Erişilebilirlik

Türkiye’den İdlib Hamlesi: Rusya ve İran’a Şam Uyarısı


Türkiye, Şam rejimini İdlib’de ateşkes koşullarını ihlal etmekle suçlayarak, Rusya ve İran nezdinde buna son verilmesi uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye ordusunun ateşkesi ihlal ettiği açıklamasının ardından Ankara’nın İdlib kentindeki çatışmaları durdurmak üzere diplomatik temaslar başlattığı ortaya çıktı. Türk diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksoy Yerhov bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Benzer şekilde İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim T. Fard’da bakanlığa çağrıldı.

Şam rejimi tarafından Astana Süreci’ne ve ateşkes kararına aykırı şekilde İdlib’in güneyinde kara harekatı yürütüldüğünü kaydeden Türkiye, Rus Büyükelçisi aracılığıyla Moskova’ya sivil ölümlerine de yol açacak şekilde yerleşim yerlerine askeri müdahalede bulunulduğunu bildirdi. Astana Süreci kapsamında, İdlib kenti ve civarına ilişkin “Gerginliği Azaltma Bölgesi (GAB)” kararı bulunduğunu vurgulayan Türkiye, Astana’da Rusya ve İran’la birlikte üç garantör ülke olarak vardıkları mutabakatın ihlal edildiği görüşünde. Bu durum bugün Rusya Büyükelçisi’ne iletilirken; aynı şekilde İran Büyükelçisi’ne bildirileceği öğrenildi. Astana Süreci’nde, Şam rejimine Rusya ve İran’ın garantör olduğunu vurgulayan Türkiye, bu nedenle Moskova ve Tahran’ın, Suriye ordusunun İdlib’in güneyindeki operasyonuna son verilmesini sağlamasını bekliyor.

Türk diplomatik kaynaklarına göre, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Yerhov’a, Türkiye’nin ateşkes ihlalinden duyduğu rahatsızlığı güçlü şekilde ifade etti. Bunun yanı sıra 29-30 Ocak tarihlerinde Soçi’de düzenlenecek “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” öncesinde bu ateşkes ihlaline acilen son verilmesi gerektiği mesajı verildiği dile getirildi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın, İdlib’deki gelişmeleri Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Riad Seif ile bugün görüşerek değerlendirdiği de öğrenildi.

Çavuşoğlu: “Siyasi süreç baltalanır”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, bakanlıkta bugün yaşanan diplomatik trafik öncesinde Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Şam rejimini suçladı. Çavuşoğlu, TBMM’de yaptığı açıklamada, “Suriye'de rejim güçleri, Nusra ile mücadele bahanesiyle ılımlı muhalifleri de vuruyor. Bu tutum siyasi çözüm sürecini baltalar. Soçi'de bir araya gelecek kesimlerin bunu yapmaması lazım” dedi.

Erdoğan Suriye konusunda ABD’yi suçladı

En son Aralık ayında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat için “terörist” ifadesini kullanmasıyla dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise, bugünkü gündeminde Suriye ve Irak’taki gelişmeler vardı. Erdoğan, Suriye ve Irak’taki gelişmeler nedeniyle ABD’yi eleştirerek, Washington’un özellikle Suriye’de PYD-YPG’ye yönelik silah desteğine tepki gösterdi.

Erdoğan, ABD’nin adını anmaksızın “Türkiye’nin stratejik ortak olarak bildiği dostları” ifadesiyle Washington yönetimince “terör örgütlerine silah yardımına” devam edilmesine tepkisini dile getirdi. Erdoğan, “Türkiye’nin stratejik ortak olarak bildiği dostları tarafından Türkiye’nin 911 kilometrelik Suriye sınırında, 350 kilometre Irak sınırında terör örgütlerine her türlü ağır ve hafif silah desteği veriliyor” ifadesini kullandı. Terör örgütlerine 4 bin TIR dolusu silah ve mühimmat ulaştırıldığını kaydeden Erdoğan, “Defalarca uyarmamıza rağmen en ufak bir geri adım var mı? Yok. Ondan sonra kalkıp bakıyorsunuz bize nasihat çekmeye yelteniyorlar. O nasihati kendinize saklayın. Yani biz bu konuda samimiyet ararız, dürüstlük ararız. Eğer bu samimiyet yoksa bu dürüstlük yoksa daha önce de söylediğim gibi biz göbeğimizi kendimiz kestik ve kesmeye devam ederiz” diye konuştu.

ABD’ye yönelik eleştirisini Suriye ve Irak ile sınırlı tutmadığı gözlemlenen Erdoğan, ayrıca New York’ta görülen Halkbank Gemel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davaya da yine tepki gösterdi. Erdoğan, dava için “FETÖ terör örgütüyle; CIA ile öbür tarafta FBI ile bir sıkıştırma operasyonudur. Fakat bu da tutmayacak, bunu da başaramayacaklar” görüşünü dile getirdi.

Erdoğan, konuşması boyunca dış politika açısından gelişmeleri ve bölgedeki tabloyu Türkiye’nin yeniden “İstiklal Savaşı” yaşadığı iddiasına dayandırdı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG