Erişilebilirlik

'Türkiye AB ve ABD İçin Vazgeçilmez Ortak'


Prof. Dr. Hüseyin Bağcı
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Humboldt Üniversitesi ülkenin en önemli eğitim kurumu olarak değerlendiriliyor. Geçmişte toplam 30 Nobel ödüllü akademisyen çıkaran üniversitesinin bu yılki “konuk profesör” unvanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı´ya verildi. Muhabirimiz Cem Dalaman, Profesör Bağcı ile Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ve Avrupa Birliği sürecini konuştu

Profesör Hüseyin Bağcı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi. “Türk Dış Politikasında 1950'li Yıllar” ve "Zamanın Ruhu: Küresel Politika ve Türkiye" adlı kitapların yazarı olan Bağcı, Türkiye’de ve yurtdışında televizyon ve radyolarda dış politika konusunda yaptığı yorumlarla da tanınıyor. Üniversite eğitimini Almanya’nın eski başkenti Bonn’da tamamlayan ve bu yüzden Almanca da bilen Bağcı, Berlin’deki bir yıllık konuk profesör görevi kapsamında Türkiye’nin dış ve güvenlik politikaları konularında dersler veriyor.

Geldiğinden bu yana çeşitli konferanslara da katılan Bağcı, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası öneminin arttığını ve bölgesinde en etkili ülkelerden biri olduğunu savunuyor.

Profesör Bağcı Türkiye’nin, stratejik konumu ve ekonomik gelişimiyle Avrupa Birliği ve Amerika için vazgeçilmez bir ortak olduğu görüşünde.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde Almanya’yı kilit ülke olarak niteleyen Profesör Bağcı, Başbakan Merkel’in “ahde vefa” ilkesine bağlı kalan politikasını övüyor.

Federal Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in Türk göçmenlere yönelik aşağılayıcı sözlerini ve bunun açtığı tartışmayı eleştiren Bağcı, Almanya’da yaşayan Türklerin ülke için bir zenginlik olarak algılanması gerektiğini söylüyor.

Profesör Hüseyin Bağcı’nın Berlin Humbolt Üniversitesi’ndeki konuk profesörlük görevi 2011 yılı Nisan ayında son bulacak.

XS
SM
MD
LG