Erişilebilirlik

Türkiye Finlandiya’ya NATO Kapısını Açıyor mu?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü İstanbul’da ağırlayacağı Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşmesi kapsamında Helsinki’ye NATO üyeliği kapısını açabileceklerinin işaretini verdi.

Erdoğan, Meclis’te AKP Grubu toplantısının ardından Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı.

Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusuna onay sürecini TBMM’ye getirebilecekleri yönünde mesaj veren Erdoğan, “Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Erdoğan'ın daveti üzerine 16-17 Mart'ta Türkiye'ye çalışma ziyareti düzenleyecek.

Erdoğan'dan Finlandiya İçin "Verdiğimiz Sözü Tutacağız" Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Açıklamada, 17 Mart Cuma günü İstanbul'da yapılacak görüşmelerde, “Türkiye-Finlandiya ilişkilerinin tüm veçheleriyle gözden geçirileceği, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı” belirtildi.

Görüşmelerde Ankara–Helsinki ilişkilerinin yanısıra, NATO Madrid Zirvesi sırasında İsveç’in de katılımıyla imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Niinisto'dan iyimser mesaj

Niinisto da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin kararını, iki lider biraraya geldiğinde açıklayacağına inandığını söyledi.

Niinisto Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanmasıyla ilgili kararını verdiğinde, görüşmek ve verdiği sözü yerine getirmek isteyeceğini biliyorduk. Türk yetkililler, kararı almak için bizzat orada olacağımı umuyorlardı" dedi.

Mart ayı içinde Meclis’te onay mı verilecek?

Bu arada 7 Nisan itibariyle TBMM Genel Kurulu çalışmalarına son verilmesinin öngörüldüğü için AKP’nin Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusuna Meclis onayı sürecini gelecek haftalar içinde gündeme taşıyabileceği ihtimali dile getiriliyor.

Finlandiya’da da 2 Nisan’da seçimler sözkonusu olduğu için en geç Mart ayı sonunda Ankara’nın Helsinki yönetimine NATO üyeliği yönünde vize vermiş olabileceği görüşü ön plana çıkıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG