Erişilebilirlik

Türkiye’den Charlie Hebdo’ya Büyük Tepki


Arşiv foto
Arşiv foto

Türkiye’yle Fransa arasında Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkla başlayan, ardından Hazreti Muhammed’in karikatürlerini sınıfta gösteren bir öğretmenin öldürülmesi sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un İslam dini hakkındaki açıklamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği sert yanıtlarla devam eden gerilim, bugün Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’da yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili karikatür sonrası zirveye ulaştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili yaptığı yayın nedeniyle, Charlie Hebdo hakkında Cumhurbaşkanlığı’na hakaret suçlamasıyla Türk Ceza Kanunu’nun 299. Maddesi uyarınca resen soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Charlie Hebdo’ya ‘‘namussuzlar’’ diye seslenirken bu düşüncenin parlamento içinde uzantıları olduğunu ifade etti.

Erdoğan’dan Charlie Hebdo’ya Sert Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Erdoğan, ‘‘Fransa'da Peygamber Efendimiz ile çıkan çirkin ve ahlak yoksunu karikatürleri yayınlayan derginin şimdi de kapaktan yayımladığı karikatürle şahsımı hedef aldığını duydum. Bu tür ahlaksız yayınlara ne yaptığını görmek amacıyla da olsa itibar etmeyi zul kabul ettiğim için karikatüre bakmadım. Benim peygamberime hakaret eden bu namussuzlarla ilgili benim herhangi bir şey söylememe de gerek yok zaten. Üzüntüm ve öfkem şahsıma yapılan iğrenç saldırıdan değil, aynı mecranın canımızdan aziz bildiğimiz peygamber efendimize yönelik terbiyesizliklerin kaynağı olmasıdır. Hedefin şahsım değil, savunduğumuz değerler olduğunu biliyoruz. Ülkemizde de bunların uzantılarının olduğunu biliyor ve görüyoruz. Hatta bu parlamento altında olanlar olduğunu da biliyoruz. Aile mevhumunu bir kenara koymak suretiyle bu tür saldırının içinde olanları da biliyoruz. Böyle zamanlarda yekvücut olmak gerekirken hala bunlar buralardan oy devşireceklerini zannediyorlar. Bu pazarda size yem yok’’ şeklinde konuştu.

Erdoğan’dan Batı’ya ‘‘Siz katilsiniz katil’’ suçlaması

Erdoğan’ın eleştirileri ‘‘Charlie Hebdo ve onun parlamentodaki uzantıları’’ olarak tarif ettiği kesimle de sınırlı değildi. Cumhurbaşkanı, Batılı ülkeleri Afrika’da katliamlar yapmakla suçladı.

Erdoğan, ‘‘Fransa ve genel olarak Avrupa, Macron ve onunla aynı zihniyeti taşıyanların nefret tohumları saçan politikalarını hak etmiyor. Şimdi buradan ben Batı'ya sesleniyorum. Yahu siz değil misiniz Ruanda'da yüzbinlerce insanı katleden? Milyonlarca Cezayirli’yi katleden. Siz değil misiniz Afrika'nın her ülkesine sadece elmas, fosfat, altın var diye giren ve insanları katleden? Ya siz katilsiniz katil! Lübnan'a gidiyorsunuz. Ne işin var yahu senin (Macron) Lübnan'da? Lübnan'da bir felaket yaşanıyor ve istikamet vermeye gidiyor. Ne oldu, aradığını buldun mu orada? Bulamadın. Niye? Kovdular seni kovdular. Adeta Haçlı seferlerini tekrar başlatmak istiyorlar. Haçlı seferlerinden itibaren Avrupa üzerinden gelen fitne tohumları bu topraklara düşmeye başlamış, huzur bozulmuştur. Tehcir ve mübadele gibi hadiseler Batılı güçlerin topraklarımızda sergiledikleri oyunların acı sonuçlarıdır’’ diye konuştu.

Fuat Oktay: ‘‘Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum’’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan’ı hedef alan karikatür hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ‘‘Fikir özgürlüğü arkasına saklanarak kimseyi kandıramazsınız! İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum. Ahlak, vicdan sahibi uluslararası kamuoyunu bu rezilliğe karşı sesini yükseltmeye çağırıyorum’’ sözleriyle tepkisini gösterdi.

Albayrak: ‘‘Charlie Hebdo’nun yaptığı bir mizah değil, terbiyesizliktir’’

Dergiye tepki verenlerden biri de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu. Albayrak, ‘‘İfade özgürlüğü kisvesi altında, ahlaksızca Cumhurbaşkanımıza saldıran Fransız dergisini şiddetle kınıyorum. Charlie Hebdo’nun yaptığı bir mizah değil, terbiyesizliktir! Cumhurbaşkanımız üzerinden İslam’a duyulan nefrettir!’’ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda ‘‘Batı’nın faşist kanadı ve onların içimizdeki temsilcileri ahlaksızca Cumhurbaşkanımıza saldırıyorlar. Cumhurbaşkanımızı yolundan döndürebileceklerini sanıyorlar. Cumhurbaşkanımız küresel vicdanın sesi olmaya devam edecek. Türkiye güçlenecek, faşizm ve faşistler kaybedecek!’’ dedi.

İletişim Başkanlığı: ‘‘Söz konusu karikatür karşısında gereken hukuki ve diplomatik adımların atılacağından milletimizin şüphesi olmasın’’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da Türkçe ve İngilizce yayınladığı açıklamasında, 'Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollandalı siyasetçi Geert Wilders'ın başını çektiği bir güruhun, ifade özgürlüğü, demokrasi, çoğulculuk gibi değerlerin arkasına saklanarak İslam dinine ve Türkiye’ye mütemadiyen hakaret ettiğini, bu sayede tüm İslam dünyasının akıl almaz bir şekilde provoke edildiğini’ dile getirdi.

Açıklamada, ‘‘Son olarak Charlie Hebdo adlı sözde basın kuruluşunun bugün yeni bir provokasyon ve hakaret operasyonu olarak dijital mecralarda yayınladığı sözde karikatür, bu güruhun yegane amacının hakaretin dozunu gün geçtikçe artırarak gerginliği tırmandırmak olduğunu açıkça gözler önüne sermiştir. Charlie Hebdo’nun yayınladığı, Avrupa’nın her gün biraz daha battığı ‘Türk ve İslam düşmanlığı’ adlı kirli bataklıktan başka hiç bir şeyi temsil edemeyecek olan rezil karikatürü ve yapılan tüm kışkırtıcı hareketleri şiddetle kınıyoruz. Söz konusu karikatür karşısında gereken hukuki ve diplomatik adımların atılacağından milletimizin şüphesi olmasın’’ denildi ve tüm dünyadan ‘‘Voltaire’in yüzyıllar önce Kutsal Roma İmparatorluğu hakkında söylediği ‘Ne kutsaldır ne Roma’dır ne de imparatorluktur” sözünden hareketle, Avrupa’yı pençeleri arasına almış bu hastalıklı zihniyetin, özellikle Fransa’da iyiden iyiye hortlamasına’’ sessiz kalınmaması istendi.

Ömer Çelik: ‘‘Nefret cephesi sahada da masada da kazanamayacak’’

Sözkonusu karikatürün kesinlikle düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgisi bulunmadığını belirten AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Charlie Hebdo’yu fikir özgürlüğünü inanç düşmanlığıyla boğmaya çalışmakla suçladı.

Çelik, ‘‘Fransız dergisi nefret üretim merkezi haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınlarını şiddetle kınıyoruz. Bunların inanca ve kişi haklarına karşı nefret üreten yayınları asla fikir özgürlüğü değildir. Fikir özgürlüğünü inanç düşmanlığı ile boğmaya çalışan bir barbarlıktır. Barbarlık cephesinin genişlediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanımız, tüm bu nefret cephesine karşı, mazlumlar için yol yürümeye kararlı bir şekilde devam ediyor. Nefret cephesi sahada da masada da kazanamayacak. Bunların nefret yayınları kararlılığımızı artırıyor. Sağduyu sahibi ve inançlara saygılı herkes Cumhurbaşkanımıza karşı yapılan bu nefret yayınını lanetlemelidir’’ dedi.

Muhalefet Partilerinden Charlie Hebdo’ya Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Macron’u barbarlıkla suçlayan Akşener’den Erdoğan’a ‘‘Türk dış politikasını egona meze yapmaktan artık vazgeç’’ eleştirisi

İyi Parti Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Meral Akşener’in gündeminde de Fransa’yla yaşanan sorunlar vardı. İyi Parti Lideri kendi iktidarını kurtarmak için Hz. Muhammed’e ve Müslümanlar'a hakaret etmeyi ‘‘mubah gördüğünü’’ söylediği ‘Emmanuel Macron’u, ve onun temsil ettiği bu barbar zihniyeti’ kınarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa liderine yönelik sözleriyle onu pişman etmek yerine arka çıktığını belirttti.

Akşener, ‘‘Türkiye’nin karakteri, bize saygısızlık yapana hakaret etmek değil, bize saygısızlık yapanı pişman etmektir. Ama bu, lafla olmaz. Ağız dalaşına girmek, güçsüzlerin, acizlerin başvurduğu bir yoldur. Güçlü olan, ‘Ey Fransa, Ey Amerika, Ey İsrail’ deyip, perde arkasında al gülüm, ver gülüm yapmaz. Güçlü olan, vatandaşını boykota çağırıp, kendi işini milletine yıkmaz. Güçlü olan, gerekeni yapar. Sayın Erdoğan’a sesleniyorum. Takındığın bu tavırla, Macron’u pişman etmedin, bilakis Macron’a destek çıktın. Türk dış politikasını, egona meze yapmaktan artık vazgeç. Yabancı ülkelerin ergen tavırlı liderlerine, hak ettikleri cevabı, aynı ergen tavırla değil, devlet adamlığıyla ver’’ dedi.

Vatan Partisi'nden Fransa Büyükelçiliği Önünde Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Fransa: “Türkiye'nin Charlie Hebdo saldırıları nefret dolu”

Fransa hükümetinin sözcüsü Gabriel Attal, düzenlediği brifingde, Türk yetkililerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili bir karikatür yayınlayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik “son saldırılarının nefret dolu” olduğunu söyledi.

Fransa ve Türkiye arasındaki tansiyon, Fransa'da bir öğretmenin ifade özgürlüğüyle ilgili bir derste öğrencilerine Charlie Hebdo'da yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerini gösterdikten sonra başı kesilerek öldürülmesi nedeniyle yeniden yükseldi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG