Erişilebilirlik

Türkiye’de IŞİD Operasyonları: 156 Zanlı Gözaltında


Türkiye’de IŞİD’e yönelik operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Son üç günde başta İstanbul, İzmir, Ankara, Hatay, Adıyaman, Erzurum, Adana, Bursa, Eskişehir, Şanlıurfa’da yapılan operasyonlarda 153 zanlı IŞİD’le bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Bu operasyonlar arasında en çok ses getireni İstanbul polisinin Bayrampaşa’daki operasyonu oldu.

Emniyet güçleri, “sansasyonel” bir terör saldırısı planladıkları iddia edilen dört IŞİD şüphelisini 28 Ekim’de Bayrampaşa’da bir alışveriş merkezinde gözaltına aldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 27 Ekim’de Arnavutköy ve Esenyurt’taki iki dairede meydana gelen patlamalar sonrası çıkan yangınların itfaiyenin müdahalesiyle söndürülmesinden sonra yaptıkları incelemede bomba yapımında kullanılan “kimyasal madde, metal bilye, çivi, vida, uzaktan kumanda ve motor, elektronik devre, kablo, pil” gibi malzemeleri tespit etti.

İstanbul Emniyeti: İki IŞİD hücresi çökertildi

Soruşturmayı derinleştiren Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü polisleri, dört kişiyi 28 Ekim’de Bayrampaşa’da bir alışveriş merkezine yakaladı. Kaçmaya çalışan şüphelilerden biri bacağından yaralandı.

Operasyon sonrası bir açıklama yayınlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “Arnavutköy ve Esenyurt’taki adreslerde bulunduğu belirlenen şahıslara ait bir adet araç ve motosikletin Bayrampaşa ilçesindeki bir alışveriş merkezinin açık otoparkında olduğu tespit edilmiş, araçlarla birlikte DEAŞ terör örgütü üyesi biri yaralı olmak üzere dört şahıs 28.10.2017 günü 16.00 sıralarında yakalanmış, iki hücre çökertilmiştir" dendi.

Emniyet, “araç içerisinde ve motosiklet üzerinde yapılan incelemede uzaktan kumanda düzeneği olan el yapımı patlayıcılar, sırt çantalı, el yapımı patlayıcı bulunan canlı bomba yelekleri, 2 adet ateşli silah ve bu silaha ait çok sayıda dolu fişeğin” bulunduğunu açıkladı.

IŞİD hücresinin hedefi 29 Ekim’de terör saldırı mıydı?

Akşam gazetesi ise bugün yayınladığı ve “terör uzmanlarına” dayandırdığı haberinde, “Teröristler, önce uzaktan kumanda ile aracı patlatacak daha sonra ise 4 farklı noktada canlı bomba eylemi yapılacaktı. Teröristlerin henüz ifadesine başlanmadığı öğrenilirken, olası hedeflerin, araçların bulunduğu AVM yada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin düzenlendiği Vatan Caddesi olduğu üzerinde duruluyor” iddialarına yer verdi.

Habertürk gazetesi de bugün yayınladığı haberinde patlayıcılarla ilgili daha ayrıntılı bilgi verirken IŞİD’in hedefinin bayramı kana bulamak olduğunu öne sürdü:

“Otomobilde parça tesirli bir bomba ile 67 kilogram patlama düzeneği bulundu. Motosiklette patlamaya hazır bomba düzeneği, AVM'nin emanet bölümünde ise 4 kutu içinde kurulu ve aynı kişiler tarafından bırakıldığı belirlenen bomba düzeneği ele geçirildi. Ağırlıkları 3'er ve 4'er kilogram olan bomba düzeneklerinin çivi ve demir parçalarla güçlendirildiği ve ateşleme sisteminin de uzaktan kumanda yöntemiyle ayarlandığı belirlendi. Militanların IŞİD yöneticilerinden aldıkları talimatlarla bombayı 3 farklı restorana koymak ve 29 Ekim'de kaos çıkarmak istedikleri kaydedildi.”

İstanbul’daki dört kişi dışında, Ankara’da 49, Bursa 39, Erzurum’da 22, Adana 18, İzmir’de 10, Hatay’da 6, Şanlıurfa’da 5, Adıyaman’da 3 kişi il emniyet müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Gözaltına alınan zanlılar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dışında Suriye, Azerbaycan, Irak, Rusya Federasyonu (Tataristan) pasaportu taşıyanlar da bulunuyor.

CHP: IŞİD Türkiye’yi karıştırabilecek eylem yapabilir, ideolojik olarak kökünü kazıyacak önlemler alınmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında olası IŞİD saldırıları konusunda hükümeti uyardı.

Yılmaz, “Irak ve Suriye'de bu katil terör grubunun alan hakimiyeti, fiziki varlığı bitiyor. Bunların, Türkiye'ye yönelmesi, Türkiye'de bunların melce bulması ve burada bazı eylemler yapmak suretiyle varlıklarını devam ettirmesi söz konusu olabilecek. Bizim gördüğümüz budur. Türkiye'yi karıştırabilecek, Türkiye'de ‘bu eylemi kim yaptı?’ dedirtebilecek eylemler yapabilirler. Hükümetin dış politikası, dünyayla kavgalı halde bulunması zaten bir eylemi kimin yaptığı konusunda kafa karışıklığı yaratmakta. Bu terör grupları, bu siyasi ortamdan ve bu boşluktan yararlanmak suretiyle eylem yapabilirler” dedi.

Türkiye’nin cihatçılar için bir sığınma yeri olarak kullanılmasına izin verilmemesini isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı,hükümetten ideolojik olarak, bu gruplara dönük daha sert, kapsamlı, sonuç alıcı ve bunların kökünü kazıyacak sert tedbirler almasını istedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG