Erişilebilirlik

Türkiye’de “Zorunlu İzolasyon” Dönemi Başlıyor


Türkiye’de, Corona virüsü salgınında günlük yeni vaka sayısı, iyileşen hasta sayısının üzerinde hızlı artış göstermeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın yeni genelgesine evde karantinada kalmasına karar verilmesine rağmen buna uymayanlar, artık yurtlarda zorunlu izolasyona alınacak.

Sağlık Bakanlığı’nın https://covid19.saglik.gov.tr/TR-68443/covid-19-durum-raporu.html adresinde paylaştığı ve eleştirilerin ardından son dönemde artık risk bölgeleri, yaş gruplarına ilişkin bilgileri de içermekte olan veri tablosuna göre, Türkiye’de salgın hızla yayılıyor. Türkiye genelinde 10 Eylül itibariyle 58 can kaybı yaşanmasıyla birlikte salgında ölenlerin sayısı 6.895 kişiye yükseldi. Son 24 saatte bin 512 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı ise 286 bin 455’e ulaştı. Son 24 saatte iyileşen hasta sayısı ise 1.219 oldu ve tedavisi tamamlanan hastayla yeni vaka sayısından geride kalmayı sürdürdü.

İstanbul dışında illere ait vaka sayısı paylaşılmayan tabloda, en fazla vaka artışı Batı Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde görülüyor. Orta Anadolu bölgesi içerisinde de başkent Ankara ilk sırada yer alıyor. Ankara’da, son günlerde pek çok siyasetçi de Corona virüsüne yakalandıklarına dair açıklamalar yapıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da salgından dolayı endişesini sık sık ifade ederken başkentteki salgın, sosyal medyada, Çin’in Wuhan şehrine atfen “Wuhankara” olarak anılıyor.

Corona virüsü TBMM'de

TBMM’nin 1 Ekim’de yeniden yasama faaliyetlerine başlamasına sayılı günler kalmışken siyasetçiler arasında da Corona virüsü salgını etkisini hissettiriyor. Yaz döneminde tartışmalı düzenlemeleri yasalaştırma amacıyla tatile girmesi ertelenen TBMM’de, Corona virüsü salgınına pek çok kişi yakalanmıştı. Hastalanan personel sayısı kamuoyuyla resmi olarak paylaşılmazken, HDP’nin üç vekilinde “pozitif” sonuç ortaya çıktığını duyurmuştu. Aynı süreçte AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu hastalığı en ağır seyreden vaka olmuştu. Akbaşoğlu, 58 günlük yoğun bakım tedavisiyle iyileşerek Ağustos sonunda taburcu edilmişti.

CHP merkezi evden çalışacak

Şu günlerde de siyaset dünyasından CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in hayati tehlikesi sürüyor. Böcek’in tedavisi Antalya’da 17 Ağustos’tan bu yana devam ediyor. Öte yandan CHP parti yönetiminde de Corona virüsü salgınının etkisi görülüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da Corona virüsüne yakalandığını duyurdu. Çalışma ekibindeki pozitif vakalar nedeniyle dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da test yapıldı ve sonuç negatif çıktı.

CHP'den yapılan açıklamada salgın nedeniyle parti merkezi çalışanlarının evden çalışmasına karar verildiği duyuruldu. Hükümetin açıkladığı vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada "Artan vakalar ve tedbirsizlik hali gözönüne alınarak, CHP Genel Merkezi personelinin 14 Eylül 2020 Pazartesi gününden itibaren evlerinden çalışmaları uygun görülmüştür. Normal çalışma düzenine geçiş tarihi, salgının ülkemizdeki seyrine göre belirlenecektir" denildi.

İktidar partisi AKP’de ise İzmir Milletvekili ve eski Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım’la birlikte Corona virüsüne yakalandıklarını duyurmuştu. Son olarak dün, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eşi Münevver Arınç’la birlikte Corona virüsü hastası oldukları bilgisini paylaştı. AKP’nin önemli isimleri Yıldırım ve Arınç, evde izolasyonda kalacaklarını ve şu anda iyi olduklarını dile getirdi. Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olması nedeniyle 2 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte yapılan toplantıya katılmıştı.

Artık karantina kaçaklarına zorunlu izolasyon uygulanacak

İlk vaka ve can kaybını Mart ayında yaşayan, ardından salgında birinci dalga sona erdiği gerekçesiyle 1 Haziran’da normalleşme kararı alan Türkiye’de, salgında son dönemdeki vaka artışlarına yönelik çözüm arayışları da gündemde.

Bugün İçişleri Bakanlığı tarafından Corona virüsü tanısı konmasına ve kendilerine evde kalmaları gerektiği söylenmesine rağmen karantina şartını ihlal edenlere karşı özel önlem alınacağı açıklandı. Şimdiye kadar İçişleri Bakanlığı, karantina şartına rağmen evi dışında olduğu belirlenen Corona virüsü hastası kişilere sadece idari para cezası uyguluyordu. Bundan sonra Corona virüsü testi pozitif olmasına rağmen kamu sağlığını tehdit edenler artık yurt ve pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacak.

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelgeye göre; evde izolasyon koşullarını ihlal eden kişiler, karantina süreçlerini yurt veya pansiyonlarda tamamlayacak. Uygulama, izolasyon koşullarını sağlama imkanı olmayan geçici nitelikteki yerlerde kalanlar için de geçerli olacak. İzolasyon için tahsis edilecek yurt ve pansiyonlarla ilgili her ilde bir mülki idare amiri koordinasyondan sorumlu olacak.

Zorunlu izolasyon, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72’nci maddesindeki “hasta olanların veya hasta olduğundan şüphe edilenler” ile ilgili hüküm kapsamında uygulanacak.

Valiler tarafından gerekirse diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da personel görevlendirilmesi yapılarak, bu yurt veya pansiyonların personel ihtiyacı karşılanacak. Yurt veya pansiyonların her türlü temizlik hizmetleri ve diğer lojistik ihtiyaçları AFAD tarafından karşılanacak. Personele yemek hizmetini ise Kızılay sağlayacak.

Yurt veya pansiyonlara ziyaretçi kabul edilmeyecek. Buralarda tedbirler 24 saat esasına göre kesintisiz sürdürülecek, bunun için yeteri kadar güvenlik/kolluk personeli görevlendirilecek.

Evinde karantinada kalmayanlara hapis cezası talep edilebilecek

Evlerinde izolasyonda olması gerekirken bu kuralı ihlal eden kişiler hakkında, ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 195’nci maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulacak.

Bu maddede, “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca valilikler tarafından haklarında, evde karantinayı ihlal ettikleri için suç duyurusunda bulunulacak kişiler, yargılama süreciyle iki aydan iki yıla kadar hapis cezası alabilecek.

En son iki gün önce Diyarbakır'da anneleri Corona virüsü hastası olduğu için evde kalmaları gerektiği belirtilen üç kişi, dışarı çıkmak için evlerini ateşe vermiş ve olayı haberleştirme çabasındaki gazetecilere de saldırmıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG