Erişilebilirlik

Türkiye’de 126 IŞİD Üyesi Cezaevinde


Türk asıllı IŞİD militanları bir süre önce yayınladıkları video ile Türkiye'yi tehdit etmişti.
Türk asıllı IŞİD militanları bir süre önce yayınladıkları video ile Türkiye'yi tehdit etmişti.

Cezaevlerinde ne kadar IŞİD mensubu olduğu bilgisi Halkların Demokratik Partisi Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı.

Sarıyıldız önergede, “Daha önce Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ve şimdiki adıyla İslam Devleti olan örgüte üye ve yönetici olduğu iddiasıyla kaç kişi gözaltına alındı? Bunlardan kaçı sevk edildikleri mahkemece tutuklandı? IŞİD üyesi olduğu iddiasıyla kaç kişi halen Türkiye cezaevlerinde bulunmaktadır? IŞİD üyesi olduğu iddiasıyla tutuklananlar hangi eylem ve faaliyetlerden ötürü tutuklandı?

Yargılaması tamamlanmış ve hüküm giymiş kaç IŞİD üyesi bulunmaktadır? Hüküm giyenler TCK’nin hangi maddelerine dayanılarak ceza almıştır?” sorularını yöneltti.

Soru önergesini bakan adına Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Belviranlı yanıt verdi.

2 zanlı silahlı terör örgütü kurma ve yönetmekle suçlanıyor

Belviranlı’nın verdiği yanıta göre, 10 Ağustos tarihi itibariyle ceza infaz kurumlarında IŞİD’e mensup 3 hüküm özlü, 2 hükümlü, 121 tutuklu olmak üzere toplam 126 kişi bulunuyor.

Bunlardan 2’si “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”; 112’si “silahlı terör örgütüne üye olma”; 7’si “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”; 6’sı “izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma”; 1’i nitelikli suçlamalarıyla tutuklu, hükümlü ya da hüküm özlü.

Tutuklu, hükümlü ve hüküm özlü 126 kişi hakkında bunlar dışında “bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme” , “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme”, “silahla yağma”, “kasten öldürme”, “dolandırıcılık” gibi suçlamalar bulunuyor.

IŞİD mensuplarına operasyon 10 Temmuz’da başladı

Hem uluslararası kamuoyu hem Türkiye’deki muhalif siyasi partiler tarafından IŞİD’le yeterince mücadele etmemekle suçlanan hükümet, 7-8 Temmuz tarihlerinde Başkan Barack Obama’nın temsilcileriyle Ankara’da yaptığı görüşmeler sonrasında İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımı için anlaşmış ardından da ülkedeki IŞİD mensuplarına yönelik kapsamlı bir operasyon başlatmıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın verdiği bilgilere göre, 39 ilde yapılan operasyonlarda 137 kişi IŞİD mensubu olma şüphesiyle gözaltına alınmış, 31 kişi ise tutuklanmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG