Erişilebilirlik

'Türkiye Göz Yumsaydı Rus İhlalleri Sürerdi'


Akın Ünver: 'Türkiye Rusya'nin Ihlallerine Göz Yummadı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi Rus savaş uçağının, Türkiye tarafından düşürülmesi sonucu gerilen Ankara-Moskova ilişkilerini ve bundan sonraki süreci konuştuğumuz Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ünver, uçağın pilotlarından birinin öldürülmesinin durumu daha “çetrefilli” hale getirdiğini savunuyor.

Amerika’nın Sesi’nden Tan Çetin’in sorularını yanıtlayan Akın Ünver, Türkiye’nin Rusya’nun Suriye üzerinden Türk hava sahasını defalarca ihlal ettiğini, bu olaylara göz yumulduğu takdirde Rusya’nın sürekli ihlallerine devam edeceğini düşündüğünü belirtti.

Ünver ayrıca Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in uçak düştükten sonraki tepkisinin sert olmasını, pilotlardan birinin öldürülmesine bağlıyor. Putin olaydan sonra Türkiye’nin Suriye’deki cihatçılara destek verdiğini iddia etmiş ve Türkiye’den özür beklediğini açıklamıştı. Ünver, Amerika’nın Sesi’ne pilotun öldürülmemesi durumunda Putin’in bu denli sert baskısı olmayacağını savunuyor.

Uzman ayrıca iki ülke arasındaki doğalgaz ticaretinin krizden etkilenmesini beklemiyor. Türkiye doğal gazının yüzde 60’ını Rusya’dan temin ediyor. Rusya’nın olası bir yaptırıma gitmesi korkusu, özellikle jet uçağını düşürülmesinin ardından ortaya çıkan krizle artmış durumda.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ünver, olayı Rusya ve Türkiye arasında bir konu olarak değerlendiren Amerika’nın meseleye fazla karışmak istemediği görüşünde. Ünver’e göre NATO ittifakı da durumu yatıştırmaya çalışmayı tercih edebilir.

Akın Ünver’in uyardığı bir başka nokta da Rusya’nın misilleme amacıyla Türkiye’nin terörist olarak nitelendirdiği Suriye’deki PYD ve askeri kanadı YPG’ye destek vermesi olabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG