Erişilebilirlik

Türkiye'de Yargı Savaşında 'Uçan Tekme'


Türkiye'de Yargı Savaşında 'Uçan Tekme'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Türkiye gündemindeki Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını sil baştan değiştiren yasa teklifi, iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında tekme, tokat kavgaya neden oldu

AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ın, teklif üzerine söz alma talebindeki Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na sıraya çıkarak tekme atması gerilimi tavan noktasına taşıdı.

AKP Grubu'nca hazırlanan ve 12 Eylül 2010'da halk oylamasıyla yenilenmiş HSYK yapısını tümüyle değiştirerek Adalet Bakanı'na bağlayacak yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kavgalı görüntüler eşliğinde görüşülüyor.

Adalet Komisyonu'ndaki ikinci görüşmelerde, tekmeli-tokatlı kavga manzarası ardından yaklaşık 10 saatlik görüşme maratonu ardından AKP'nin teklifteki ısrarı netlik kazandı. Geceyarısına dakikalar kala AKP'li Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, aniden ''Teklif üzerinde genel oylama geçiyorum'' diyerek oylama yaptı. Komisyon'un 26 kişilik üyesinden 16'sının AKP'li olması nedeniyle de 'Kabul edildi'' dedi. Muhalefette 'soğuk duş' etkisi yaratan tablo üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz alarak, yarın devam etmeyi aksi takdirde maddeler üzerinde bütün muhalefet vekilleri olarak söz talepleri olacağını söyledi. Böylece HSYK yanında Türkiye Adalet Akademisi'nin de yapını değiştiren yargı paketi şeklindeki yasa teklifi üzerindeki görüşmelere pazar günü devam edilmesi kararlaştırıldı.

Peki gün boyunca Meclis çatısı altında neler yaşandı?

Çiçek uzlaşma aradı ama olmadı

Adalet Komisyonu'nda bugünkü görüşmeler saat 14.00'te başladı ancak öncesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi. Çiçek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile ayrı ayrı görüştü. Çiçek'in, uzlaşma aranması yönünde mesajlar verdiği öğrenildi. Ancak Bakan Bozdağ, muhalefette beklentiye karşın ''Geri çekmemiz söz konusu değil muhalefet iç tüzükten doğan hakkını abartılı kullanıyor. Anayasa değişikliği çağrımı yaptım. Gelin sorunu çözelim dedim'' açıklaması yaptı. Bozdağ'ın bu açıklamasıyla AKP'nin komisyonda HSYK ile ilgili teklifini geri çekme adımını atmayacağı ortaya çıktı.

Yargı-Sen'in söz talebi fitili ateşledi

İlk günkü görüşmelerde yaşanan komisyon başkanlığı divanı önündeki kavga atmosferi gölgesinde, ikinci günkü görüşmelerde muhalefet sıralarından ''Haftasonu yerine haftaiçi görüşmelere devam edilebilirdi. Aceleniz ne?'' gibi tepkilerle başladı.

Kısa sürede Adalet Komisyonu'nda söz almak üzere yazılı başvuru yapmış olan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'ya dilekçesini sormak üzere ayağa kalkmasıyla aniden karıştı. Yargıç Eminağaoğlu, İyimaya'ya ''Sayın Başkan'' diye seslenerek, kendisiyle konuşmak için başkanlık divanına yürümek üzere hareket etmesi, AKP'den sürpriz bir çıkışa yol açtı. AKP'liler, "Meclis'te komisyonda böyle davranamazsın. Kimsin sen? Provokatör, eski günlerini mi özledin, milletin kürsüsüne gidemezsin" diye bağırdı.

AKP'lilerdeki tepki üzerine CHP'liler ayağa kalkarak, Eminağaoğlu'nun sadece söz talebini anımsatmaya çalıştığını anlatmak için İyimaya'nın yanına Başkanlık Divanı önüne gitti. Bu sırada AKP'lilerden bazıları Eminağaoğlu'nun üzerine yürümeye başlayınca CHP'liler bunu engellemeye çalıştı. Başkanlık Divanı önündeki gerginlik hükümet sıraları önüne taşındı.

CHP'li Hüseyin Aygün, Bakan Bozdağ'ın sakince izlemesini eleştirmek için 'Bakıyorsunuz, Biz de sizi mi dövelim' dedi. Ancak o sırada Bozdağ, sinirlenerek Aygün'e 'Döv döv' diye karşılık verdi. Bunun üzerine bakanlık korumaları, Bozdağ'ı alarak salon dışına götürdü. Aygün daha sonra gazetecilere bu sözlerini Bakan'ın tepkisizliğini kınamak için söylediğini açıkladı.

Kavga meydan muhaberesine dönüştü

CHP'liler, gerilim artınca komisyon salonunda Yargı-Sen Başkanı Eminağaoğlu'nu, hükümet sıraları arkasında çember içerisine aldı. Bu sırada AKP'li Fatih Şahin,''Dışarı çık, dışarı çık. Burası senin yerin burası değil'' diye bağırdı. CHP'li Ali İhsan Köktürk, AKP'li Fatih Şahin'e itiraz ederek, ''Adam hukukçular sendikası başkanı. Sen buradan git'' dedi. Bu arada yaşananları telefonu ile görüntüleyen CHP'li Sinan Aygün'e, AKP'li Haluk İpek ''Çekme'' diye tepki gösterdi. Ancak Aygün, ''Yasak mı kardeşim'' diye yanıtladı.

O saniyelerde 'itiş kakış' görüntesindeki kavga, tokatlı hale geldi. AKP'liler Giresun Milletvekili Adem Tatlı, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Yargı-Sen Başkanı'na doğru hamle yaptı. CHP'liler ise savunmaya çalıştı. Tam o sırada, AKP'li Zeyid Aslan, tam o sırada hükümet sıraları üzerine çıktı ve adeta uçarak tekme savurdu. Aslan'ın tekmesi, gazetecilerde 'şok' etkisi yarattığı anda, Eminağaoğlu'nun kafasına dosya ile vurulduğu da gözlendi.

Kavga şiddetle devam ederken CHP'li Müslim Sarı'nın başına AKP'lilerce atıldığı iddia edilen bir ipad cihazı isabet etti. Hemen ardından Yargı-Sen Başkanı Eminağaoğlu yine bir yumruk darbesi aldı. CHP'li Sarı ise, eline aldığı ipad ile ''Bunu kim attı'' diye bağırdı.

Bu sırada AKP'li Salim Uslu, Mevlüt Akgün, Ahmet Aydın araya girmeye çalışarak, kendi arkadaşlarını sakinleştirmeye çalıştı. CHP'lilerin, Eminağaoğlu ve Sarı'nın yaralandığını belirtmesi üzerine vekiller dağılmaya başladı.

Bu noktada, kadın vekiller arasında söz dalaşı yaşanması yeni bir kavga endişesi yarattı ancak komisyona fiilen ara verilince atmosfer kısmen sakinleşti.

Sakinleşince Bakan Bozdağ konuştu

Kavga ardından komisyonda yeniden görüşmelere geçildiğinde Bakan Bozdağ söz aldı. Her zaman yargıç ve savcı bağımsızlığını savunduklarını belirten Bozdağ, bu yasa teklifi ile bunun hedeflendiğini söyledi. Bozdağ'ın yargı bağımsızlığıyla ilgili açıklamaları sırasında, muhalefetten ''Masal anlatıyorsunuz, uyuyalım'' gibi laf atmalar geldi.

Bakan Bozdağ, muhalefet ile uzlaşma sinyali de verdi ve ''Eğer siyasi partiler bir araya gelip uzlaşırlarsa bu teklif durabilir. Türkiye'nin arzu ettiği bir noktadan yararlı bir noktaya gelebiliriz. Gelin güzel bir yasa çalışmasını birlikte ortaya koyalım'' dedi.

Muhalefet yeniden AKP'ye teklifi geri çekme çağrısı yaptı.

Meclis'te beş günlük 'iş göremez' raporu

Bu arada komisyondaki TBMM yetkisindeki kameralarca yaşanan kavga sırasında kayıt yapılmadığını ortaya çıktı. Komisyon Başkanı Ahmey İyimaya, CHP'nin ısrarlı soruları üzerine, ''Kameralar kapalıymış'' dedi. CHP'li Mahmut Tanal ise, İyimaya'ya seslenerek, "Parlamenterlerin, parlamentoda çalıyan insanların can güvenliği sağlanmalı. Ya bu kameraları devreye sokun veyahut da delillendirme açısından medya mensuplarının kamera kaydı ve görüntü almalarına izin verin çünkü suç karanlıkta işlenir" dedi. CHP'liler kamera sistemi devreye girmiyorsa TBMM TV'ye ait bir kamera ile görüntü çekimi yapılmasını da talep etti. Ancak bu talepler yanıtsız kaldı.

Kavgada başlarından darbe aldıkları belirtilen CHP'li Sarı ile Yargı-Sen Başkanı Eminağaoğlu ise, hastaneye gitti. Her iki isme de adli tabiplikçe '5 gün iş göremez' raporu verildiği açıklandı.

Sakinlikte geceyarısı sürprizi geldi

Komisyonda ilerleyen saatlerde karşılıklı söz almalarla sakin bir ortamda görüşmeler sürdü.

Başkan İyimaya, muhalefet vekilleri itirazlarını sürdürdüğü sırada, usul oylaması yaptırdı ve ''Teklif anayasa aykırı değil'' yönünde AKP çoğunluğuyla bu tartışmaya son verilmesi kararı çıktı. Böylece teklif esası üzerinde görüşmelere geçilmiş oldu.

Görüşmelerde muhalefetten yolsuzluk eleştirileri üzerine Bakan Bozdağ, ikinci kez söz alarak, ''Hazine'ye uzanan elleri kırdık, içindeki fareleri temizledik'' açıklaması yaptı.

Muhalefet vekilleri, teklif geneli üzerinde esastan söz almayı devam ettirdikçe saatler de ilerledi. Başkan İyimaya koltuğunu Başkanvekili Hakkı Köylü'ye terk ederek, görüşmelerden ayrılmayı tercih etti.

Geceyarısına dakikalar kaldığı sırada ise, AKP'li Köylü, aniden ''Teklif üzerinde genel oylama geçiyorum'' diyerek hızlıca oylama yaptı. AKP çoğunluğuyla ''Kabul edildi'' diyen Köylü, ''Maddeler üzerinde de oylamaya geçelim'' deyince muhalefet vekilleri ayağa kalkarak tepki göstermeye başladı. Muhalefet vekilleri, 1'nci madde üzerinde kendileri söz almadan oylama yapılamayacağını söyledi. MHP Grubu da bugün İyimaya'nın maddelere geçilmeyeceği ifadesi için maddelerle ilgili hazırladıkları önergeleri yanlarında getirmediklerini kaydetti. MHP'nin ardından CHP de, ''Ara verelim önergelerimizi sunalım, bu iş bu saatte bu tavrınızla uzar'' gibi tepkiler dile getirdi. Bu gelişme üzerine CHP'li Engin Altay, Başkanvekili Köylü'ye yarın devam etmeyi önerdi. Böylece gün biterken yasa teklifi görüşmeleri de sonlandı.

Şimdi bugün saat 14.00'te yeniden görüşmelere devam edilecek. Ancak Adalet Bakanı Bozdağ'ın işaret ettiği bir uzlaşma kendi partisi AKP cephesinde söz konusu değil. AKP, grup başkanvekilleri Ahmet Aydın, Belma Satır ve Nurettin Canikli ile kontrol altında tuttuğu Adalet Komisyonu'nundan yasa teklifini hızlıca geçirmeye kararlı görünüyor. Pazar günü ardından eğer madde oylamaları bitmezse pazartesi de komisyonu toplama kararı alacak olan AKP, hafta içinde yasa teklifini TBMM Genel Kurulu gündemine taşımayı hedefliyor.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG