiği toplantıda Ankara’ya hem övgü hem de eleştiri vardı.

Türkiye’ye yönelik görüş ve beklentilerini 18 sayfalık bir ortak tutum belgesinde toplayan AB, Ankara’dan reformlara hız vermesini ve özellikle anayasal reformları gerçekleştirirken bunu mümkün olan en geniş kapsamlı diyalog ve uzlaşıyla yapmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise AB’nin ortak tutum belgesine 49 sayfalık detaylı bir bilançoyla karşılık verdi. Türkiye’nin AB’yle uyumlu bir dış politika izlediğini ve ekonomisinin takdir topladığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde Türkiye, gerek siyasal gerek ekonomik alanda güçlü yapısıyla AB için gerçek bir değer olmaya devam edecektir.”

Türkiye’nin hedefinin tam üyelik olduğu da Davutoğlu’nun altını çizdiği unsurlar arasındaydı: “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri aslında kurumsallaşmış yapılarıyla belli bir istikamet üzerinde yürümektedir. Bu istikamet Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik istikametidir. Bu tam üyelik gerçekleştiği zaman sadece Türkiye ve Avrupa Birliği kazanmış olmayacak. Küresel sistem ve küresel düzen kazanmış olacak.”

Üyelik sürecinin tam bir kararlılıkla sonuca ulaştırılması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, AB’den iki talepte bulundu: “AB’den beklediğimiz: Bir, ahde vefa; iki, müzakere süreciyle ilgili olmayan siyasi konularla ilgili engeller çıkartılmaması.”

Başmüzakereci Egemen Bağış ise sürecin kararlılıkla yürütüldüğünü belirterek başlık açmaya yönelik beklentisini dile getirdi: “İspanyol Dönem Başkanlığı içerisinde mümkün olduğu kadar yüksek sayıda fasıl da açmak istiyoruz. Bunun için de meclisimiz çalışmalarına başladığı zaman gerekli kanunlarla ilgili çabalarımız sürecek.”

Dönem Başkanlığı’nın ilk günlerinde 4 başlık açma hedefinde olduklarını sıkça tekrarlayan İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, bu kez çok daha temkinli bir söylem benimsedi. İspanyol bakan 30 Haziran’a kadar kaç başlık açılacağını söylemenin çok zor olduğunu belirtti ve kendi dönemlerinde bazı başlıkların açılacağını söylemekle yetindi.
Şu anki veriler Türkiye’nin en fazla bir başlık açabileceğine işaret ediyor. Ancak bunun garanti olduğunu söylemek de çok zor.

Haberi sesli dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG