Erişilebilirlik

Türkiye Tel Aviv Büyükelçisini Geri Çekiyor


Türk hükümeti İsrail'in yardım gemilerine kanlı müdahalesi üzerine büyükelçisini geri çekme kararı aldı

Türkiye İsrail donanmasının Gazze’ye insani yardım taşıyan gemilere müdahalesi sonrasında İsrail büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, İsrail’in gemilere düzenlediği operasyonun ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi.

Açıklamada İsrail’in bu müdahalesinin ikili ilişkilerde tamiri mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğine de dikkat çekildi.

İsrail’in yardım gemilerine düzenlediği kanlı operasyon sonrasında yüzlerce kişi Ankara sokaklarında protesto gösterisi düzenledi.

İsrailli yetkililer, operasyonda en az 9 kişinin öldüğünü bildirdi. Yaralı sayısının 30 kadar olduğu sanılıyor. Bazı askerlerin helikopterlerden gemilere indiği belirtildi. Yaralılar arasında filoda bulunan Yunan bandıralı bir geminin kaptanının da bulunduğu bildiriliyor.

Gazze’ye ilerleyen''Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası gemilerini durdurmak üzere Hayfa limanından donanma gemileri gönderilmişti.

Altı gemiden oluşan filoda 600 Filistin yanlısı insan hakları eylemcisi ve 10 bin ton yardım malzemesi bulunuyor.

Özgür Gazze Hareketi adlı grubu örgütleyen Greta Berlin, filonun amacının İsrail’in üç yıldır sürdürdüğü Gazze ablukasını yarmak olduğunu söyledi.

İsrail donanmasının yardım gemilerini Gazze’ye girmemeleri konusunda telsizle uyardığı, ya Aşdod limanına gitmelerini ya da geri dönmelerini istediği bildirildi.

İsrail hükümet sözcüsü de, filonun İsrail donanması tarafından durdurulacağını ve gemideki eylemcilerin kıyıdaki bir tutukevine götürüleceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, gemilerdeki eylemcileri uyarmış, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyasını, İsrail’in egemenliğini hedef alan saldırgan bir propaganda eylemi olarak nitelemişti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Murat Yılmaz ise, radyomuza verdiği demeçte yardımdan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

XS
SM
MD
LG