Erişilebilirlik

Türkiye’den Kerkük İçin Nüfus Politikası Uyarısı


Türkiye’nin Kerkük’ün geleceğine ilişkin endişeleri devam ederken; Başbakan Binali Yıldırım, Bağdat hükümetine buradaki nüfus yapısında değişiklikleri gidilmemesi çağrısı yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu üzerine Irak’ın kuzeyinde yaşanan gelişmeler, Türkiye’de yakından takip ediliyor. Hafta başında Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) tavsiye kararı üzerine Bakanlar Kurulu tarafından Erbil’e yönelik uçuşlara Türkiye hava sahası kapatıldı.

Bugün de Kerkük’ün Bağdat hükümetinin kontrolü altına geçmesi Ankara’nın gündemindeydi.

Başbakan Binali Yıldırım, parti grup konuşmasında, Kerkük’ün Irak merkezi hükümetinin kontrolüne geçmesini değerlendirdi. Yıldırım, “Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece Kerkük'te Irak güçleri bir operasyon başlattı. Kerkük'ün tamamen PKK ve peşmergelerden temizlendiği bilgisi geliyor. Yıllar boyunca işin tarihi derinliğine baktığımızda orada demografik yapıyı fiili durumlarla değiştirme gayretlerinin olduğunu görüyoruz. Kerkük'ün tekrar Irak merkezi yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak demografik yapıyı tekrar tesis edecek yönetim tarzını uygulamaya koymaktır. Kerkük’ün çoğunluğunun Türkmen olduğunu görüyoruz ama zaman içinde bu durum değişmiş, daha da kötüleşmiştir. Kerkük’te yaşanan olayları yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

Referandum sürecini Barzani’nin inadı olarak yorumlayan Yıldırım, “Referandumun arkasında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne yönelik, Irak, Türkiye ve İran yaptırımları ilan etti. Bu bağlamda Türkiye, Erbil'e ve Süleymaniye'ye olan uçuşları durdurdu. Türk hava sahasını kapattı” anımsatması yaptı.

Türkiye’nin IKBY’ye yönelik yeni yaptırımlar alacağını kaydeden Yıldırım, “Bunlardan bir tanesi İbrahim Halil Sınır Kapısı, Irak Merkezi yönetimine devredilecek. Bizim oradaki yerli ahali ile sorunumuz yok. Süreci başlattık. Burnunun doğrultusunda karar verirsen olacaklar budur. Irak merkezi yönetimi ile bu konuda yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Suriye’deki gelişmelere de kısaca değinen Yıldırım, “İdlib'de, Suriye'de gerilimi azaltma ve çatışmasızlığı sağlama, ateşkesi devam ettirme görevi çerçevesinde silahlı kuvvetlerimizden askerlerimiz İdlib şehrinin etrafında gerekli konuşlanmayı yapıyorlar. İdlib operasyonuyla Türkiye’ye olası göçü kontrol altına almış olacağız” dedi.

Bozdağ: İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın devri için çalışmaları başlattık

Dün toplanan Bakanlar Kurulu sonrası konuşan toplantısı Bekir Bozdağ da hükümetin İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın merkezi hükümete devri konusunda kararlı olduğunu dile getirmişti.

Bozdağ: İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Devri İçin Çalışmaları Başlattık
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Bozdağ, “Türk hava sahasını, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine, Bakanlar Kurulumuz tarafından uçuşa kapatmıştır. Bundan sonra Türk hava sahasını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bulunduğu alanlara uçamayacak. Oradan kalkan uçaklar da Türk hava sahasını kullanamayacaktır. İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Irak hükümetine devri konusunda çalışmaların başlatılması hususunda da MGK tavsiye kararı aldı. Bakanlar Kurulu’nda sınır kapısının Irak Hükümeti’ne devri çalışmalarının başlatılması kararı verildi” demişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG