Erişilebilirlik

'Türkiye ile Amerika Ticaretinde Tarihi Gün'


'Türkiye ile Amerika Ticaretinde Tarihi Gün'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yüksek Düzeyli Çalışma Komitesi’nin Washington’da ilk toplantısını yaparak serbest ticaret anlaşmasına doğru ilk tarihi adımı attığını söyledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
İki günlük bir ziyaret için Amerika’ya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, temaslarının ilk gününde Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Amerika Ticaret Temsilcisi Michael Froman’la görüştü. Bakan Washington’da ayrıca, Amerika Ticaret Odası yetkilileriyle de biraraya geldi. Çağlayan’ın yönetim yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ana temalarını ikili ticaretteki durum ve Amerika ile imzalanması umulan serbest ticaret anlaşması oluşturdu.

Ticari yaptırımlar gündemdeydi

Temaslarını Washington’daki Türk büyükelçiliği konutunda düzenlediği bir basın toplantısında değerlendiren Çağlayan, aralarında 50 yıllık stratejik ortaklık bulunan iki ülkenin ticaretinin yeterli ve dengeli olmadığına vurgu yaptı. Çağlayan, iki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen ticaret hacminin 19,7 milyar dolar olduğunu, bunun 5,6 milyar dolarının Türkiye’nin Amerika’ya ihracatını yansıttığını söyledi.

Çağlayan Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde bu dengesizliğe dikkat çekmenin yanında bazı Türk mallarına uygulanan cezai ticari politikaları da gündeme getirdiğini kaydetti. Amerika’nın Türkiye menşeli üç ürüne anti-damping, iki de telafi edici vergi uyguladığını, iki üründen ise sadece telafi edici vergi alındığını söyleyen Bakan, bu örnekler doğrultusunda “Amerikan tarafına bu tür uygulamaların ticarette ciddi bir engel oluşturduğunu bildirdik,” dedi.

Görüşmelerde Türk tarafı, siyah incir ve nar gibi ürünlerin hala Amerikan pazarına giremediğinden şikayetçi olurken, kiraz, şeftali, biber, kavun ve domates gibi beş tarım ürününün ihracatı için de süreci başlattı.


Serbest ticaret anlaşmasında tarihi dönemeç

Çağlayan, Washington’daki temaslarının asıl önemli ayağını ise Türkiye ile Amerika arasında imzalanması hedeflenen serbest ticaret anlaşmasına dair görüşmeler olduğunun altını çizdi. Serbest ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmeleri yürütmek amacıyla oluşturulan Yüksek Düzeyli Çalışma Komitesi’nin ilk toplantısını yaptıklarını söyleyen Bakan Çağlayan, toplantının yapıldığı 16 Eylül günü için “Türkiye ile Amerika arasındaki ticarette tarihi bir gün,” ifadesini kullandı.

Zafer Çağlayan, serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili değerlendirmelerini, iyimser bir tahminle tamamladı ve iki taraf arasında bir anlaşma yapılması konusunda hiçbir endişem yok, bu iş çok rahat yapılır,” görüşünü savundu.

Çağlayan, Washington’daki temaslarını Amerika Ticaret Odası yetkilileriyle görüşme yaparak tamamladıktan sonra New York’a geçti.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG