Erişilebilirlik

Türkiye'den Üçlü Mekanizmaya Süresiz Erteleme


İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusunun ardından Türkiye’nin bu ülkelerden terör örgütleri konusunda talepleri ve NATO üyeliklerine onayıyla ilgili olarak üç ülke arasında yürütülen görüşmeler tıkandı. Şubat ayında yapılması planlanan üçlü mekanizma toplantısı Türkiye tarafından süresiz şekilde ertelendi.

Son gelişmelerin ardından TRT Haber’in bildirdiğine göre diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Şubat ayında yapılması planlanan toplantıyı süresiz olarak ertelediğini söyledi.

İsveç Başbakanı'ndan NATO üyeliği açıklaması

Türkiye’nin üçlü mekanizma toplantısını süresiz iptal etme kararının ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’dan da bir açıklama geldi. İsveç Başbakanı, toplantının iptaline değinmeden “Başka hiçbir güvenlik sorunu Finlandiya’yla birlikte süratle NATO üyesi olmamızdan daha önemli değildir” diye konuştu.

Son olarak haftasonu İsveç’te Türk Büyükelçiliği binası önünde Danimarkalı aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakmasının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da ortamın yatışması için görüşmelere bir süre ara vermenin doğru olacağı şeklinde görüş belirtmişti.

Türkiye'nin kararının ardından bugün Reuters haber ajansına yeniden bir değerlendirmede bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto "Üçlü görüşmelere dönmeden önce ve mevcut durumda ortalık sakinleştikten sonra nerede olduğumuzu görmeden önce bir ara vermeye ihtiyacımız var. O nedenle henüz bir karar verilmemeli. Ben birkaç haftalık bir ara olacağını düşünüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılmasına tepki göstermişti.

Erdoğan: "İsveç’in NATO Üyeliğine Destek Yok"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Erdoğan açıklamasında İsveç’in NATO üyeliği başvurusuna değinmiş ve “Büyükelçiliğimiz önünde böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenler NATO'ya üyelik başvuruları konusunda bizden herhangi bir hayırhahlık beklemesin” demişti.

İktidar ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli de bugün meclisteki grup konuşmasında İsveç’te haftasonu yaşanan olaya değindi. Bahçeli, “Rusya ile Ukrayna arasında süregelen çatışmalardan sonra endişeye kapılan İsveç'in, NATO üyeliğinin olumsuz sonuçlanmasını sağlamak ihtimal dahilindedir” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG