Erişilebilirlik

Türkiye’de İsrail’i protesto eylemleri sürüyor


“Savaşa karşı barışı ölüme karşı yaşamı savunacağız” başlıklı açıklamaya katılanlar, Gazze'deki hastane bombardımanında ölenler ve çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına siyah kurdele taktı.
“Savaşa karşı barışı ölüme karşı yaşamı savunacağız” başlıklı açıklamaya katılanlar, Gazze'deki hastane bombardımanında ölenler ve çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına siyah kurdele taktı.

Gazze’deki El Ehli hastanesinin vurulmasınaTürkiye’den tepkiler devam ediyor. Bugün de farklı kentlerde protesto eylemleri düzenlendi. Eylemciler Gazze’yi bombardımanını sürdüren İsrail’e sert tepki gösterdi.

Diyarbakır'da sendika ve sağlık örgütlerinden Gazze’de hastane bombalanmasına tepki

Diyarbakır’da basın açıklaması yapan sendika ve sağlık örgütlerinin temsilcileri Gazze’de hastane bombalanmasına tepki gösterdi. Açıklamada İsrail’in insani yardımlar için operasyonlarını durdurması çağrısı yapıldı.

Diyarbakır'da sendika ve sağlık örgütlerinden Gazze hastane bombardımanını tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri ve sağlık örgütleri tarafında kurulan ‘Amed Sağlık Platformu’ üyeleri, basın açıklaması için Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde toplandı.

“Savaşa karşı barışı ölüme karşı yaşamı savunacağız” başlıklı açıklamaya katılanlar önce, özelde Gazze'deki hastane bombardımanında ölenler, genelde ise çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına siyah kurdele taktı.

Ellerinde ‘Barış hemen şimdi’ yazılı pankartla açıklama yapan grup adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Hasan Çıtrak, hem Hamas hem de İsrail’in savaş suçu işlediğini söyledi. İsrail’in insani yardım yapılması için operasyonları durdurması çağrısı yapan Çıtrak, “Benzer savaş suçları ve katliamlara yol verilmemesi ve hesabının sorulması için bu suçu işleyenlerin ve sivillerin ölümüne yol açan benzer saldırıların talimatlarını verenlerin savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları için derhal girişimlerde bulunulmalıdır. İsrail devleti hükümeti daha fazla suça bulaşmamak için saldırıları durdurmalı, ateşkes sağlanmalı, insani yardımlara yönelik engellemeler kaldırılmalı, sorunların barış ve diyalog yoluyla çözümü esas alınmalıdır” dedi.

Hastane bombalanmasına tepki

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan sendika ve sağlık örgütlerinin temsilcileri, hastane bombalanmasına tepki gösterdi. Savaş hallerinde sağlık kuruluşlarının korunması gerektiğini savunan katılımcılar, barış çağrısı yaptı.

Meslek örgütleri Ankara’da İsrail’i protesto etti

Ankara’da da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Gazze’deki hastanenin vurulmasından İsrail’i sorumlu tutarak protesto etti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB İsrail'i hastane bombalanmasından sorumlu tutarak protesto etti
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB İsrail'i hastane bombalanmasından sorumlu tutarak protesto etti

Topluluk adına ortak basın açıklamasını KESK Ankara Dönem Sözcüsü İbrahim Kara okudu. Açıklamada, “Bir hastaneyi yerle bir eden İsrail’in, her türlü çatışma durumunda, savaşlarda dahi dokunulmayan hastaneye yapılan, uluslararası savaş kurallarını hiçe sayan saldırısını lanetliyoruz. İlaç, gıda, su, elektrik, yakıt gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmak, acil insani yardımların Gazze'ye ulaşmasını engellemek; hastanelerin, konutların, ibadet yerlerinin, okulların, sivillerin canice bombalanması ağır bir savaş ve insanlık suçudur” denildi.

Meslek örgütleri Ankara’da İsrail’i protesto etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Açıklamada ayrıca, “bölgeye savaş gemileri yollayanların da İsrail yönetimi kadar suçlu olduğu ve katliamların ortağı olduğu” vurgusu yapıldı. “Geçmişte başka gerekçelerle, bugün de şeriatçı HAMAS’ın saldırılarını bahane ederek açılan bir savaş değil, yeni bir katliamla Filistin halkının yaşam hakkı elinden alınmakta ve topyekün işgal yapılmaktadır” diyen İbrahim Kara, dünyayı savaş sarmalına sokmaya hizmet eden politikalara karşı çıkmaya çağırdı.

Emek ve Demokrasi Güçleri: “Yalnız Filistin’de değil, dünyanın her yerindeki savaşları kınamak için buradayız’’

Emek ve Demokrasi Güçleri’nden savaş karşıtı protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri çatısı altındaki siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri de Yeşilsu Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasında, “İsrail devleti hükümeti daha fazla suça bulaşmamak için saldırıları durdurmalı, ateşkes sağlanmalı, insani yardımlara yönelik engellemeler kaldırılmalı, sorunların barış ve diyalog yoluyla çözümü esas alınmalıdır’’ çağrısında bulundu.

Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri Filistin'e destek için biraraya geldi.
Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri Filistin'e destek için biraraya geldi.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bahri Oğuz eylem sonrası VOA Türkçe ’ye konuştu. Sadece İsrail ve Gazze’deki savaşa değil dünyanın her yerinde yaşanan savaşlara karşı olduklarını vurgulayan Oğuz, uluslararası kuruluşların devreye girerek savaşı durdurması gerektiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler ’in İsrail’in geri çekilmesi için girişimde bulunması gerektiğine dikkat çeken Oğuz “Ölüm ve yıkım sadece Filistin’de değil, tüm Ortadoğu’yu sarmış durumda. Rojava’da, Ukrayna’da savaş nerede olursa olsun biz özellikle bu duruma dikkat çekmek için biraraya geldik ve kınıyoruz. Birleşmiş Milletler’in İsrail’in geri çekilmesi ve savaşın durması için devreye girmesi gerekiyor. Biz insan hakları savunucuları olarak üzerimize düşen görevi yerine getirerek her yerde ‘savaşa hayır’ demeye devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG