Erişilebilirlik

Türkiye-Almanya İlişkilerinde 2017 Beklentileri


2016'da ardı ardına gelen krizler nedeniyle Türkiye-Almanya ilişkilerinde tansiyon yükseldi. 2017 Şubat ayında cumhurbaşkanlığı, Mart ve Mayıs aylarında üç eyalette mahalli ve Eylül ayında ise genel seçimlerin yapılacağı Almanya ile iç gerilimlerin sürdüğü Türkiye arasındaki ilişkilerin iyiye mi kötüye mi gideceği sorusun cevabını kestirmek şu an için zor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

Taraflar diplomatik kanallardan birbirlerine güven tesis etmeye çalışsa da, geçen yılın olumsuz etkilerinin süreceği tahmin ediliyor. Sığınmacıların yoğun şekilde Almanya’ya geldiği 2015 sonbaharında Başbakan Angela Merkel, Türkiye'yi sekiz ay içinde beş defa ziyaret etmişti. Sıkı bir işbirliği sürecine giren ikili ilişkiler, önce 31 Mart’ta Alman komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik tartışmalı şiiri nedeniyle gerildi.

Sonrasında 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısının 2 Haziran’da Federal Meclis’te kabul edilmesi Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri büyük oranda sarstı. Türkiye buna tepki olarak İncirlik Üssü’nde bulunan Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman parlamenterlere uzun süre izin vermedi.

Ankara, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Alman siyasetçilerin yetersiz tepki gösterdiğini savundu. Köln'de 31 Temmuz’da düzenlenen ‘Darbeye karşı Demokrasi Mitinginde’ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telekonferans yoluyla vatandaşlara seslenmesinin engellemesi de tepki yarattı. Alman hükümeti darbe girişiminden sonra en az 35 diplomatik pasaport hamilinin Almanya’ya iltica talebinde bulunduğunu açıklarken, iltica edenleri iade etmeyeceğini duyurdu. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, 15 Kasım’daki Ankara ziyaretinde, Türk tarafının ‘Berlin PKK’ya destek veriyor’ suçlaması ile karşı karşıya kaldı.

Amerika'nın Sesi Berlin-Ankara hattındaki gerilimi, Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Faruk Şen ile konuştu. "Tehditler iki tarafa da faydalı olmaz” diyen Şen'e göre ilişkilerin bozulmasında iki ülkenin de payı var.

TAVAK Başkanı, tüm iç baskılara rağmen pragmatik bir politika izleyerek Türkiye ile anlaşma zemini arayan Merkel’in başbakanlığının sürecek olmasının, ikili ilişkilerin geleceği açısından faydalı olacağı görüşünde.

Almanya 2017 yılını seçimlerle geçirecek. 12 Şubat'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak, ardından 26 Mart'ta Saar, 7 Mayıs'ta Schleswig-Holstein ve 14 Mayıs'ta Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde eyalet seçimleri yapılacak. Eylül ayında ise Federal Meclis seçimi gerçekleşecek. Yapılan kamuoyu araştırmaları ve analizler Başbakan Angela Merkel’in Eylül sonrasında da koltuğunu koruyabileceğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG